Roth: Εξέφρασε από την Κρήτη σκέψη για τις αποζημιώσεις -vid

Κρήτη
Roth: Εξέφρασε από την Κρήτη σκέψη για τις αποζημιώσεις -vid

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά, 76 χρόνια μετά την ισοπέδωση του Τυμπακίου από το Ναζιστικό ζυγό, μία εκδήλωση μνήμης και τιμής, πραγματοποιείται στο Τυμπάκι.

Πρόκειται για μία διημερίδα ανάδειξης και διατήρησης της ιστορικής μνήμης των γεγονότων της περιόδου της Γερμανικής Κατοχής (1941-1944).

Στην εκδήλωση, η οποία πραγματοποιείται σήμερα και αύριο στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων των νηπιαγωγείων Τυμπακίου βρίσκεται η κ. Claudia Roth, Αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής  Βουλής της Γερμανίας, η οποία θα μιλήσει για το θέμα «Η Μνήμη στο Μέλλον», αλλά και ο κ. Κώστας Φωτάκης, Αναπληρωτής Υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Καινοτομίας ως εκπρόσωπος της Ελληνικής Κυβέρνησης.

Ενώ, κεντρικός ομιλητής της διημερίδας είναι ο ομότιμος Καθηγητής της Νεώτερης Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, Χρήστος Χατζηιωσήφ, με θέμα «Μια Κρητική ιστορία στην Ελλάδα και στην Ευρώπη της Κατοχής  1941- 1944».

Η εκδήλωση, η οποία και διοργανώνεται από το Δήμο Φαιστού έχει τρεις θεματικούς άξονες:

  • Στη βίαιη εκκένωση - εγκατάλειψη από τους κατοίκους του και την ισοπέδωση του Τυμπακίου, την διαβίωση του πληθυσμού, την καταναγκαστική εργασία κ.α.
  • Στα ακριβή στοιχεία των θυμάτων κατοίκων του Τυμπακίου- που σκοτώθηκαν ή τραυματίστηκαν βαρύτατα μεταπολεμικά και σε καιρό ειρήνης, λόγω των ναρκοπεδίων ή του εγκαταλειμμένου πολεμικού υλικού, όπως και των εκτελεσθέντων κατά την περίοδο της Κατοχής.
  • Στα στοιχεία των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων της περιόδου ( 1942 -1951 ) για την κατασκευή του Πολεμικού Αεροδρομίου Τυμπακίου αλλά και τις συνέπειες.

Υπόσχεση ότι θα ακούσει όλα όσα θα ειπωθούν έδωσε η Roth

Η κ. Claudia Roth, ευχαρίστησε για πρόσκληση μια πρόσκληση που όπως ανέφερε την τιμά ιδιαίτερα, με την ίδια να δίνει υπόσχεση ότι θα λάβει σοβαρά υπόψιν τα όσα θα ακουστούν στο διήμερο, τονίζοντας επίσης ότι θα μεταβιβάσει στο Γερμανικό κοινοβούλιο όλες τις λεπτομέρειες του διημέρου.

«Γεννήθηκα το 1955, αυτό όμως δε με οδηγεί στο να αποφύγω την ευθύνη για όσα έγιναν όχι μόνο εδώ στο Τυμπάκι με τις ωμότητες και τα εγκλήματα κατά του ντόπιου πληθυσμού αλλά και ολόκληρης της Κρήτης. Δε θέλω να αποφύγω την ευθύνη, δεν μπορώ να κρυφτώ πίσω από τη δική μου ευθύνη. Δίνω υπόσχεση ότι θα λάβω σοβαρά υπόψιν τα όσα θα ακουστούν σήμερα και αύριο σε αυτή την αίθουσα.», ανέφερε.

Ενώ, σημαντική ήταν η αναφορά της στη δικαιοσύνη στην Ευρώπη, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι: «Βρισκόμαστε όλοι στην αγκαλιά της Ευρώπης, η οποία όμως υπολείπεται σε θέματα δικαιοσύνης».

«Η ανθρώπινη αξιοπρέπεια δεν πρέπει να επηρεαστεί από κανέναν, φράση η οποία εμπεριέχεται σε άρθρο του Γερμανικού συντάγματος και αυτή τη φράση εγώ θα την τηρήσω.», δήλωσε μεταξύ άλλων η κ. Roth.

Υπενθυμίζεται ότι, ιδιαίτερη σημασία έχει το εάν και πώς θα τοποθετηθεί για τις γερμανικές αποζημιώσεις η αντιπρόεδρος της Ομοσπονδιακής Βουλής της Γερμανίας (πρόεδρός της ο γνωστός σε όλους για την αρνητική του στάση στο θέμα, Β. Σόιμπλε), κ. Claudia Roth, που είναι και βουλευτής των Πράσινων στη Γερμανία, που έχουν ταχθεί στο παρελθόν υπέρ των επανορθώσεων στην Ελλάδα.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΕΡΜΑΝΙΚΕΣ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ;

Φωτάκης: Η χώρα δε θα πάψει να ζητά δικαίωση

Νωρίτερα είχε μιλήσει και ο κ. Κώστας Φωτάκης, ο οποίος ευχαρίστησε την κ. Roth για την παρουσία της στη διημερίδα, μία διημερίδα μνήμης όπως είπε, σημειώνοντας ότι η χώρα θα εξακολουθήσει να ζητά δικαίωση αναφορικά με τις Γερμανικές αποζημιώσεις.

Δείτε το βίντεο:

Ρεπορτάζ: Λευτέρης Κουμαντάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News