Επέστρεψαν ξανά οι Τούρκοι στα Ίμια, παρά τις απειλές Κοτζιά

Επέστρεψαν ξανά οι Τούρκοι στα Ίμια, παρά τις απειλές Κοτζιά

Δύο ημέρες μετά το σοβαρό περιστατικό της Δευτέρας, επέστρεψαν οι Τούρκοι, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων, και μετά το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά στην Άγκυρα.

Δύο τουρκικά σκάφη έκαναν έντονη την παρουσία τους, γύρω από τις βραχονησίδες, όπως φαίνεται και από τις παρακάτω εικόνες του marinetraffic.

Και όλα αυτά, μετά την ξεκάθαρη προειδοποίηση και το αυστηρό μήνυμα του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά προς την Άγκυρα, ότι αν η Ελλάδα προκληθεί ξανά, με παρόμοιο επεισόδιο, δε θα απαντήσει ειρηνικά.

Όπως χαρακτηριστικά είπε, «η Ελλάδα δεν θα απαντήσει ξανά ειρηνικά σε ένα παρόμοιο επεισόδιο όπως το πρόσφατο με το τουρκικό πλοίο που χτύπησε πλοίο του Λιμενικού στα Ίμια».

Ο υπουργός Εξωτερικών σημείωσε χαρακτηριστικά μιλώντας σε εκπομπή του τηλεοπτικού σταθμού «ALPHA», ότι «σε αυτή την περίπτωση έφτασε στην κόκκινη γραμμή και με κάποια έννοια την προσπέρασε… και τους είπαμε ότι δε θα υπάρξει ξανά τέτοια ειρηνική ας το πούμε συμπεριφορά από την ελληνική πλευρά». Αφού ξεκαθάρισε «τα Ίμια είναι ασφαλώς ελληνικά» προειδοποίησε την Τουρκία «μην ανοίξετε τις γκρίζες ζώνες, διότι αν ανοίξουμε την υπόθεση των γκρίζων ζωνών, με βάση το διεθνές δίκαιο, όχι μόνο  έχετε άδικο Θα έχετε και απώλεια…».

Η πορεία του τουρκικού σκάφους ακτοφυλακής TCSG 87

Η πορεία του τουρκικού σκάφους ακτοφυλακής TCSG Guven

Κοτζιάς από τη Σόφια για Ίμια

Επίσης με τη διμερή συνάντηση που είχε με τον ομόλογό του, της πΓΔΜ, Νικόλα Ντιμιτρόφ, ολοκλήρωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς το διήμερο της συμμετοχής του στην Άτυπη Συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που πραγματοποιήθηκε στη Σόφια.

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ανέδειξε το επικίνδυνο περιστατικό που έλαβε χώρα στα Ίμια ως ζήτημα που αφορά τα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και κάλεσε του εταίρους να συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο Αιγαίο, αντιδρώντας όποτε αυτό χρειαστεί.

«Εμείς δεν ανταποδώσαμε καθώς είμαστε χώρα με ευθύνη και αίσθηση του μέτρου» εξήγησε χαρακτηριστικά, ευχαριστώντας τα ευρωπαϊκά όργανα για το γεγονός ότι πήραν θέση, καταδικάζοντας το επικίνδυνο περιστατικό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News