default-image

Καταδικάστηκαν δήμαρχος και άλλοι 5 για...ρέμα!

Κρήτη
Καταδικάστηκαν δήμαρχος και άλλοι 5 για...ρέμα!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ένα χωρίς τέλος "πάρε-δώσε" ευθυνών, που δεν έχει ξεκάθαρα όρια, βάζει σε περιπέτειες τους δημάρχους, οδηγώντας τους στο σκαμνί, αναφορικά με το ποια υπηρεσία έχει τελικά την ευθύνη για τον καθαρισμό των ρεμάτων. Για ένα ρέμα που δεν καθαρίστηκε, χωρίς να είναι αρμοδιότητα του Δήμου Μινώα Πεδιάδος, καταδικάστηκαν ο δήμαρχος και πέντε συνεργάτες του σε 8 μήνες με αναστολή, την ώρα που ο δήμαρχος Πλατανιά, επειδή καθάρισε ένα ρέμα λόγω των πλημμυρών, βρίσκεται αντιμέτωπος τις επόμενες εβδομάδες με το πειθαρχικό και το ποινικό δικαστήριο.

Την απίστευτη ταλαιπωρία που βιώνουν με το "μπαλάκι" ευθυνών και το γόρδιο δεσμό για το ποιος έχει ή όχι τις αρμοδιότητες περιέγραψαν αγανακτισμένοι οι δήμαρχοι της Κρήτης, μιλώντας για ένα αλαλούμ πρωτοφανές, ενώ δεν έκρυψαν την οργή τους για το ότι το κεντρικό κράτος τροφοδοτεί αυτήν την κατάσταση, προκειμένου να αποδίδει κατά το δοκούν τις αρμοδιότητες και πάντως τις ευθύνες που προκύπτουν από αυτές. Οι ίδιοι μιλούν για κωμικοτραγικές καταστάσεις, που δυσκολεύουν κατά πολύ την αντιμετώπιση προβλημάτων στις περιοχές τους, και μάλιστα σε εποχές κρίσης, που οι πόροι και οι δυνατότητες είναι, ούτως ή άλλως, περιορισμένες.

Αποδόθηκε η ευθύνη ότι δεν καθάρισαν ρέμα

Ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος Ζαχαρίας Καλογεράκης, όπως προαναφέραμε, μετά από δίκη βρέθηκε με ποινή 8 μηνών με αναστολή και μαζί του πέντε συνεργάτες του. Σε όλους αποδόθηκε η ευθύνη ότι δεν καθάρισαν ένα ρέμα, που όμως δε γνώριζαν αν είναι ή όχι αρμοδιότητάς τους, ή καλύτερα, διαβάζοντας τον "Καλλικράτη", ξεκάθαρα είχαν την άποψη ότι μια τέτοια διαδικασία ανήκε στην Περιφέρεια και όχι στους Δήμους.

«Κανένας δεν ξέρει πια τι να κάνει, πώς να το κάνει και γιατί. Αυτή η ασάφεια βολεύει όλους και πιο πολύ απ' όλους το κεντρικό κράτος, που θέλει να φορτώνει την αρμοδιότητα κατά το δοκούν», είπε ο κ. Καλογεράκης μετά την όλη περιπέτεια που έζησε.

Καθάρισε ρέμα και έλαβε πρόστιμο

Στην περίπτωση του δημάρχου Πλατανιά Άρη Μαλανδράκη, που λόγω των πλημμυρών αποφάσισε να καθαρίσει το ρέμα, επειδή δεν ήταν ευθύνη του όπως του είπαν, ο Δήμος έλαβε πρόστιμο και ο ίδιος ετοιμάζεται να καθίσει στο... σκαμνί.

«Μας έβαλαν πρόστιμο επειδή καθαρίσαμε το ρέμα. Όλα γύρω από το θέμα είναι "ήξεις αφήξεις". Υπάρχει ένα ασαφές περιβάλλον», τόνισε ο κ. Μαλανδράκης.

Το θέμα, αν και έχει στοιχεία ταινίας με κωμικό περιεχόμενο, κάθε άλλο παρά γέλιο προκαλεί στους αυτοδιοικητικούς, που όχι χάνονται στη μετάφραση των αρμοδιοτήτων, αλλά με έκπληξη παρακολουθούν ότι σε μια σειρά από αρμοδιότητες το ίδιο το κεντρικό κράτος δεν ξεκαθαρίζει σε ποιον ορίζεται να κάνει και τι, προκειμένου, όπως λένε, να αποδίδονται οι ευθύνες κατά το δοκούν και οι ίδιοι τελικά να είναι οι πιο συχνοί επισκέπτες των δικαστηρίων.

Ρεπορτάζ: Ράνια Μωραΐτη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News