default-image

Χάνονται ζωές γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές

Υγεία
Χάνονται ζωές γιατί δεν υπάρχουν κρεβάτια στις εντατικές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ασθενής σε σοβαρή κατάσταση παραμένει ο χώρος της Υγείας, με νέα μεγάλη έρευνα για τις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας σε 74 νοσοκομεία της χώρας να καταλήγει στο τραγικό συμπέρασμα ότι 1.000 ασθενείς το χρόνο πεθαίνουν γιατί δε λειτουργούν τουλάχιστον 150 κρεβάτια στις εντατικές!

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι η Κρήτη, με 2.302 νοσοκομειακές κλίνες και πληθυσμό 621.000 κατοίκους, διαθέτει 38 ανεπτυγμένες κλίνες ΜΕΘ αντί για 230!!! Οι ανάγκες όμως είναι υπερδιπλάσιες, καθότι στα νοσοκομεία της Κρήτης διακομίζονται ασθενείς απ' όλα σχεδόν τα νησιά του Αιγαίου.

Την ίδια ώρα, ολόκληρη η δυτική Μακεδονία διαθέτει μόνο τέσσερις κλίνες ΜΕΘ, η Στερεά Ελλάδα μόνο οκτώ, η ανατολική Μακεδονία και η Θράκη διαθέτει μόνο 27 και η Ήπειρος μόνο 29. Στον οδικό άξονα Αττική-Ήπειρος λειτουργούν μόνο 28 κλίνες ΜΕΘ, στον οδικό άξονα Αττική-Θεσσαλία μόνο 8, ενώ στον οδικό άξονα Αττική-Καλαμάτα λειτουργούν μόνο 14. Στα Δωδεκάνησα λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ, στα Επτάνησα τέσσερις, ενώ στις Κυκλάδες καμία!

Συνολικά σε όλη τη χώρα θα έπρεπε να λειτουργούν περί τις 3.500 κλίνες, όμως έχουμε μόλις 540 (500 στα δημόσια νοσοκομεία και 40 σε ιδιωτικές κλινικές). Κλίνες από τις οποίες κάποιες δεν μπορούν να λειτουργήσουν λόγω τραγικών ελλείψεων και πεπαλαιωμένου εξοπλισμού, με αποτέλεσμα να εντοπίζονται ακόμα και χαλασμένοι αναπνευστήρες. Τη στιγμή που, ενώ υπάρχουν διαθέσιμες ακόμα 150 κλίνες, πλήρως εξοπλισμένες, δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού!

Στη διαπίστωση ότι «καταρρέει το Εθνικό Σύστημα Υγείας», καθώς λειτουργούν πλέον νοσοκομεία χωρίς Μονάδες Εντατικής Θεραπείας, χωρίς χειρουργικά υλικά, ακόμα και χωρίς χημειοθεραπευτικά φάρμακα, καταλήγει η μεγάλη έρευνα που διεξήγαγε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων σε 74 δημόσια νοσοκομεία της χώρας.

Χάνονται ζωές

Καθημερινά, 40-50 διασωληνωμένοι ασθενείς περιμένουν στη λίστα αναμονής για ΜΕΘ και πολλοί εξ αυτών δεν εμφανίζονται στη λίστα αναμονής της επόμενης ημέρας, γεγονός που συνήθως σημαίνει ότι δεν τα κατάφεραν στη μάχη για τη ζωή.

«Τα νοσοκομεία εμφανίζουν ελλείψεις παντού», αναφέρει το δελτίο Τύπου της ΠΟΕΔΗΝ. «Πολλά εξ αυτών δε διαθέτουν τα αυτονόητα. Δε διαθέτουν χειρουργικά υλικά και αναβάλλονται χειρουργεία. Δε διαθέτουν χημειοθεραπευτικά φάρμακα και οι καρκινοπαθείς ταλαιπωρούνται από νοσοκομείο σε νοσοκομείο. Δε διαθέτουν ακτινοθεραπευτικά μηχανήματα και 13.000 καρκινοπαθείς αποκλείονται κατ' έτος από τις ακτινοθεραπείες. Δε διαθέτουν επαρκή αριθμό κλινών ΜΕΘ».

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ, στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου λειτουργούν 12 κλίνες ΜΕΘ, στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου 7 κλίνες ΜΕΘ, και στο Νοσοκομείου Αγίου Νικολάου λειτουργούν 6 κλίνες ΜΕΘ, όπου ο χώρος είναι μικρός και δημιουργεί λειτουργικά προβλήματα, ενώ υπάρχουν και ελλείψεις προσωπικού, αφού υπάρχουν μόλις δύο νοσηλευτές σε απογευματινή και νυχτερινή βάρδια.

Στο Νοσοκομείο Χανίων υπάρχει ΜΕΘ 7 κλινών, λόγω όμως έλλειψης προσωπικού μειώνεται στις 4 κλίνες, ενώ αντιστοιχούν μόλις δύο νοσηλευτές σε απογευματινή και νυκτερινή βάρδια. Στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο υπάρχει ΜΕΘ 12 κλινών, ωστόσο λειτουργούν οι 9 κλίνες λόγω έλλειψης προσωπικού.

Επιβεβαιώνοντας το σοβαρό αυτό πρόβλημα στο χώρο της υγείας, που στοιχίζει ζωές, ο σύμβουλος της ΠΟΕΔΗΝ κ. Κυριάκος Θεοδοσάκης τόνισε σε δηλώσεις του ότι «η Υγεία έπρεπε να στηρίζεται και να αναβαθμίζεται. Οι ΜΕΘ είναι ένα σημαντικό ζήτημα. Δεκάδες επεμβάσεις αναβάλλονται κάθε μέρα λόγω ελλείψεων που παρουσιάζονται. Οι ασθενείς περιμένουν. Επιτέλους το πρόβλημα πρέπει να λυθεί».

Τραγικές οι ελλείψεις

Σε κατάρρευση η δημόσια Υγεία

Ανάλογα προβλήματα και ελλείψεις παρουσιάζονται στα νοσοκομεία όλης της χώρας, με την ΠΟΕΔΗΝ να τονίζει πως «όχι εμείς, αλλά 20σέλιδη έκθεση της Κομισιόν πριν λίγες ημέρες περιέγραψε την κατάρρευση της δημόσιας Υγείας, των νοσοκομείων της χώρας μας. Ως αιτία της κατάρρευσης αναφέρει το συγκεκριμένο χαμηλότατο ύψος δαπανών για τη δημόσια Υγεία».

Με βάση τα διεθνή standards, όπως προσθέτει η ΠΟΕΔΗΝ, «θα έπρεπε το 10% των νοσοκομειακών κλινών να είναι ΜΕΘ. Στα δημόσια νοσοκομεία είναι αναπτυγμένες 35.000 κλίνες. Ως εκ τούτου, θα έπρεπε να λειτουργούν 3.500 κλίνες ΜΕΘ!!! Τα δημόσια νοσοκομεία έχουν αναπτυγμένες και πλήρως εξοπλισμένες 650 κλίνες ΜΕΘ, εκ των οποίων οι 150 είναι κλειστές. Δε λειτουργούν λόγω ελλείψεων νοσηλευτών και ειδικευμένων γιατρών στην Εντατικολογία.

Το ποσοστό θνησιμότητας των ασθενών που καταφέρνουν να βρουν έγκαιρα ΜΕΘ είναι κατά μέσο όρο 20% και για όσους ασθενείς δεν καταφέρνουν να βρουν ΜΕΘ, το ποσοστό θνησιμότητας είναι κατά μέσο όρο 50%».

Μάλιστα, «εκτιμάται ότι περίπου 5.000 ασθενείς κατ' έτος, δυστυχώς, πληρώνουν με τη ζωή τους την έλλειψη κλινών ΜΕΘ», άνθρωποι πως θα μπορούσαν να ζήσουν εάν υπήρχε διαθέσιμη κλίνη ΜΕΘ, ενώ «ασθενείς με σοβαρά προβλήματα υγείας δε χειρουργούνται επειδή δεν υπάρχει εξασφαλισμένη κλίνη ΜΕΘ για μετά το χειρουργείο. Επιβαρύνεται η υγεία τους με την καθυστέρηση και όταν χειρουργούνται είναι αργά».

Με βάση τα διεθνή standards, στις ΜΕΘ 6 κλινών η στελέχωση πρέπει να είναι η εξής: 1 γιατρός ανά κλίνη συν το διευθυντή γιατρό, 4-6 νοσηλευτές ανά κλίνη, 1 τραυματιοφορέας, 1 βοηθός θαλάμου, 1 φυσικοθεραπευτής, επαρκή προσωπικό καθαριότητας, 24ωρη λειτουργία του νοσοκομείου στη διενέργεια διαγνωστικών εξετάσεων. Όμως, τέτοια στελέχωση δε διαθέτει καμία ΜΕΘ νοσοκομείου, όπως καταλήγει η ΠΟΕΔΗΝ, στέλνοντας έτσι τα δικά της μηνύματα στο υπουργείο Υγείας.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News