default-image

SOS εκπέμπουν οι επιχειρήσεις του Ηρακλείου

Κρήτη
SOS εκπέμπουν οι επιχειρήσεις του Ηρακλείου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τον κώδωνα του κινδύνου προς το επίσημο κράτος, τονίζοντας την ανάγκη να συγκροτηθεί ενιαία ευρωπαϊκή επιτελική και επιχειρησιακή μονάδα αντιμετώπισης έκτακτων καταστάσεων, κρούει η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδας (ΓΣΕΒΕΕ).

Παράλληλα, τονίζει και την ανάγκη δημιουργίας "ειδικού ταμείου αλληλεγγύης" για τις επιχειρήσεις που πλήττονται με την εφαρμογή φορολογικών ρυθμίσεων, καθώς και για την ταχεία αποκατάσταση ζημιών.

Μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες, ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ και πρόεδρος της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, Μπάμπης Λεκάκης, έδωσε μεγάλη έμφαση όχι μόνο στις φυσικές καταστροφές, αλλά και στα θύματα της οικονομικής κρίσης, τονίζοντας πως η καθημερινότητα, όπως καταγράφεται και σε τοπικό επίπεδο, είναι δραματική!

Η σχετική πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ είχε διατυπωθεί σε ημερίδα στην Ιταλία, που συνδιοργάνωσαν η Ακαδημία Αβινιόν και η Ευρωπαϊκή Οικονομική Επιτροπή, υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα την αποτελεσματική διαχείριση κρίσεων που προκύπτουν έπειτα από την εκδήλωση ακραίων φυσικών φαινομένων και καταστροφών.

«Ζούμε δράματα σε καθημερινή βάση»

Μιλώντας στην εφημερίδα "Ν.Κ." χθες, ο αντιπρόεδρος της Συνομοσπονδίας, Μπάμπης Λεκάκης, ήταν κατηγορηματικός:

«Έγκαιρη προειδοποίηση δε σημαίνει ότι έχει να κάνει μόνο με τα καιρικά φαινόμενα. Έχει να κάνει γενικά με όλες τις καταστάσεις. Ακόμα και με την οικονομική κρίση. Το πρόγραμμα αυτό στο οποίο αναφερόμαστε το ξεκίνησαν κάποιες χώρες το 2006 και μεταφέρουν τεχνογνωσία σε κάποιες άλλες χώρες, λόγω προβλημάτων από την παγκόσμια κρίση. Και αυτό το πρόγραμμα εμείς θα έπρεπε να το είχαμε το 2007-2008 που ξεκίνησε η οικονομική κρίση στη χώρα. Θα μπορούσαν πάρα πολλά προβλήματα να είχαν λυθεί στις επιχειρήσεις τότε. Και κάποιες επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είχαν ξεπεράσει την κρίση βλέποντας όλα αυτά που έρχονταν...».

Σύμφωνα με τον κ. Λεκάκη, αυτό το πρόγραμμα χρηματοδοτείται από το κράτος σε κάθε χώρα. «Αυτό που κάνει είναι να βγαίνουν κάποιοι εθελοντές μέντορες στις επιχειρήσεις και να κάνουν κάποια εκτίμηση για το πώς θα μπορέσει η επιχείρηση να ανταποκριθεί στις δυσκολίες που έρχονται, είτε με αναδιάρθρωση είτε με περικοπές δαπανών, και γενικά μέσα από μια βοήθεια για να μην κλείσουν όσες μπορούν να τα καταφέρουν και να κλείσουν οι υπόλοιπες που θα αποδειχτεί ότι δεν μπορούν να επιβιώσουν...».

Σε επίπεδο Ηρακλείου έχουν γίνει ήδη κάποιες συζητήσεις. Όπως λέει ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ, στόχος είναι να βρεθούν από τώρα κάποιοι άνθρωποι που θα προσφέρουν εθελοντικά τη βοήθειά τους.

«Έχουμε συζητήσει προς το παρόν με το Δικηγορικό Σύλλογο και το Οικονομικό Επιμελητήριο, ενώ αναζητούμε κάποιους σπουδαίους επιχειρηματίες που θα βοηθήσουν επιχειρήσεις που αντιμετωπίζουν προβλήματα. Και εάν δεν μπορούν να τα ξεπεράσουν, να προχωρήσουν στη διαδικασία της πτώχευσης προκειμένου να μη δημιουργηθούν χρέη...».

Στο σημείο αυτό, ο Μπάμπης Λεκάκης τονίζει ότι, ακριβώς επειδή δεν υπήρξε στη χώρα μας αυτή η τεχνογνωσία και αυτό το πρόγραμμα, πάνω από 270.000 επιχειρήσεις από την αρχή της κρίσης έχουν βάλει λουκέτο και χιλιάδες εργαζόμενοι έμειναν στο δρόμο.

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΝΗ κάνει λόγο για ένα δίκτυο χωρών. Αλλά ξεκαθαρίζει πως το πρόγραμμα αυτό είναι σε κάθε χώρα κρατικό.

Η ΓΣΕΒΕΕ θα αναλάβει να το υλοποιήσει για μία τριετία, αλλά, από 'κει και πέρα, ο φάκελος με τα στοιχεία που θα έχουν προκύψει θα κατατεθεί στην κυβέρνηση, για να υπάρχει η κρατική χρηματοδότηση του προγράμματος.

«Εμείς θα μετάσχουμε και ως ΟΕΒΕΝΗ γιατί έχουμε τη γραμμή υποστήριξης και το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει και την ψυχολογική υποστήριξη των επιχειρηματιών»...

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News