Ειδήσεις

Συνέχεια στη δίκη των 10 για διακίνηση κοκαΐνης σε πιάτσες

Η πρόταση της Εισαγγελέως της ήταν να κηρυχθούν ένοχοι οι 3 από τους συνολικά 10 κατηγορούμενους.

Αντίστροφα μετρά πλέον ο χρόνος για την έκδοση της απόφασης στην υπόθεση διακίνησης κοκαϊνης και καλλιέργειας χασίς, που είχε έρθει στο φως της δημοσιότητας, τον Φεβρουάριο του 2017. Η δίκη είχε ξεκινήσει πριν από λίγες εβδομάδες από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο.

Ωστόσο, μετά την πρόταση της Εισαγγελέως της Έδρας -η οποία είχε προτείνει να κηρυχθούν ένοχοι οι 3 από τους συνολικά 10 κατηγορούμενους-, το δικαστήριο διέκοψε τη συνεδρίαση για την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου. Στο εδώλιο κάθονται με βαρύτατες κατηγορίες τέσσερα άτομα. Ο λόγος για έναν 60χρονο επιχειρηματία, δύο 39χρονους κι έναν 36χρονο Ιρακινό.

Εκτός από τους τέσσερις βασικούς κατηγορούμενους, ωστόσο, δικάζονται ακόμη έξι άτομα. Οι δύο εξ αυτών βαρύνονται με την κακουργηματική πράξη της άμεσης συνδρομής στη διακίνηση ναρκωτικών, ενώ οι υπόλοιποι τέσσερις κατηγορούνται για πλημμεληματικές πράξεις, όπως είναι η προμήθεια και κατοχή ναρκωτικών για ιδιωτική χρήση, αλλά και η παράνομη οπλοκατοχή.

Προ ημερών, πάντως, η Εισαγγελέας πρότεινε να κηρυχθούν ένοχοι για την καλλιέργεια κάνναβης -και όχι για τη διακίνηση κοκαϊνης- μόνο ο 60χρονος και οι δύο 39χρονοι. Υπενθυμίζεται, εξάλλου, ότι ο ένας εκ των δύο 39χρονων που είναι κατηγορούμενοι, κατέθεσε ενώπιον της Έδρας, ότι το άτομο που καλλιεργούσε τα δενδρύλλια κάνναβης που είχε εντοπίσει η ΕΛ.ΑΣ. σε σπίτι στο Ηράκλειο, ήταν ο ίδιος και κανείς άλλος εκ των συγκατηγορούμενών του.

Το χρονικό

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι φέρονται να διακινούσαν ποσότητες κοκαΐνης σε διάφορα άτομα, τον Ιούλιο, τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο του 2016. Η διάθεση της κοκαΐνης γινόταν σε διάφορες περιοχές της πόλης του Ηρακλείου. Σύμφωνα πάντα με το κατηγορητήριο, μέσα στο επίμαχο δίμηνο πραγματοποιήθηκαν περισσότερες από 30 αγοραπωλησίες κοκαΐνης: Οι κατηγορούμενοι φέρονται να πουλούσαν την "πραμάτεια" τους στο κέντρο της πόλης, στις Πατέλες, στη Χερσόνησο και αλλού. Αυτό που αξίζει να σημειωθεί, ωστόσο, είναι ότι κάποια από τα "νταραβέρια" είχαν γίνει μέσα σε νυχτερινά καταστήματα της πόλης του Ηρακλείου.

Ωστόσο, σύμφωνα με τις Αρχές, οι τέσσερις βασικοί κατηγορούμενοι, εκτός από τη διακίνηση κοκαΐνης, εμπλέκονται και στην καλλιέργεια ινδικής κάνναβης. Ειδικότερα, μετά από έφοδο που έγινε σε σπίτι στο Ηράκλειο, τον Φεβρουάριο του 2017, η ΕΛ.ΑΣ. εντόπισε συνολικά 37 δενδρύλλια κάνναβης. Η καλλιέργεια φέρεται να γινόταν σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο εργαστηρίου υδροπονικής κάνναβης. Τα 29 από τα δενδρύλλια κάνναβης έφταναν σε ύψος τα 80 εκατοστά, ενώ τα υπόλοιπα οκτώ ήταν ύψους λίγων εκατοστών.

Η αστυνομική επιχείρηση είχε οργανωθεί από την Ομάδα Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, σε συνεργασία με το Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών Ηρακλείου. Ωστόσο, στην επιχείρηση συμμετείχαν και αστυνομικοί της Ομάδας Ειδικών Αποστολών της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κρήτης, αλλά και της ΟΠΚΕ Ηρακλείου.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

Σχόλια