default-image

Σαρακοστιανό τραπέζι: Πόσο κοστίζει και που υπήρξε αύξηση;

Κρήτη
Σαρακοστιανό τραπέζι: Πόσο κοστίζει και που υπήρξε αύξηση;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μικρή μεσοσταθμική μείωση των ψαρικών και μια αντίστοιχου μεγέθους αύξηση για τα λοιπά συνοδευτικά προϊόντα (από σούπερ-μάρκετ και φούρνους) καταγράφεται στις τιμές των σαρακοστιανών φέτος ενόψει της Καθαράς Δευτέρας που πλησιάζει.

Στην ιχθυαγορά Ηρακλείου, τα φρέσκα καλαμαράκια πωλούνται στα 12 με 18 ευρώ το κιλό και οι σουπιές (φρέσκιες) στα 14 με 16 ευρώ το κιλό. Το φρέσκο χταπόδι πωλείται από 7 έως 16 ευρώ το κιλό και η ντόπια γαρίδα 7-8 ευρώ το κιλό, ενώ η Αμβρακικού 16-18 ευρώ το κιλό. Σε ό,τι αφορά τα οστρακοειδή, οι τιμές στα μύδια κυμαίνονται στα 6 με 7 ευρώ το κιλό, ενώ στα κυδώνια και στις γυαλιστερές στα 14 με 16 ευρώ το κιλό.

Οι ιχθυοπώλες, ωστόσο, κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά στην κίνηση, διότι τα θαλασσινά είδη έχουν μειωθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια στις ελληνικές θάλασσες γενικώς. Και, δεύτερον, γιατί, παρά το ότι έπεσαν οι τιμές, ο κόσμος δεν έχει χρήματα να αγοράσει ποσότητες ψαριών όπως παλιά, φτάνοντας στο σημείο να τη "βγάζει" με μόλις μισό κιλό, επιλέγοντας το όσο γίνεται πιο φθηνό ψάρι λόγω της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα περισσότερα νοικοκυριά σήμερα.

Στα υπόλοιπα σαρακοστιανά είδη, οι τιμές που καταγράψαμε στα καταστήματα του Ηρακλείου ήταν οι εξής: αγκινάρες 5,80-6,20 ευρώ το κιλό, κουκκιά 2-3 ευρώ το κιλό, τουρσί 1,60-3,70 ευρώ το κιλό, ταραμάς 3,20-5,80 ευρώ το κιλό, λαγάνα 2,7-3,0 ευρώ, ελιές Καλαμών 3,7-4,3 ευρώ το κιλό, χαλβάς τυποποιημένος 3,60-4,80 ευρώ το κιλό, χαλβάς βανίλια και κακάο μη συσκευασμένος 4,90-6,60 ευρώ το κιλό και ντολμαδάκια κονσέρβα (250-280 γρ.) από 1,60 έως 2 ευρώ το κιλό.

Έτσι, μια τετραμελής οικογένεια για να κάνει κούλουμα φέτος θα χρειαστεί κατά μέσο όρο και ανάλογα τον προϋπολογισμό της 50-77,9 ευρώ.

Πού οφείλονται οι διακυμάνσεις

Σύμφωνα με την Ελληνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΕΣΕΕ), κύριο γνώρισμα της σύγκρισης των τιμών στα θαλασσινά φέτος σε σχέση με πέρυσι είναι η σταθερότητα των τιμών, όπως αυτή παρατηρείται σε αρκετά εξ αυτών, με τις μοναδικές διαφοροποιήσεις να προέρχονται από τα κατεψυγμένα καλαμάρια (-20,6%), αλλά και το φρέσκο χταπόδι (+11,3%). Η τελευταία ανοδική μεταβολή αποδίδεται, σύμφωνα με την ΕΣΕΕ, σχεδόν αποκλειστικά στην ελλιπή προσφορά του συγκεκριμένου προϊόντος, εξαιτίας του πρωιμότερου φετινού εορτασμού της Καθαράς Δευτέρας και των συνεπαγόμενων δυσμενέστερων καιρικών συνθηκών.

Όσον αφορά στα λοιπά προϊόντα που πλαισιώνουν το σαρακοστιανό τραπέζι, όπως η λαγάνα, οι ελιές, ο ταραμάς, το τουρσί, ο χαλβάς αλλά και τα κονσερβοποιημένα προϊόντα, καταγράφονται, όπως και πέρυσι, μικτές τάσεις, με συνέπεια το εύρος τιμών μεταξύ 2018 και 2017 να βαίνει ελαφρώς αυξανόμενο κατά 0,8%.

Οι προκύπτουσες ετήσιες διακυμάνσεις των τιμών στα θαλασσινά (-0,5%) και στα προϊόντα που προμηθεύεται το καταναλωτικό κοινό από τα σούπερ-μάρκετ και τους φούρνους (+0,8%) είναι περιορισμένης έκτασης, με αποτέλεσμα να μη διαφοροποιούν καθόλου το ετήσιο κόστος.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News