Κάτω από τα…συντρίμμια άνθρωποι και παιδί, μετά από "σεισμό"

Κρήτη
Κάτω από τα…συντρίμμια άνθρωποι και παιδί, μετά από "σεισμό"

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα κτήριο "κατέρρευσε", μετά από μεγάλη σεισμική δόνηση, με 5 ανθρώπους να βρίσκονται εγκλωβισμένοι κάτω από τα μπάζα, εκ των οποίων το ένα ήταν παιδί… Ευτυχώς όλα αυτά αποτέλεσαν απλώς το ρεαλιστικό σενάριο της επιτυχούς μεγάλης άσκησης, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Αγιά Φωτιά Λασιθίου, με το συντονισμό του διοικητή των Πυροσβεστικών υπηρεσιών Κρήτης Αντιπύραρχου, κ. Γιάννη Μαραγκάκη και την οποία σχεδίασε η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας.

«Η επιχείρηση διάσωσης ξεκίνησε με ενδελεχή έλεγχο της κατακρημνισμένης οικοδομής, προετοιμασία της επιχείρησης και σήμανση των σημείων προσέγγισης, συντονισμό των υπηρεσιών και των εθελοντικών ομάδων διάσωσης, επέμβαση, υποστήριξη από φίλιες υπηρεσίες, τεχνική υποστήριξη τροφοδοσία, υγειονομική υποστήριξη και συνδρομή άλλων υπηρεσιών», είπε ο κ. Μαραγκάκης.

Στην Αγιά Φωτιά έσπευσαν σε χρόνο ρεκόρ για να συνδράμουν δεκάδες πυροσβέστες και διασώστες.

«Στην επιχείρηση πήραν μέρος, η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας με επικεφαλής τον διοικητή της κ. Παναγιώτη Καράμπελα, το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Σητείας, η 3η ΕΜΑΚ. με ειδικό σκύλο ανιχνευτή, οι Εθελοντές Σαμαρείτες του ΕΕΣ, η λέσχη τετρακίνησης Ιεράπετρας, η Ομάδα Διάσωσης Ιεράπετρας ΕΔΙΚ, η ομάδα τεχνικής υποστήριξης της Πολιτικής Προστασίας του Δήμου και της Περιφέρειας, η ομάδα των ραδιοερασιτεχνών Ιεράπετρας, το ΕΚΑΒ, το Νοσοκομείο Ιεράπετρας, η ΕΛΛ.ΑΣ, το Λιμενικό, η Πολεοδομία , η Διεθνής Οργάνωση Προνοσοκομειακής Φροντίδας, η Ομάδα Διάσωσης Κρήτης και αρκετοί ιδιώτες», πρόσθεσε ο κ. Μαραγκάκης.

«Αυτό που φάνηκε σήμερα είναι ότι μπορούμε να συντονιστούμε άριστα , όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς και υπηρεσίες , ώστε να έχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών», κατέληξε ο κ. Μαραγκάκης.

Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας είχε φροντίσει να ζητήσει τη συνεργασία ιδιώτη ο οποίος είχε ξεκινήσει να κατεδαφίζει ένα παλιό κτήριο που είχε αγοράσει , με αποτέλεσμα η επιχείρηση αυτή να πραγματοποιηθεί κάτω από πραγματικές συνθήκες ενός μισογκρεμισμένου σπιτιού.

«Αποδείξαμε σήμερα με τον τρόπο που συντονίσαμε όλες τις δυνάμεις μας και τους εθελοντές, ότι η Πυροσβεστική Υπηρεσία Ιεράπετρας, έχει τα μέσα και τους εκπαιδευμένους πυροσβέστες να ανταποκριθεί στις ανάγκες διάσωσης ανθρώπινων ζωών όταν εκείνες κινδυνεύουν μετά από κάποια φυσική καταστροφή και ιδιαίτερα μετά από έναν μεγάλο σεισμό. Οι κάτοικοι αυτού του τόπου, μπορούν να υπολογίζουν σε εμάς, γιατί θα είμαστε εκεί όποτε και αν μας χρειαστούν», διαβεβαίωσε ο διοικητής της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ιεράπετρας, αντιπύραρχος, κ. Παναγιώτης Καράμπελας.

«Σημαντικό ρόλο έχουν να παίξουν σε περιπτώσεις φυσικών καταστροφών και οι εθελοντικές ομάδες οι οποίες εκπαιδεύονται συνεχώς , ώστε να είναι πανέτοιμες να συνδράμουν όποτε χρειασθεί. Οι ομάδες του ΕΕΣ είναι πάντα έτοιμες, να συνεισφέρουν σε τέτοιες περιπτώσεις . Η σημερινή άσκηση ήταν ένα πάρα πολύ χρήσιμο μάθημα για τους εθελοντές μας, οι οποίοι γίνονται καλύτεροι όταν εκπαιδεύονται και όταν συνεργάζονται με όλους τους συνεμπλεκόμενους φορείς», είπε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του περιφερειακού Τμήματος Ιεράπετρας του ΕΕΣ, κ. Ανδρέας Μαμαντόπουλος.

Η Ιεράπετρα βρίσκεται όπως και ολόκληρη η Κρήτη, πάνω στην Ευρασιατική πλάκα, κάτω από την οποία καταβυθίζεται η Αφρικανική τεκτονική πλάκα, γεννώντας συνεχώς μικρής και μέσης έντασης σεισμούς. Το ενδεχόμενο να γίνει κάποια στιγμή ένας μεγαλύτερος σεισμός, που θα προκαλέσει κατάρρευση παλιών κτηρίων δεν είναι μακρινό. Για το λόγο αυτό, όλες οι κρατικές υπηρεσίες και οι εθελοντές, εκπαιδεύονται ασταμάτητα και ακούραστα, για να σώσουν ανθρώπινες ζωές και περιουσίες αν ποτέ χρειαστεί.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News