Ειδήσεις

Ελάτε να γίνουμε μια «αγκαλιά» για τα παιδιά με καρκίνο

Η «Ηλιαχτίδα» ιδρύθηκε το 1992 στο Ηράκλειο της Κρήτης από ευαισθητοποιημένους πολίτες, με σκοπό την ψυχολογική και οικονομική στήριξη των παιδιών απ' όλο το νησί που νοσούν από καρκίνο, αλλά και των οικογενειών τους.

Είναι μια πηγή φωτός σε καιρούς δύσκολους, όπου η αποξένωση και η αποπροσωποποίηση κυριαρχούν. Η εφημερίδα «Νέα Κρήτη» επικοινώνησε με την πρόεδρο του Παγκρήτιου Συλλόγου Γονέων και Φίλων Παιδιών με Καρκίνο, Μαρία Ευστρατίου, η οποία μας παρουσίασε το κοινωνικό έργο του συλλόγου και τις δράσεις.

Αναφερόμενη στην Ημέρα Κατά του Παιδικού Καρκίνου, που είναι η 15η Φεβρουαρίου, η κ. Ευστρατίου είπε πως «στόχος της Παγκόσμιας Ημέρας Κατά του Παιδικού Καρκίνου είναι η ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες, καθώς και η ευαισθητοποίηση παγκοσμίως γύρω από τον καρκίνο της παιδικής ηλικίας και η στήριξη των παιδιών που νοσούν και των οικογενειών τους».

Όπως τονίζει η κ. Ευστρατίου, «τα παιδιά που νοσούν από καρκίνο και οι οικογένειές τους αυτό που χρειάζονται από εμάς είναι η φροντίδα από την πρώτη στιγμή που θα νοσήσουν. Ιεραρχικά, αυτοί που παρέχουν φροντίδα είναι οι γιατροί των παιδιών και το νοσηλευτικό προσωπικό. Είναι πολύτιμη η βοήθειά τους. Ακολουθεί η φροντίδα από το οικογενειακό και ευρύτερα φιλικό και κοινωνικό περιβάλλον του παιδιού. Και μετά ακολουθεί η φροντίδα της "Ηλιαχτίδας"».

Δομές

Όσον αφορά στις δομές, η πρόεδρος ανέφερε πως υπάρχουν τρεις βασικές καθημερινές υποστηρικτικές δομές. Συγκεκριμένα είπε πως «η πρώτη δομή είναι ένας ξενώνας που έχει κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου από το Σύλλογο «Ηλιαχτίδα» - το 80% με ιδίους φόρους και το 20% με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα «Σταύρος Νιάρχος». Μετά την αποπεράτωση του ξενώνα, ο Σύλλογος δώρισε τον ξενώνα στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Ηρακλείου και έκτοτε, μαζί με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ, επικουρικά η «Ηλιαχτίδα» φροντίζει για τη λειτουργία του.

Ο ξενώνας αυτός προορίζεται για τη δωρεάν φιλοξενία για τις οικογένειες που έρχονται απ' όλη την Κρήτη και όχι μόνο. Και δίνει τη δυνατότητα, επίσης, σε όλες τις οικογένειες να χρησιμοποιούν τους κοινόχρηστους χώρους της κουζίνας και των πλυντηρίων για τις καθημερινές τους ανάγκες. Η δεύτερη υποστηρικτική δομή είναι η δωρεάν παροχή ψυχολογικής στήριξης και ενδυνάμωσης των μικρών ασθενών και όλων των μελών των οικογενειών τους μέσω ψυχοθεραπείας από μόνιμους εξωτερικούς συνεργάτες του Συλλόγου. Σκοπός είναι η βελτίωση προβλημάτων, όπως το άγχος, οι φοβίες ή η κατάθλιψη που ενδεχομένως θα αντιμετωπίζει τόσο το παιδί όσο και η οικογένειά του. Αλλά και μετά, ώστε το παιδί να επανενταχθεί στο σχολικό και κοινωνικό περιβάλλον.

Επίσης, θεωρώντας τον εθελοντισμό ως ύψιστη μορφή κοινωνικής ευαισθησίας, έχει οργανώσει ένα εθελοντικό δίκτυο πολλαπλών δράσεων».

Όσον αφορά στις δυσκολίες που έχει συναντήσει η «Ηλιαχτίδα», η κ. Ευστρατίου είπε ότι «δεν είναι καθόλου δύσκολο. Το έχουμε επιλέξει οι ίδιοι. Είναι δική μας επιλογή να το κάνουμε αυτό. Είμαστε συνειδητοποιημένοι. Η αγάπη μας για το έργο είναι τόσο μεγάλη που δε μας πτοεί τίποτα. Όταν βλέπουμε ανθρώπους να βιώνουν κάτι τόσο δύσκολο, εμείς έχουμε καθήκον, το οποίο πηγάζει από την αγάπη μας, να τους βοηθήσουμε. Η «Ηλιαχτίδα» είναι μια αγκαλιά για τα παιδιά και τις οικογένειές τους. Κυριολεκτικά και μεταφορικά. Πέρα από τις δομές και τα οικονομικά μεγέθη που παρέχουμε σε αυτούς τους ανθρώπους, οι άνθρωποι της «Ηλιαχτίδας» στέκονται δίπλα σε αυτά τα παιδιά και τις οικογένειές τους».

Έξοδα

Μεταξύ άλλων η κ. Ευστρατίου ανέφερε ακόμη πως «η "Ηλιαχτίδα" αναλαμβάνει την πλήρη κάλυψη εξόδων εξωνοσοκομειακών εξετάσεων, την κάλυψη των μετακινήσεων των παιδιών και των συνοδών τους σε δημόσια νοσοκομεία του εσωτερικού ή του εξωτερικού, όπου τα παιδιά παραπέμπονται σε εξειδικευμένες επεμβάσεις, την κάλυψη ακτινοβολιών και ακτινοθεραπειών και την παροχή οικονομικής στήριξης σε οικογένειες με χαμηλό εισόδημα ή οικογένειες που αναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις δουλειές τους για μεγάλο χρονικό διάστημα. Επίσης, καλύπτει τις ανάγκες που σχετίζονται με την ασθένεια των μικρών ασθενών, όπως: τεχνητά μέλη, αγορά ιατρικών αναλώσιμων, μεταφράσεις εγγράφων από νοσοκομεία του εξωτερικού κ.τ.λ.».

Ψυχή του Συλλόγου οι εθελοντές

Όσον αφορά στον εθελοντισμό, η κ. Ευστρατίου σημείωσε πως «η "Ηλιαχτίδα" μέσω εθελοντών έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα πλεονέκτημα, να στηρίξει τη λειτουργία της σε εθελοντικό ανθρώπινο δυναμικό και όχι σε έμμισθο. Με αυτόν τον τρόπο εξοικονομούνται σημαντικές δαπάνες σε λειτουργικά έξοδα, αλλά συγχρόνως οι εθελοντές συμβάλλουν στην εξεύρεση πόρων ή εισοδημάτων. Οι εθελοντές με τις δεξιότητες και τις ικανότητές τους αποτελούν την προστιθέμενη αξία του Συλλόγου».

Η κ. Ευστρατίου, μιλώντας στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη», θέλησε να ευχαριστήσει όλους τους ανθρώπους που έχουν ευαισθητοποιηθεί κατά καιρούς ώστε η «Ηλιαχτίδα» να επιτελεί το κοινωνικό της έργο, ενώ η ίδια τόνισε πως ο Σύλλογος θα είναι συνεχώς παρών και πλάι τόσο στους γονείς όσο και στα παιδιά που νοσούν από καρκίνο.

Τέλος, η κ. Ευστρατίου, απευθυνόμενη σε γονείς που πιθανόν τα τέκνα τους αντιμετωπίζουν κάποια μορφή καρκίνου, έστειλε το παρακάτω μήνυμα: «Να έχουν δύναμη! Να είναι δυνατοί! Τους εύχομαι καλή δύναμη και εμείς ως "Ηλιαχτίδα" θα είμαστε συνέχεια δίπλα τους για όσο και για όποτε μας χρειάζονται».

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

Σχόλια