default-image

Δυναμικό comeback από Τουρκία και Αίγυπτο

Κρήτη
Δυναμικό comeback από Τουρκία και Αίγυπτο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Καμπανάκι" για τον ελληνικό τουρισμό χτυπούν οι τουριστικοί φορείς, μετά και τα τελευταία γεγονότα με την Τουρκία. Το 2018 προβλέπεται να είναι ακόμη μια χρονιά-ρεκόρ με βάση το ρυθμό αύξησης των προκρατήσεων, που το υπουργείο Τουρισμού τοποθετεί στα επίπεδα 15-30% ανάλογα με τον προορισμό, προβλέποντας αφίξεις 32 εκατ. τουριστών, αν «όλα πάνε καλά», όπως επαναλαμβάνουν το τελευταίο διάστημα τουριστικοί φορείς, αλλά και η υπουργός Τουρισμού κ. Έλενα Κουντουρά.

Ωστόσο, η ανάκαμψη προορισμών στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου, που είχαν υποστεί απώλειες στο πρόσφατο παρελθόν, αντιμετωπίζοντας κυρίως θέματα ασφάλειας, φαίνεται να προβληματίζει τους εγχώριους τουριστικούς φορείς, πολύ περισσότερο όταν και τα μηνύματα από το εξωτερικό πυκνώνουν για τους μεγάλους "ανταγωνιστές" μας, όπως είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, που μετά το περσινό τους φιάσκο, φέτος δείχνουν να επανέρχονται δυναμικά στην αγορά.

Δίνοντας το στίγμα για το πώς κυλούν τα πράγματα αναφορικά με την προσέλκυση τουριστών φέτος στην Κρήτη και γενικότερα στη χώρα μας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων Κρήτης, Α' αντιπρόεδρος της Γενικής Πανελλαδικής Ομοσπονδίας Επιχειρήσεων Τουρισμού κ. Μιχάλης Βλατάκης είπε: «Πρέπει να κάνουμε το σταυρό μας μετά από αυτά που συνέβησαν με τους Τούρκους, ώστε να μην έχουμε περαιτέρω προβλήματα. Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, η Τουρκία φαίνεται να επανακάμπτει. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να μας προβληματίζει, όχι όμως να μας φοβίζει. Οφείλουμε να συνεχίσουμε να δουλεύουμε με στόχο την προσέλκυση τουριστών που θα έρχονται για εμάς και όχι κάθε φορά να προβληματιζόμαστε για το αν θα ανακάμψουν ή όχι οι ανταγωνιστές μας».

Σε σχέση με το πότε θα ξεκινήσει η φετινή τουριστική σεζόν στην Κρήτη, ο κ. Βλατάκης τόνισε πως «δεν περιμένουμε μεγάλα πράγματα το Πάσχα. Τα περισσότερα ξενοδοχεία θα ανοίξουν μετά τις 20 Απριλίου. Συνεπώς θα έχουμε έναν πολύ ισχνό Απρίλιο φέτος, πράγμα που δεν είχαμε πέρυσι. Αντ' αυτού όμως, θα έχουμε έναν πολύ καλό Σεπτέμβριο και πιστεύω και έναν πολύ καλό Οκτώβριο, αν όλα πάνε καλά. Θα χάσουμε δύο εβδομάδες από τον Απρίλιο. Αισιοδοξώ όμως ότι θα τις αναπληρώσουμε προς το τέλος της τουριστικής σεζόν».

Σε επίπεδο εθνικοτήτων πάντως, έως αυτή τη στιγμή εκτιμάται, σύμφωνα και με τις προκρατήσεις που έχουν γίνει με προορισμό την Κρήτη και γενικότερα τη χώρα μας, ότι πρώτη δύναμη θα εξακολουθήσει, όπως πάντα, να είναι η Γερμανία. Ακολουθούν οι Βρετανοί, ενώ έπονται οι Ρώσοι με τους Γάλλους και άλλες εθνικότητες.

Στο προσκήνιο και πάλι

Πρόσφατα, ο επικεφαλής της κολοσσού της Thomas Cook δήλωνε ότι η «Τουρκία μετεξελίσσεται σε έναν από τους τοπ προορισμούς για τους Βρετανούς, με τα νούμερα των προκρατήσεων για τη σεζόν να την αναδεικνύουν ως την αγορά που ξεχωρίζει μέχρι στιγμής».

Ο Peter Fankhauser, μάλιστα, δήλωσε ότι «η Ελλάδα και φέτος έχει ισχυρές πωλήσεις για το καλοκαίρι του 2018, ωστόσο η Τουρκία έχει τη δυναμική να τη φτάσει».

Τα ίδια μηνύματα προκύπτουν και από τη Γερμανία, με τους Γερμανούς να πραγματοποιούν φέτος το μεγάλο comeback στην τουρκική αγορά, η οποία στηρίχτηκε την τελευταία διετία από Ρώσους και Άραβες. Οι Γερμανοί tour operators καταγράφουν μεγάλη αύξηση ήδη από το τέλος του 2017 για την Τουρκία, με την TUI μόνο να κάνει λόγο για άνοδο προκρατήσεων κατά 70%.

Ανάκαμψη από την ευρωπαϊκή αγορά "βλέπουν" οι μεγάλοι tour operators και για την περίπτωση της Αιγύπτου, εξού και η προσθήκη "πακέτων" λόγω της αύξησης της ζήτησης από τους Ευρωπαίους. Την περασμένη χρονιά, το μερίδιο των Ευρωπαίων τουριστών που απέφυγαν τον προορισμό λόγω... ψυχολογίας και ζητημάτων ασφάλειας ουσιαστικά αναπλήρωσαν οι Κινέζοι και οι τουρίστες από γειτονικές χώρες. Ενδεικτική ως προς το τελευταίο είναι και η δήλωση των επικεφαλής των αιγυπτιακών τουριστικών Αρχών, ότι το προφίλ των εισερχόμενων τουριστών στη χώρα έχει αλλάξει πολύ τα τελευταία χρόνια, αφού η ευρωπαϊκή αγορά, συμπεριλαμβανομένων και των Ρώσων τουριστών, ήταν πριν το 2011 κοντά στο 80%, ποσοστό το οποίο τώρα έχει μειωθεί στο 52%.

Στο δρόμο της ανάκαμψης όμως έχει μπει και η Τυνησία, χάρη στους Ρώσους και τους Κινέζους τουρίστες, έχοντας σημειώσει το 2017 άνοδο κατά 23% στους επισκέπτες της σε σύγκριση με το 2016.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News