Βγαίνει από το… συρτάρι η μελέτη για την παλιά πόλη

Κρήτη
Βγαίνει από το… συρτάρι η μελέτη για την παλιά πόλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δράση για τη μελέτη της ανάπλασης της παλιάς πόλης αναλαμβάνει η Λότζια, δράση η οποία επισφραγίστηκε σε σχετική συνάντηση με το ΤΕΕ/ΤΑΚ.

Σε σχετική σύσκεψη που έγινε με εκπροσώπους της Δ.Ε. του ΤΕΕ/ΤΑΚ, η πλευρά του Δήμου εξέφρασε τη βούλησή της να προχωρήσει τη μελέτη και μάλιστα στην κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μια άτυπη επιστημονική επιτροπή (με τη συμμετοχή και των μηχανικών), η οποία θα αναλάβει από εδώ και πέρα την προώθηση της μελέτης.

Ικανοποίηση με επιφυλάξεις

Η γραμματέας του ΤΕΕ/ΤΑΚ και επικεφαλής της παράταξης της ΑΜΑΚ Ειρήνη Βρέντζου, η οποία παρευρέθηκε στη συνάντηση με το Δήμο Ηρακλείου, μίλησε στη «Νέα Κρήτη» και εξέφρασε μια συγκρατημένη ικανοποίηση.

Όπως ανέφερε, «η πλευρά της δημοτικής Αρχής εξέφρασε στη διάρκεια της συνάντησης τη βούλησή της να προχωρήσει η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης. Και αυτό είναι μια πρώτη σημαντική παρακαταθήκη. Συμφωνήθηκε να γίνει, όπως είχαμε προτείνει εμείς ως ΤΕΕ/ΤΑΚ, μια άτυπη έστω επιστημονική επιτροπή, η οποία θα αναλάβει να "περπατήσει" από εδώ και πέρα τη μελέτη, διότι μιλάμε για ένα εγχείρημα όντως απαιτητικό και δύσκολο που χρειάζεται δουλειά. Από εκεί και πέρα θα περιμένουμε τις επόμενες εξελίξεις».

Σε εκκρεμότητα εδώ και 20 χρόνια η μελέτη

Η μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και μια εικοσαετία, είναι μια πολεοδομική μελέτη που στόχο έχει να αναθεωρήσει το ισχύον σχέδιο πόλης του 1936-58. Το σχέδιο αυτό ανήκει σε μια εποχή, όπου οι πολεοδομικές μελέτες ήταν απλά ρυμοτομικά σχέδια τα οποία δε λάμβαναν υπόψη μια σειρά από παραμέτρους, οικονομικές, κοινωνικές, ιστορικές, πολιτιστικές, περιβαλλοντικές, όπως αυτές γίνονται αντιληπτές σήμερα.

Η μελέτη η οποία παρέμενε στο… συρτάρι έχει δημιουργήσει ένα «θολό» πολεοδομικό σκηνικό στο εντός τειχών Ηράκλειο και έχει εγκλωβίσει πολλούς ιδιοκτήτες μικρών ακινήτων στην παλιά πόλη, που δεν είναι δυνατόν να δομηθούν με το ισχύον παλιό σχέδιο πόλης, αλλά πιθανά θα μπορούσαν να δομηθούν με τη δρομολογημένη τροποποίησή του.

Αποτέλεσμα αυτής της παράδοξης πολεοδομικά κατάστασης είναι τα «προβληματικά» ακίνητα, υπό το ισχύον πολεοδομικό καθεστώς, να μην μπορούν ούτε να ανακατασκευαστούν, ούτε να συντηρηθούν και να ενισχυθούν στατικά, με φυσική συνέπεια, μαζί με την «ομηρία» πολλών ιδιοκτητών, να υπάρχουν πολλά παλιά κτίσματα που έχουν αφεθεί στην εγκατάλειψη, αποτελώντας είτε εστίες ρύπανσης, είτε κτήρια επικίνδυνα για τη δημόσια ασφάλεια.

Στην εγκεκριμένη προκαταρκτική πρόταση ανάπλασης περιλαμβάνεται το στρατηγικό σχέδιο ανάπλασης με στόχους:

1. την ανάδειξη της παλιάς πόλης του δήμου Ηρακλείου σε εστία καλλιέργειας γραμμάτων, πολιτισμού, ελεύθερης σκέψης και διεθνούς συνεργασίας,

2. την προστασία και την ανάδειξη των κύριων ιστορικών, λειτουργικών, κοινωνικών, πολεοδομικών και μορφολογικών χαρακτηριστικών της,

3. τη διατήρηση της χρήσης της κατοικίας, της "γειτονιάς" και την ποιοτική αναβάθμιση των εξυπηρετήσεών της,

4. την απόδοση της παλιάς πόλης στον πεζό, στον κάτοικο, στο χρήστη, στον επισκέπτη, με τη δραστική μείωση της όχλησης από το Ι.Χ.,

5. την περιβαλλοντική ανασυγκρότηση της παλιάς πόλης,

6. την απομάκρυνση από την εντός των τειχών περιοχή των οχλουσών και ανεπιθύμητων χρήσεων και την αποσυμφόρησή της από ασφυκτιούσες δραστηριότητες που την υποβαθμίζουν και συμβάλλουν στον υδροκεφαλισμό της.

Η ανακοίνωση

Σε σχετική ανακοίνωση που βγήκε από το Δήμο Ηρακλείου για τη συνάντηση με το ΤΕΕ/ΤΑΚ, με αντικείμενο την πολυσυζητημένη μελέτη ανάπλασης της παλιάς πόλης, αναφέρεται: «Με τους εκπροσώπους του Τεχνικού Επιμελητηρίου, Τμήματος Ανατολικής Κρήτης, συναντήθηκαν την Τρίτη 13 Φεβρουαρίου (σ.σ. χθες) ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός και οι αντιδήμαρχοι Πολεοδομίας και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης Στέλλα Αρχοντάκη και Πέτρος Ινιωτάκης, o πρόεδρος της ΔΕΥΑΗ Γιάννης Ρασούλης, καθώς και υπηρεσιακά στελέχη του Δήμου, στη Λότζια.

Η συνάντηση έγινε με στόχο την ενημέρωση για τις ενέργειες που έχουν γίνει από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου σχετικά με τη μελέτη της παλιάς πόλης. Συμφωνήθηκε η συγκρότηση φορέα-επιτροπής για την παρακολούθηση της πορείας ολοκλήρωσης της μελέτης. Για τη στελέχωση του φορέα θα ακολουθήσει νέα συνάντηση. Παράλληλα, από το Δήμο επισημάνθηκε ότι τα έργα ανάπλασης που βρίσκονται σε εξέλιξη στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου δεν αποσπασματικά, αλλά σύμφωνα με την προεγκεκριμένη μελέτη της παλιάς πόλης».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News