Γ. Φίλης: «Η Κυπριακή ΑΟΖ το μεγάλο παιχνίδι της Τουρκίας»

Κρήτη
Γ. Φίλης: «Η Κυπριακή ΑΟΖ το μεγάλο παιχνίδι της Τουρκίας»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η προκλητικότητα της γειτονικής χώρας, για ακόμη μία φορά και τα επεισόδια που σημειώθηκαν στα Ίμια, σχολιάστηκαν στο Κεντρικό δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV το βράδυ της Τρίτης 13 Φεβρουαρίου.

Οι έντονες προκλήσεις, οι οποίες σε λιγότερο από ένα μήνα δεν έχουν περιοριστεί μόνο σε φραστικό επίπεδο, καθώς και η μεγάλη κινητικότητα σχολιάστηκαν από τον καθηγητή Εθνικής Ασφάλειας κ. Γιώργος Φίλη.

Όπως τόνισε ο κ. Φίλης όλη αυτή «η προσπάθεια της Τουρκίας είναι να πυροδοτήσει και να δημιουργήσει θερμό επεισόδιο», αυτό που θέλει η Τουρκία είναι να εκφοβίσει την Ελλάδα, τόνισε ο κ. Φίλης, «με την Ελλάδα και όλο αυτό που συμβαίνει πρέπει να το δούμε στην ευρύτερη εικόνα, του τι συμβαίνει στην ανατολική Μεσόγειο».

Διευκρίνισε πως «αυτό που συμβαίνει και στα σύνορα της νότιας Τουρκίας είναι ότι έχουμε μία δεύτερη εισβολή των Τούρκων στο Αφρίν, ταυτοχρόνως έχουμε πειρατική ενέργεια, τα τελευταία 24ωρα της Τουρκίας στην περιοχή της ΑΟΖ της Κύπρου, με αφορμή φυσικά τα κοιτάσματα, τα οποία όπως είναι ξεκάθαρο πλέον φαίνεται ότι υπάρχουν αρκετά, πέραν του ενός, στην Κύπρο και ταυτόχρονα έχουμε την προκλητική της στάση στα Ίμια».

Ο κ. Φίλης ανέφερε ότι η προτεραιότητα στα σύνορα με τον Ελληνισμό για τους Τούρκους είναι η Κύπρος. «Αυτή τη στιγμή αν αφήσει η Τουρκία την Κύπρο να ολοκληρώσει τις ενέργειες στις οποίες έχει προχωρήσει, πολύ σύντομα, θα σταματήσει η Κύπρος να είναι όμηρός της», τόνισε.

Να φοβόμαστε για θερμό επεισόδιο;

Σε ερώτηση αν θα πρέπει να φοβόμαστε ένα θερμό επεισόδιο ο κ. Φίλης είπε κατηγορηματικά πώς όχι «δεν πρέπει να φοβόμαστε τίποτα, να είμαστε ψύχραιμοι. Έχουμε πάρα πολλά όπλα στη φαρέτρα μας και είναι σίγουρο ότι η Τουρκία δε θα περάσει στο "απονενοημένο" εάν και εμείς αποδείξουμε ότι υπάρχουμε στη συγκεκριμένη περιοχή ως γεωπολιτική οντότητα», τόνισε.

Αυτό επίσης που αποκαλύπτει, μεταξύ άλλων ο κ. Φίλης είναι ότι αυτό που προσπαθεί να κάνει η Τουρκία είναι να εκφοβίσει.

«Εάν η Τουρκία θέλει να εξακολουθήσει να κρατάει σε ομηρία την Κύπρο και τον Ελληνισμό θα επικεντρωθεί στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και υπάρχει όντως περίπτωση να οδηγηθούμε σε πιο θερμές καταστάσεις. Αυτό που συμβαίνει στην Ελλάδα και τα Ίμια είναι εκφοβισμός της Ελλάδας ώστε να μη συνδράμει στο πιο κρίσιμο και άμεσο πρόβλημα της Τουρκίας πέραν του Κουρδικού, το οποίο αφορά την Κύπρο και το τι θα κάνει στη συγκεκριμένη περιοχή», είπε.

Ακόμη μεταξύ άλλων ανέφερε ότι εμείς πρέπει να ενεργοποιήσουμε με νηφαλιότητα τις συμμαχίες μας για να μπορέσουμε να επιβάλουμε τη σταθερότητα και το διεθνές δίκαιο στην περιοχή.

Επίσης πρόσθεσε ότι «κανένας δε θα έρθει να βγάλει τα κάστανα από τη φωτιά για χάρη μας», τόνισε, «εάν εμείς δεν αποδείξουμε ότι είμαστε αξιότιμοι σύμμαχοι γι' αυτούς, θα πρέπει να προλάβουμε καταστάσεις και ότι θέλουμε οι ίδιοι να βοηθήσουμε τον εαυτό μας».

Δείτε το απόσπασμα της συνέντευξης από το Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News