Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ στην Αγια Φωτεινή της Σμύρνης

Σπορ
Η ομάδα χάντμπολ της ΑΕΚ στην Αγια Φωτεινή της Σμύρνης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης Βαρθολομαίος, καλωσόρισε χθες στην Αγια Φωτεινη το τμήμα χάντμπολ της ΑΕΚ σε μια συγκινητική ημέρα για έναν προσφυγικό σύλλογο...

Μάλιστα μίλησε στην ομάδα για την ιστορία του ναού, την καταστροφή του αλλά και το πως ξαναδημιουργήθηκε.

Ο Μητροπολίτης Σμύρνης εξέφρασε τη χαρά του για την επίσκεψη και επισήμανε ότι το έμβλημα της ΑΕΚ- ο δικέφαλος αετός- ανάγεται στο Βυζάντιο και αποτελεί μέχρι σήμερα έμβλημα του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Επίσης, αναφέρθηκε στις προσπάθειες των τελευταίων ετών για ανασύσταση της Ορθόδοξης Κοινότητας Σμύρνης, με κορυφαία στιγμή την εκλογή το 2016 Μητροπολίτη για πρώτη φορά μετά το 1922. Υπενθύμισε δε ότι στην ενθρόνιση του ήταν ο πρόεδρος της ΑΕΚ, ο οποίος του πρόσφερε ως δώρο το έμβλημα της ομάδας.

Ο κ. Βαρθολομαίος τόνισε τη σημασία του «ευ αγωνίζεστε», ιδιαίτερα μεταξύ ελληνικών και τουρκικών ομάδων, γιατί αυτό σημείωσε συμβάλλει στη συνεργασία και στην ειρηνική συνύπαρξη μεταξύ των δύο λαών.  Επίσης, ανέφερε ότι ο προκάτοχος του Σμύρνης Χρυσόστομος είχε ιδιαίτερη μέριμνα για τον αθλητισμό και ίδρυσε τον Πανιώνιο Σμύρνης. Ο κ. Βαρθολομαίος ευχήθηκε ο αυριανός αγώνας να είναι νικηφόρος για την ΑΕΚ.

Η ομάδα συνοδευόμενη και από τον πρόεδρο, Αλέξη Αλεξίου έκανε δώρο μια φανέλα υπογεγραμμένη από όλους τους παίκτες και το τεχνικό επιτελείο.

Πρόκειται για μια εκκλησία με τεράστια ιστορία. Η Αγία Φωτεινή ήταν ο ωραιότερος κι ο πιο εντυπωσιακός ναός της Σμύρνης. Ξεχώριζε για το πανύψηλο καμπαναριό, τις φανταχτερές του καμπάνες, τις μεγαλοπρεπείς τοιχογραφίες και το χρυσό σταυρό, που έλαμπε στον ήλιο. Στο καμπαναριό υπήρχε ρολόι με την επιγραφή «Ηλίου άτερ σιγώ»

Στην Αγία Φωτεινή λειτούργησε για τελευταία φορά ο άγος Χρυσόστομος Σμύρνης πριν το μαρτύριό του και εκεί εκκλησιάσθηκαν για τελευταία φορά οι Σμυρναίοι πριν τα δικά τους μαρτύρια κατά την Καταστροφή. Ο ναός αφανίστηκε και αυτός το 1922.

Το 1952 ο ευκτήριος οίκος της πρώην Ολλανδικής παροικίας στη Σμύρνη παραχωρήθηκε ιδιοκτησιακά στο εκεί Προξενείο της Ελλάδος, και ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Αθηναγόρας σκέφτηκε να τον αξιοποιήσει ως τον πρώτο ορθόδοξο ναό στην Σμύρνη σε ανάμνηση της μαρτυρικής Εκκλησίας της. Τη μικρή αυτή εκκλησία ο Πατριάρχης την αφιέρωσε στην Αγία Φωτεινή για να τη συνδέσει με το ένδοξο παρελθόν του περίλαμπρου ναού της Σαμαρείτιδος Ισαποστόλου που καταστράφηκε το 1922.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News