Βούρκωσε & είπε συγγνώμη η Γερμανίδα Κ.Ροθ για τα εγκλήματα

Κρήτη
Βούρκωσε & είπε συγγνώμη η Γερμανίδα Κ.Ροθ για τα εγκλήματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βουρκωμένη και βαθύτατα συγκινημένη εμφανίστηκε στις εκδηλώσεις μνήμης στο μαρτυρικό Τυμπάκι η Αντιπρόεδρος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής Καλούντια Ροθ.

Όπως είπε χαρακτηριστικά «υπό την ιδιότητα μου ως αντιπροέδρου της ομοσπονδιακής Γερμανικής βουλής, επιθυμώ να κάνω κάτι το οποίο θα έπρεπε να έχει γίνει προ πολλού. Επιθυμώ να σας ζητήσω συγγνώμη. Ήρθα εδώ για να υποκλιθώ μπροστά σας , εκφράζοντας βαρύ πένθος και ανυπόκριτη λύπη. Για μένα σήμερα είναι ημέρα πένθους. Είναι ημέρα μνήμης και μεγάλης ντροπής Ντρέπομαι για το γεγονός ότι η δημοκρατική Γερμανία ακόμα κι όταν επιτέλους άρχισε να επεξεργάζεται το παρελθόν της δεν ήταν σε θέση να προσδώσει σε αυτό τον τόπο και σε αυτά τα συμβάντα την προσήκουσα αναγνώριση».

«Εγκλήματα τα οποία μέχρι πρότινος δε γνώριζα»

 Η κυρία Ροθ δεν παρέλειψε να επισημάνει ότι «η ιστορία του Τυμπακίου είναι και δική μου ιστορία. Αποτελεί κομμάτι της δικής μου βιογραφίας ως απογόνου. Κι ως τέτοια φέρω κι εγώ την ευθύνη να μην επιτρέψω να ξεχαστούν τα εγκλήματα εκείνης της εποχής, για τα οποία μέχρι πρότινος δε γνώριζα».

Το πρωί της Κυριακής τελέστηκε μνημόσυνο για τους ήρωες της περιοχής ,τα θύματα της ναζιστικής θηριωδίας.

Στην πρώτη τελετή εκδήλωση για την διατήρηση της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της Γερμανικής κατοχής στο Τυμπάκι, παρευρέθηκαν μεταξύ άλλων ο αναπληρωτής υπουργός Παιδείας κ.Φωτιάκης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης, εκπροσωπώντας το ελληνικό κοινοβούλιο και τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Βούτση, καθώς και πλήθος κόσμου.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: Ο Σ.ΒΑΡΔΑΚΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΡΜΝΑΙΚΗ ΚΑΤΟΧΗ ΣΤΟ ΤΥΜΠΑΚΙ

Πρόκειται για την πρώτη ετήσια εκδήλωση ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της Γερμανικής κατοχής (1941 έως το 1944) στην περιφέρεια Τυμπακίου που πραγματοποιήθηκε με τη σφραγίδα του δήμου Φαιστού.

Δείτε το βίντεο

Ρεπορτάζ: Φωτεινή Μαυροματάκη - Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News