default-image

Η αφηρημένη τέχνη, η δεκαετία του 1960 και η Ελλάδα

Πολιτισμός
Η αφηρημένη τέχνη, η δεκαετία του 1960 και η Ελλάδα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το Σάββατο 24 Φεβρουαρίου, ώρα 19.30, μια εβδομάδα πριν από την ολοκλήρωση της περιοδικής έκθεσης Γιάννης Σπυρόπουλος / Διάλογος με το Αόρατο*, στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, η Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών οργανώνει την τελευταία ομιλία του κύκλου διαλέξεων και ξεναγήσεων για το έργο του κορυφαίου Έλληνα ζωγράφου της Αφαίρεσης, με ομιλητή τον ιστορικό της τέχνης-συγγραφέα, κ. Μίλτο Φραγκόπουλο.

Η ομιλία του Μίλτου Φραγκόπουλου θα έχει θέμα Η αφηρημένη τέχνη, η δεκαετία του 1960 και η Ελλάδα. Με αφετηρία το έργο του Γιάννη Σπυρόπουλου, που περί το 1960 αρχίζει να περνά από την αφαιρετικότητα στην Αφαίρεση, ο ομιλητής θα προβεί σε μια διερεύνηση της υποδοχής τής αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα στη «μυθική» πλέον, για τον δυτικό κόσμο, δεκαετία του 1960.

Η διερεύνηση θα επιδιώξει να αναδείξει την ιδιαίτερη τοπογεωγραφία των ιδεολογικών σχηματισμών στην μεταπολεμική/μετεμφυλιακή Ελλάδα (που αντανακλούν σε μεγάλο βαθμό τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην παγκόσμια σκακιέρα του «ψυχρού πολέμου»), καθώς η συζήτηση που εξελίσσεται εκείνα τα χρόνια γύρω από το θέμα αυτό αποκαλύπτει συγκλίσεις και αποκλίσεις, οι οποίες δεν ακολουθούν πάντοτε τις διαχωριστικές γραμμές μεταξύ των δύο πόλων της «Αριστεράς» και της «Δεξιάς».

Εστιάζοντας σε χώρους πνευματικής παραγωγής που μόνο πρόσφατα έχουν προσελκύσει το ενδιαφέρον των ερευνητών, και με μια δόση «βιωματικής ιστορίας», η δύσκολη αποδοχή της αφηρημένης τέχνης στην Ελλάδα συνδέεται με την επίσης δύσκολη σχέση του Σπυρόπουλου με την εδώ καλλιτεχνική σκηνή.

Μέσα από τεκμήρια (έντυπα και εικόνες) της εποχής, θα εξεταστούν ορισμένα γενικότερα ζητήματα υποδοχής του μοντερνισμού και των πρωτοποριών του 20ού αιώνα, με ιδιαίτερη αναφορά σε μια ιστορική στιγμή που περιγράφεται και ως «Αθηναϊκή άνοιξη».

Ο Μίλτος Φραγκόπουλος γεννήθηκε το 1951 στην Αθήνα. Σπούδασε φιλοσοφία και ιστορία της τέχνης στην Αγγλία και είναι επισκέπτης ερευνητής (Research Fellow) του Πανεπιστημίου του Derby. Από το 1990 μέχρι σήμερα διδάσκει Ιστορία και Θεωρία της Τέχνης και του Design στη Σχολή Βακαλό, όπου διατελεί επίσης Αναπληρωτής Διευθυντής Σπουδών.

Κατά το παρελθόν έχει διατελέσει επισκέπτης-καθηγητής στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης Λογοτεχνίας και Επιστημών του Ανθρώπου (2000-2006). Είναι μέλος της Εταιρείας Ελλήνων Ιστορικών Τέχνης (ΕΕΙΤ), της Εταιρείας Ελλήνων Τεχνοκριτών, AICA Hellas (μέλος Δ.Σ. 2006-09), της Εταιρείας Συγγραφέων, και της Ελληνικής Σημειωτικής Εταιρείας.

Έχει δημοσιεύσει δύο μυθιστορήματα Η πέτρα (Εκδόσεις Στοχαστής, 1986,) και Πορτ Μπου (Εστία, 1996), και πλήθος άρθρων και κριτικών δοκιμίων. Έχει επίσης δημοσιεύσει το Εισαγωγή στην ιστορία του Graphic Design (Futura, 2006), καθώς και κείμενα για την τέχνη και το design σε περιοδικά και συλλογικούς τόμους στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Από το 1996 έως το 2000 υπήρξε τακτικός συνεργάτης των Ενθεμάτων της Κυριακάτικης Αυγής, ενώ ιδιαίτερα πλούσια είναι η συμβολή του στο χώρο της λογοτεχνικής μετάφρασης, όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 1982, με τα Ταξίδια του Γκάλλιβερ του Τζόναθαν Σουίφτ (εκδόσεις Κρύσταλλο).

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News