Προσπαθούν να σώσουν το φρούριο Κούλε από τη διάβρωση (vid)

Κρήτη
Προσπαθούν να σώσουν το φρούριο Κούλε από τη διάβρωση (vid)

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησαν οι κυματικές μετρήσεις στο λιμάνι του Ηρακλείου, από την Πλατεία 18 Άγγλων μέχρι το Φρούριο του Κούλε με στόχο τη προστασία του παραλιακού μετώπου από τη διάβρωση, στο πλαίσιο σύμβασης μεταξύ ΟΛΗ και ΙΤΕ.

Με την πόντιση δύο κυματογράφων βόρεια του Κούλε και την αποτύπωση του θαλάσσιου πυθμένα με την χρήση ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης, η ομάδα του έργου, με επικεφαλής του εργαστηρίου παράκτιας και θαλάσσιας έρευνας του ΙΤΕ Νίκο Καμπάνη, καταγράφουν τα πρώτα στοιχεία τα οποία φωτογραφίζουν τις φθορές στο μνημείο.

Στο μικροσκόπιο μπαίνουν η υδροδυναμική της περιοχής, η συμπεριφορά των θαλάσσιων φυσικών φαινομένων και οι περιβαλλοντικές συνθήκες που αποτελούν τα αίτια του προβλήματος της διάβρωσης.

Ο Νίκος Καμπάνης μαζί με τους συνεργάτες του, θα επεξεργαστούν τα στοιχεία με τη χρήση σύγχρονων μοντέλων προσομοίωσης και υπό το πρίσμα της κλιματικής μεταβολής. Στόχος είναι η κατάθεση εναλλακτικών λύσεων για την θωράκιση του φρουρίου και του λιμενοβραχίοντα με λύσεις που να εναρμονίζονται με την ιστορική και πολιτιστική ταυτότητα της περιοχής.

Δείτε το τηλεοπτικό ρεπορτάζ:

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News