default-image

Θα πάρει "ζωή" το ιστορικό & εγκαταλελειμμένο Ξενία - video

Κρήτη
Θα πάρει "ζωή" το ιστορικό & εγκαταλελειμμένο Ξενία - video

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ανοίγει πλέον ο δρόμος για την αποκατάσταση και αξιοποίηση του εγκαταλελειμμένου εδώ και δεκαετίες κτιριακού συγκροτήματος ΞΕΝΙΑ, το οποίο έχει μετατραπεί σε εστία μόλυνσης και παραβατικότητας.

Πέρα από τις μεγάλες φθορές οι οποίες δημιουργούν σοβαρά προβλήματα ασφάλειας στη περιοχή, το συγκρότημα έχει καταληφθεί από Ρομά, οι οποίοι διαβιούν μέσα στα σκουπίδια.

Σε συνεδρίαση του το Δημοτικό Συμβούλιο Χερσονήσου υπερψήφισε (με μια ψήφο κατά) την αποδοχή καταρχήν της πρότασης παραχώρησης του ακινήτου στο δήμο από το διοικητικό συμβούλιο της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου ( ΕΤΑΔ Α.Ε.)για χρονική περίοδο 15 +5 έτη και τηρώντας συγκεκριμένες προϋποθέσεις.

Παράλληλα το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε να προκρίνει την οικονομική πρόταση για τεκμαρτό ετήσιο μίσθωμα για την ΕΤΑΔ, καθώς έκρινε μη βιώσιμη λύση για το δήμο την παραχώρηση έναντι ανταλλάγματος με ποσοστό 30% επί των ακαθάριστων εσόδων.

Προς αυτή τη κατεύθυνση, αποφασίστηκε να συνταχθεί Μελέτη Σκοπιμότητας και Βιωσιμότητας, η οποία θα δώσει απαντήσεις γύρω από τη κατάσταση του ακινήτου αλλά και γύρω από τις δράσεις που μπορούν να αναπτυχθούν από τον δήμο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Μεταξύ των δράσεων που θα βρεθούν στο μικροσκόπιο είναι η δημιουργία εκθεσιακού χώρου για προσωρινές και μόνιμες εκθέσεις με θέματα που αφορούν την τουριστική και πολιτιστική γεωγραφία του δήμου, η δημιουργία Μουσείου Μινωικών γραφών, η δημιουργία περιπτέρου ξενάγησης στο πολιτιστικό φυσικό και οικιστικό απόθεμα του δήμου, η δημιουργία κέντρου προώθησης αθλητικών δραστηριοτήτων και η δημιουργία χώρων αναψυχής και εστίασης.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News