default-image

«Πνιγμένοι» στα χρέη οι επαγγελματίες της Κρήτης

Κρήτη
«Πνιγμένοι» στα χρέη οι επαγγελματίες της Κρήτης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Ναι στη ρύθμιση των 120 δόσεων, ναι και στον εξωδικαστικό διακανονισμό, αλλά όχι στις δαιδαλώδεις διαδικασίες που βγάζουν εκτός τους περισσότερους συναδέλφους μας», λένε με στοιχεία πολύ χαρακτηριστικά οι εκπρόσωποι των επιχειρηματικού κόσμου του νομού Ηρακλείου.

Μάλιστα, σε τοπικό αλλά και σε πανελλαδικό επίπεδο υπάρχει εκρηκτικό πρόβλημα υπερχρεωμένων επιχειρήσεων, όμως η συντριπτική πλειοψηφία των επιχειρηματιών δεν μπορεί να ενταχθεί, και ως εκ τούτου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την πρώτη μέρα του Μαΐου, που για πολλούς θα είναι μια μέρα εξαιρετικά δυσάρεστη!

Αποκαλυπτικά είναι τα στοιχεία που έδωσε στην εφημερίδα «Νέα Κρήτη» ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματικών Βιοτεχνών και Εμπόρων Νομού Ηρακλείου Μπάμπης Λεκάκης. «Μετά τον Αύγουστο που ξεκίνησε ο εξωδικαστικός διακανονισμός, σε πανελλαδικό επίπεδο, στο σύστημα έχουν ενταχθεί 45.000 επιχειρήσεις. Από αυτές προχώρησαν οι 15.000. Και από τις 15.000 έχουν φτάσει στο στάδιο υλοποίησης της ρύθμισης χρεών γύρω στις 450. Και από τις 450 μόλις οι 3 έχουν ολοκληρώσει!..».

Σε επίπεδο, εξάλλου, Ελλάδας, οι επιχειρηματίες που έχουν πρόβλημα αυξημένων χρεών προς τα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας ξεπερνούν τις 400.000. Όλοι αυτοί οφείλουν πάνω από 500 ευρώ. Που σημαίνει ότι αυτόματα από την 1η Μαΐου θεωρούνται ότι βρίσκονται στο «κόκκινο» για τους ηλεκτρικούς πλειστηριασμούς.

Σε επίπεδο νομού Ηρακλείου υπολογίζεται ότι τέτοιοι επαγγελματίες υπερβαίνουν τους 22.000. Και γύρω στους 11.000 επαγγελματίες οφείλουν ποσά πάνω από 500 ευρώ. Που σημαίνει και γι' αυτούς ότι αυτόματα μπαίνουν στη διαδικασία των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών από την 1η Μαΐου. «Μετά τη συγχώνευση του ΚΕΑΟ με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, στις αρχές του 2018, αυτά τα χρέη μεταφέρονται αυτόματα στο μητρώο της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και πάνε για κατάσχεση όταν οι οφειλές ξεπερνούν τα 500 ευρώ...».

Σύμφωνα με τον Μπάμπη Λεκάκη, τα κριτήρια ένταξης των επιχειρήσεων, τόσο στον εξωδικαστικό όσο και στη ρύθμιση των 120 δόσεων, είναι πολύ αυστηρά. «Όταν σου ζητάει να κάνεις μελέτες βιωσιμότητας, όλοι καταλαβαίνουμε τι γίνεται. Για να κάνεις μελέτη βιωσιμότητας, θα πρέπει να την κάνει ένας οικονομολόγος. Δεν μπορεί να την κάνει ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος. Και θα πρέπει να κάνεις μελέτη βιωσιμότητας για χρέη της τάξεως των 4.000 ευρώ; Μα είναι δυνατόν;», διερωτάται ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ. «Δηλαδή από τη μια σου κάνει περικοπές στα χρωστούμενα προς τα ασφαλιστικά ταμεία και από την άλλη σου προσθέτει άλλα βάρη. Και υπάρχει υψηλό κόστος γιατί χρειάζεσαι οικονομολόγο, χρειάζεσαι λογιστή και χρειάζεσαι και δικηγόρο για να προχωρήσεις τη διαδικασία...».

Ο Μπάμπης Λεκάκης εξηγεί παρακάτω ότι οποιοσδήποτε μπαίνει στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για να ξεκινήσει τη διαδικασία ένταξης στη ρύθμιση των 120 δόσεων, απογοητεύεται. «Εμένα, όταν μου το είπαν, μπήκα για να έχω προσωπική αντίληψη του τι συμβαίνει. Και μόλις μπαίνεις, στην πρώτη σελίδα, σου ζητάει ένα σωρό από δικαιολογητικά, τα οποία δεν μπορεί να τα φτιάξει κάθε επαγγελματίας μόνος του...».

«Μα δεν καταλαβαίνουν τι γίνεται;»

Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ διερωτάται γιατί η κυβέρνηση δεν καταλαβαίνει την όλη κατάσταση... «Σε ό,τι αφορά τη ρύθμιση των 120 δόσεων, ήδη από τα μηνύματα που παίρνουμε από τους επαγγελματίες είναι ότι πάρα πολλοί δεν μπορούν να ενταχθούν. Τα κριτήρια είναι πάρα πολύ αυστηρά. Η γραφειοκρατία είναι πάρα πολύ μεγάλη. Και εφόσον είναι στο πλαίσιο του εξωδικαστικού, έχουμε δει ότι στον εξωδικαστικό, ενώ η πλατφόρμα έχει ανοίξει από τον Αύγουστο, ελάχιστες επιχειρήσεις - μετρημένες στα δάχτυλα του ενός χεριού - έχουν καταφέρει να ενταχθούν και να υλοποιήσουν το εν λόγω εγχείρημα. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τη ρύθμιση των 120 δόσεων, η οποία άνοιξε την προηγούμενη εβδομάδα...».

Παρακάτω ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ τονίζει πως «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση εμείς να καταλάβουμε για ποιον λόγο η κυβέρνηση στρέφεται σε τόσο αυστηρά κριτήρια προκειμένου να ενταχθείς σε μια ρύθμιση, απ' τη στιγμή που τα ασφαλιστικά ταμεία δείχνουν ότι τα έσοδά τους μειώνονται. Και δε θέλουν να αποφασίσουν μέτρα με τα οποία θα ελαφρύνουν τους επαγγελματίες και θα τους βοηθήσουν να πληρώσουν τα 10 δισ. που επικαλούνται ότι οφείλουν προς τον ασφαλιστικό φορέα. Σίγουρα αυτά τα μέτρα είναι καλά, αλλά όταν με τα κριτήρια αποκλείεται η πλειοψηφία των επαγγελματιών δεν μπορεί να επωφεληθεί το σύνολο. Θα επωφεληθεί μια πάρα πολύ μικρή μερίδα...».

Και φέρνει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «το προαπαιτούμενο από τα προηγούμενα τρία χρόνια, να είναι ο ένας χρόνος κερδοφόρος. Και μόνο από αυτό το κριτήριο, καταλαβαίνετε πόσο δύσκολα είναι τα κριτήρια που μπαίνουν. Συν τα περιουσιακά κριτήρια που βάζουν. Συν τα επιχειρηματικά κριτήρια για να μπορέσεις να ενταχθείς στη ρύθμιση...».

Τα παλιά χρέη: Εγκλωβισμένοι χιλιάδες επαγγελματίες

Στο μεταξύ, η κυβέρνηση έχει πει ότι, όσοι έχουν ξεκινήσει και πληρώνουν κανονικά τις οφειλές τους από το 2017 και μετά, θα έχουν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη. Και το ερώτημα που βάζει η ΓΣΕΒΕΕ και η ΟΕΒΕΝΗ είναι γιατί να μην μπαίνουν και παλιότερες οφειλές σε αυτή τη δυνατότητα. Καταλήγοντας, ο Μπάμπης Λεκάκης διερωτάται:

«Γιατί να υπάρχει από τη μεριά της κυβέρνησης η τακτική να κρατάει εγκλωβισμένους τόσους επαγγελματίες και να τους έχει να περιμένουν την 1η του Μάη που θα ξεκινήσουν οι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί, προκειμένου να ξεπληρώσουν ένα χρέος το οποίο, εφόσον ρυθμιστεί, θα μπορέσει να πληρωθεί;».

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News