default-image

"Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" λένε οι Συνταξιούχοι

Κρήτη
"Φέρτε πίσω τα κλεμμένα" λένε οι Συνταξιούχοι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Την επαναδραστηριοποίηση του Συνδέσμου Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ηρακλείου, βάζοντας ως προτεραιότητες την επανάκτηση πολύ σημαντικών κεκτημένων των συνταξιούχων στο Δημόσιο, που τα έχουν "καταπιεί" τα μνημόνια τα οποία ψηφίστηκαν και εφαρμόζονται στη χώρα από το 2010 και μετά, βάζουν ως βασικό τους στόχο οι συνδικαλιστές που μπόρεσαν και εκλέχτηκαν στη νέα διοίκηση της οργάνωσης.

Ο πρώην πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ Θέμης Φραγκιαδάκης, που σήμερα είναι γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Συνταξιούχων του Δημοσίου, μίλησε με σκληρή γλώσσα στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" χθες, καλώντας σε ξεσηκωμό όλους τους συνταξιούχους και τονίζοντας πως ο λαός πρέπει να γυρίσει την πλάτη στον «κοινωνικό αυτοματισμό» και στις όποιες λογικές κατά των δημοσίων υπαλλήλων!

«Ουσιαστικά, εδώ και χρόνια, ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Δημοσίου Ν. Ηρακλείου ήταν μια οργάνωση- "σφραγίδα". Ασχολιόταν μόνο με εκδηλώσεις και όχι με συνδικαλιστικά ζητήματα. Αυτό πάμε τώρα να το αλλάξουμε», λέει στην εφημερίδα μας ο κ. Φραγκιαδάκης, που, πριν συνταξιοδοτηθεί, διαδραμάτισε μια αξιοπρεπή και δυναμική πορεία ως πρόεδρος, αλλά και μέσα από άλλες θέσεις, της διοίκησης του Σωματείου Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ.

Σύμφωνα, λοιπόν, με το συνδικαλιστή, σε "πρώτο πλάνο" δράσης μπαίνει η διεκδίκηση της επανεξέτασης των περικοπών στις επικουρικές συντάξεις και η επιστροφή των χρημάτων στους συνταξιούχους. «Έχει γίνει με λάθος τρόπο ο υπολογισμός των περικοπών. Και θα πρέπει οι συνταξιούχοι να πάρουν πίσω με πολιτική απόφαση τα χρήματα που τους έχουν παρακρατήσει, αντί να τρέχουν σε δικαστήρια και δικηγόρους για να βρουν το δίκιο τους».

Επίσης, η νεοεκλεγείσα διοίκηση, εκτός από τον υπολογισμό των περικοπών αυτών, στο αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει και τον αγώνα της για την κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης. «Είναι παράνομη αυτή η εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, γιατί στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι συνταξιούχοι του Δημοσίου παίρνουν επικουρικές συντάξεις κάτω των 400 ευρώ...».

Και βέβαια, μπαίνουν και θέματα επαναφοράς των συντάξεων στα παλιά επίπεδα, όπως και της επιστροφής της 13ης και της 14ης σύνταξης. Φυσικά μπαίνουν από τη νεοεκλεγείσα διοίκηση και θέματα που αφορούν στον τομέα της υγείας και της περίθαλψης για τον Έλληνα συνταξιούχο.

«Δεν έχουμε ακόμα συνεδριάσει για να βάλουμε το διεκδικητικό πλαίσιο. Αλλά βρισκόμαστε σε συνεργασία και με τα άλλα σωματεία των συνταξιούχων της Κρήτης και προγραμματίζουμε έναν κοινό αγώνα για να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε όλα όσα έχουν κλέψει από τους συνταξιούχους τα τελευταία χρόνια...».

Να αναφέρουμε, εξάλλου, ότι η νεοεκλεγείσα διοίκηση του φορέα έχει ως εξής: Πρόεδρος εξελέγη ο Γιώργος Κουκλινός, αντιπρόεδρος η Γεωργία Μερκουλίδη, γενικός γραμματέας ο Θέμης Φραγκιαδάκης, ταμίας ο Νικήτας Ψαθάκης και μέλη οι Αθανάσιος Κωνσταντίνου, Ελβίρα Χρυσού και Μιχάλης Κασαπάκης.

«Όλοι στο ίδιο καζάνι»

Αλλά στο σημείο αυτό ο Θέμης Φραγκιαδάκης θέλει να στείλει και το μήνυμά του απέναντι σε όσους εξακολουθούν να πέφτουν θύματα της μηχανής του «κοινωνικού αυτοματισμού» που θέλει να συντηρήσει λογικές όπως «εσείς στο Δημόσιο είστε σε πιο καλή θέση από μας του ιδιωτικού τομέα και αυτό δεν είναι δίκαιο...».

Λέει λοιπόν ο συνδικαλιστής. «Είναι η "ανθρωποφαγία". Ο "κοινωνικός αυτοματισμός". Για να περνάει η πολιτική τους, θέλουν να μην είναι όλοι οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι "ενωμένοι". Θέλουν ο άνεργος να είναι ενάντια στο συνταξιούχο. Θέλουν ο χαμηλόμισθος εργαζόμενος να είναι ενάντια στο συνταξιούχο, ο οποίος παίρνει μια σύνταξη ακόμα των 500, 600, 700 ευρώ. Θέλουν γενικότερα να υπάρχει το μοίρασμα της πίτας που έχει απομείνει για το λαό στις ομάδες αυτές, αλλά μέσα από τέτοια αντιπαράθεση, ούτως ώστε να θεωρεί η μία κατηγορία του λαού ότι φταίει η άλλη κατηγορία...».

Η απόλυτη φτώχια στις συντάξεις: Μία στις 3 δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ το μήνα

Στο μεταξύ, νέο "ψαλίδισμα" αναμένεται να υποστούν οι συντάξεις, με την έκθεση του Ενιαίου Συστήματος "Ήλιος" να παρουσιάζει ουσιαστικά στοιχεία απόλυτης φτώχιας.

Ανάμεσα στα στοιχεία που παρουσιάζει, φαίνεται ότι σχεδόν μία στις τρεις συντάξεις δεν ξεπερνά τα 500 ευρώ τον μήνα, ενώ στο σύνολο των συνταξιούχων η μέση κύρια σύνταξη από όλα τα ταμεία διαμορφώνεται στα 722 ευρώ.

Ειδικότερα, έως 500 ευρώ είναι 617.984 κύριες συντάξεις, με μέσο όρο σύνταξης τα 370,72 ευρώ, άλλες 395.237 είναι συντάξεις θανάτου και 144.984 αναπηρικές συντάξεις.

Σχεδόν επτά στις δέκα συντάξεις είναι κάτω από 1.000 ευρώ το μήνα. Το Δεκέμβριο πληρώθηκαν συνολικά 4.496.290 συντάξεις, από τις οποίες οι 2.851.060 ήταν κύριες, οι 1.237.924 επικουρικές και 407.306 μερίσματα.

Η μηνιαία δαπάνη που κατέβαλαν τα ταμεία ανήλθε σε 2.311.605.665,79 ευρώ και περιλαμβάνει τις κρατήσεις φόρου, τις κρατήσεις υπέρ υγείας και ΑΚΑΓΕ, ενώ δεν περιλαμβάνει την παροχή ΕΚΑΣ.

Το πλήθος των συνταξιούχων ήταν 2.586.480. Το μέσο εισόδημα από κύριες συντάξεις ανήλθε σε 722,26 ευρώ, το μέσο εισόδημα από επικουρικές σε 171,67 ευρώ και το μέσο εισόδημα από μερίσματα σε 97,93 ευρώ, διαμορφώνοντας έτσι το μέσο εισόδημα όσων δικαιούνται κύρια και επικουρική σύνταξη στα 894 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News