Προανακριτική για την υπόθεση Novartis

Απόψεις
Προανακριτική για την υπόθεση Novartis

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κατατέθηκε χθες στη Βουλή η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝ.ΕΛ. για τη συγκρότηση προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση της Novartis, η οποία, σύμφωνα με πληροφορίες από τη διάσκεψη των προέδρων, θα συζητηθεί την Τρίτη ή την Τετάρτη μετά την Καθαρά Δευτέρα.

Η συγκρότηση της προανακριτικής επιτροπής για την υπόθεση ανακοινώθηκε από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας εκτίμησε ότι δεν υπάρχει κανένα θέμα παραγραφής των αδικημάτων, υποστήριξε ότι βούληση της κυβέρνησης είναι να λάμψει η αλήθεια για την υπόθεση και υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δε θα κάνει πίσω και δε θα υποκύψει σε εκβιασμούς. Επιτέθηκε στη Νέα Δημοκρατία αναρωτώμενος «ποιος κυβερνά αυτό το κόμμα;», υποστηρίζοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει χάσει τον έλεγχο του κόμματος.

Τέλος, αναφέρθηκε στις συζητήσεις για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, λέγοντας ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να λύσει το θέμα με πατριωτική ευθύνη και ρεαλισμό.

«Η Κοινοβουλευτική μας Ομάδα συνεδριάζει σήμερα (σ.σ. χθες) εν μέσω καταιγιστικών πολιτικών εξελίξεων. Ζούμε στιγμές στις οποίες δοκιμάζεται η ευθύνη, η δημοκρατική συνέπεια, η συνταγματική αφοσίωση, το θάρρος και η πολιτική αποφασιστικότητα όλων μας», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά τη διάρκεια της χθεσινής ομιλίας του.

«Αυτές οι εξελίξεις αφορούν τις αιτίες αυτής της τραγικής περιπέτειας, αφορούν τις ευθύνες του παλιού πολιτικού συστήματος για τη χρεωκοπία της χώρας», σημείωσε.

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του είπε... «τίποτε κρυφό, τίποτε κάτω από το χαλί», για να σημειώσει: «Χωρίς όμως υπερβολές, χωρίς κυνήγι μαγισσών, χωρίς λαϊκά δικαστήρια. Αλλά με θάρρος και συναίσθηση εθνικής ευθύνης».

Τόνισε επίσης ότι είναι εχθρική προς την Αριστερά η επιδίωξη κάποιου είδους ρεβάνς και εχθρικός ο πολιτικός στόχος εξόντωσης πολιτικών αντιπάλων.

«Όλα στο φως»

Σε δήλωσή του από την Εύβοια, o πρόεδρος της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι «η Νέα Δημοκρατία», αλλά και ο ίδιος προσωπικά είπαν «από την πρώτη στιγμή "όλα στο φως" για την υπόθεση. Αλλά χωρίς κουκούλες»...

«Είναι αδιανόητο να γνωρίζει η κυβέρνηση ποιοι είναι κουκουλοφόροι που σπιλώνουν στοχευμένα ακόμη και πρώην πρωθυπουργούς και να αρνείται ο κ. Τσίπρας να καταθέσουν επώνυμα στη Βουλή τους ισχυρισμούς τους. Το κράτος δικαίου βάλλεται βάναυσα από τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης του κ. Τσίπρα», είπε ο κ. Μητσοτάκης.

Τα υπόλοιπα κόμματα

«Ναι» στη σύσταση προανακριτικής είπαν και το ΠΑΣΟΚ, η Ένωση Κεντρώων και το ΚΚΕ. Ανακοίνωση της Χαριλάου Τρικούπη αναφέρει ότι η θέση του κόμματος για το σκάνδαλο Novartis είναι γνωστή.

«Όλα στο φως με ανεπηρέαστη τη Δικαιοσύνη. Ψηφίζουμε "ναι" στη σύσταση προκαταρκτικής επιτροπής, για να αποκαλύψουμε τη σκευωρία τύπου 1989», υπογραμμίζει το ΠΑΣΟΚ, χαρακτηρίζοντας ντροπή να μην κάνει την αυτοκριτική του ο κ. Τσίπρας για την αρνητική στάση του ΣΥΡΙΖΑ στα μέτρα των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ, που οδήγησαν στη δραστική μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης, στο ύψος που παραμένει και μέχρι σήμερα με τρία χρόνια διακυβέρνησής του.

Τη σύμφωνη γνώμη της Ένωσης Κεντρώων, σχετικά με τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής στη Βουλή για την υπόθεση Novartis, επανέλαβε χθες, με ανακοίνωσή του, το κόμμα, υπογραμμίζοντας, ωστόσο, ότι «ο φάκελος διαβιβάστηκε στη Βουλή χωρίς να έχει "δεθεί" καλά το κατηγορητήριο».

Σύμφωνα με την Ένωση Κεντρώων, «θα πρέπει να χυθεί φως σε όλες τις πτυχές της υπόθεσης. Μετά τη Βουλή, ο φάκελος να επιστρέψει στη Δικαιοσύνη για τη διερεύνηση όλων των στοιχείων και ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από τη συνδρομή ξένων χωρών και από τη διασταύρωση τραπεζικών λογαριασμών».

Το ΚΚΕ σε σχόλιό του για τη σύσταση προανακριτικής επιτροπής και για την ομιλία του πρωθυπουργού ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως θα ψηφίσει υπέρ και ότι δεν πρόκειται να παίξει σε παιχνίδια αποπροσανατολισμού ή να δώσει άλλοθι σε αντιλαϊκές πολιτικές, αντίστοιχα.

Με τη σειρά του, το Ποτάμι εξαπέλυσε επίθεση στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, κατηγορώντας τον πως παρεμβαίνει στη Δικαιοσύνη και πως δε σέβεται την ανεξαρτησία των θεσμών.

«Ακούσαμε τον κ. Τσίπρα να λέει για το σκάνδαλο Novartis ότι χρειάζεται σεβασμός στο νόμο, απαρέγκλιτη τήρηση των διαδικασιών και των κανόνων, νηφαλιότητα και ψυχραιμία. Προφανώς τα λέει για να τα ακούει ο ίδιος και οι υπουργοί του, γιατί είναι ακριβώς αυτά που δεν κάνουν. Παρεμβαίνουν στη Δικαιοσύνη και στο ανακριτικό έργο και δε σέβονται την ανεξαρτησία των Θεσμών. Αυτό που τους ενδιαφέρει είναι τα μικροπολιτικά παιχνίδια, κι όχι η πλήρης διαλεύκανση του σκανδάλου που επιζητούν οι πολίτες», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του κόμματος.

Ρεπορτάζ: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News