«Ετοιμοπόλεμοι» σε περίπτωση διεύρυνσης ωραρίου μέχρι τις 11

Κρήτη
«Ετοιμοπόλεμοι» σε περίπτωση διεύρυνσης ωραρίου μέχρι τις 11

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με δυσαρέσκεια για την Καθαρά Δευτέρα και με την απόλυτη και κατηγορηματική αντίθεση για τη διεύρυνση του ωραρίου στις τουριστικές περιοχές του νομού Ηρακλείου, μίλησε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» χθες ο αντιπρόεδρος της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου Δημόκριτος Σαλούστρος.

Ωστόσο, μέσω της εφημερίδας καταγράφονται σήμερα επίσημες διαβεβαιώσεις και δεσμεύσεις για την υπόθεση αυτή, από τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Ευριπίδη Κουκιαδάκη, αλλά και τους προβληματισμούς που θέτει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης, ο οποίος μάλιστα δηλώνει ότι συντάσσεται με τη γραμμή των εργαζομένων!

«Εμείς επιμένουμε στη θέση που εκφράζουμε πάντοτε, ότι δεν μπορεί κανείς να περιμένει αύξηση της καταναλωτικής κίνησης μέσα σε εορταστικά ωράρια. Το έχουν δείξει και οι προηγούμενες περίοδοι. Οι δημόσιοι υπάλληλοι δεν πήραν ούτε δώρο, όπως και οι συνταξιούχοι. Άρα δεν μπορούμε να μιλάμε για προσδοκίες αυξημένης κίνησης».

Ο δραστήριος συνδικαλιστής, που ανήκει στο χώρο του ΠΑΜΕ (το οποίο, ως γνωστόν, ελέγχει την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου), θέτει ξεκάθαρα το ζήτημα ως εξής: «Το πρόβλημα είναι το οικονομικό. Ότι οι εργαζόμενοι δεν έχουν λεφτά και για το λόγο αυτό δεν μπορούν να κατέβουν στην αγορά και να ψωνίσουν. Αυτό είναι το πρόβλημα και όχι ότι δεν έχουν το χρόνο να κατέβουν στην αγορά και να ψωνίσουν».

Έτσι, και για την Καθαρά Δευτέρα ο ίδιος τόνισε ότι δεν υπάρχει σύμφωνη θέση της συνδικαλιστικής του οργάνωσης, ενώ γενικότερα καταγγέλλει ότι «στο πλαίσιο της περίφημης ανάπτυξης και του ανταγωνισμού, παλεύουν να τραβήξουν από τα μαλλιά τα ωράρια των υπαλλήλων και συνολικά των εργαζομένων. Μέχρι το τέλος Απριλίου, μάλιστα, περιμένουμε και την απόφαση του κ. Κουκιαδάκη, ο οποίος θα ανακοινώσει τη διεύρυνση του ωραρίου λειτουργίας των καταστημάτων στις τουριστικές περιοχές μέχρι τις 11 τη νύχτα. Και θα απελευθερώσει και για 32 Κυριακές τη λειτουργία των εμπορικών καταστημάτων σε περιοχές που είναι τουριστικές. Αυτό σημαίνει και δίπλα μας. Μέχρι τώρα, στην Αμμουδάρα, στο Γάζι, σε όλη τη Χερσόνησο και στου Κοκκίνη Χάνι, στον Πύργο και προφανώς μόλις τελειώσουν τα έργα θα χαρακτηριστεί και όλο το Ηράκλειο τουριστική ζώνη».

Καταλήγοντας, ο Δημόκριτος Σαλούστρος είπε: «Εμείς ήδη έχουμε κάνει παράσταση στην Περιφέρεια Κρήτης και έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, ότι δε θα δεχτούμε καμία Κυριακή και καμία διεύρυνση του ωραρίου να σχολάνε οι γυναίκες εμποροϋπάλληλοι και να πηγαίνουν να βλέπουν τα παιδιά τους στις 12 τα μεσάνυχτα. Εμείς καλούμε τους εμποροϋπαλλήλους να μη δεχτούν αυτό το σχεδιασμό, γιατί σε λίγο θα καταλήξουμε στις 52 Κυριακές το χρόνο, σε ωράριο από ήλιο σε ήλιο».

Δεσμεύσεις Κουκιαδάκη

Ωστόσο, τη δέσμευση ότι δεν έχει καμία διάθεση να βάλει θέμα διεύρυνσης ωραρίου για την πόλη του Ηρακλείου ανέλαβε μέσω της εφημερίδας μας ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης.

«Για τις τουριστικές περιοχές είναι κάτι που ίσχυσε και πέρυσι. Αλλά τώρα, επειδή άλλαξε ο νόμος, πρέπει να επαναληφθεί η απόφαση. Αλλά αυτό αφορά τις τουριστικές και μόνο τις τουριστικές περιοχές, προκειμένου να διασφαλίσουμε την προστασία των ανθρώπων εκεί, να μην τους βάζουν πρόστιμα χωρίς λόγο. Δηλαδή για παράδειγμα στη Χερσόνησο το καλοκαίρι. Μπορείς να ζητήσεις να κλείνουν τα καταστήματα; Και ξέρετε και κάτι άλλο; Είναι σε εκκρεμότητα ο εργαζόμενος, είναι σε εκκρεμότητα και ο επιχειρηματίας, αλλά και επιχειρηματίες που δεν έχουν καθόλου εργαζόμενους. Μπορεί να έχουν ανοιχτά και να έρχεται η αρμόδια υπηρεσία να τον γράφει επειδή έχει ανοιχτά»...

Όπως εξηγεί ο κ. Κουκιαδάκης, «υπάρχει μια αρμόδια επιτροπή, όπου μετέχουν όλες οι παρατάξεις. Αυτή θα βγάλει και την απόφαση. Και δεν το έχω κι εγώ σε άμεση προτεραιότητα. Είπα στην υπηρεσία να μου ετοιμάσει μια εισήγηση».

Προβληματισμός από την ΟΕΒΕΝΗ για τις τουριστικές περιοχές

«Έχουμε ένα πλαίσιο, αυτό που καθορίζει ποιες είναι οι τουριστικές περιοχές, που είναι του 1930; Του 1940; Κάπου εκεί... Και έχουμε κάθε χρόνο μεγάλα προβλήματα. Δηλαδή θεωρούν την Αμμουδάρα τουριστική περιοχή και δε θεωρούν το Γάζι. Και έχουμε εκεί κάποιους διαξιφισμούς. Κάποια καταστήματα ανοίγουν στο Γάζι επειδή είναι στις παρυφές της Αμμουδάρας και δημιουργείται πρόβλημα. Δεν ξέρω αν η Περιφέρεια είναι αυτή που θα μπορεί να ξεκαθαρίσει τα όρια», λέει από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ Μπάμπης Λεκάκης.

Γι' αυτό το λόγο, αλλά και για τους λόγους που επικαλούνται οι εργαζόμενοι, η ΟΕΒΕΝΗ συντάσσεται με τη γραμμή της Ένωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ν. Ηρακλείου.

Ανταπαντώντας, ο Ευριπίδης Κουκιαδάκης εξηγεί ότι «εμείς ως τουριστικές περιοχές εννοούμε τις παραδοσιακά τουριστικές περιοχές του νομού Ηρακλείου. Αυτές που θεωρούνται πάντα ως τουριστικές».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News