Χωρίς κοινωνικό ρεύμα οι... “φτωχούληδες με τις βίλες”

Κρήτη
Χωρίς κοινωνικό ρεύμα οι... “φτωχούληδες με τις βίλες”

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Χωρίς κοινωνικό ρεύμα θα αφήσει τους... "φτωχούληδες με τις βίλες", ανοίγοντας το σύστημα για την υποβολή αιτήσεων στις 15 Φεβρουαρίου, η νέα υπουργική απόφαση, που δίνει ουσιαστικά ελπίδες για να μπουν περισσότερα νοικοκυριά με πραγματικές ανάγκες στο εν λόγω πρόγραμμα.

Αυτό δείχνει να επιτυγχάνει ο αρμόδιος υπουργός Γιώργος Σταθάκης, από τη μια περιουσιακά κριτήρια και αυξάνοντας, από την άλλη, κατά 20% τα όρια στα εισοδήματα.

Ως κίνηση "ΜΑΤ" για να απενταχτούν από το Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο εύποροι καταναλωτές (και να μπουν πραγματικά φτωχοί συνάνθρωποί μας) χαρακτηρίζεται σήμερα η ένταξη των νέων περιουσιακών κριτηρίων, σύμφωνα με τα οποία, εκτός από το εισόδημα, θα λαμβάνεται υπόψη και η συνολικότερη περιουσιακή εικόνα του νοικοκυριού.

Με αυτόν τον τρόπο θα αποκλειστούν οι περιπτώσεις των ανθρώπων εκείνων που, ενώ μπορεί να διαθέτουν βίλες και να έχουν μέχρι και... καταθέσεις στο εξωτερικό, μετέφεραν το ακίνητό τους (ακόμα και τη βίλα τους) στο όνομα της ηλικιωμένης μάνας τους ή του άνεργου παιδιού τους και έπαιρναν "κανονικά και με το νόμο" φτηνό κοινωνικό ρεύμα!

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" σε πρόσφατο ρεπορτάζ της είχε γράψει πως τέτοιοι άνθρωποι, που δε διστάζουν να κάνουν τα παραπάνω αδιαφορώντας αν παίρνουν τη θέση άλλων με πραγματική ανάγκη, έχουν εντοπιστεί σε πολλές περιπτώσεις από τη μια άκρη της Κρήτης ως την άλλη και ανήκουν στον επιχειρηματικό και... εργολαβικό κόσμο του τόπου.

«Ουσιαστικά, με τη νέα απόφαση καταργούνται οι παλιές κατηγορίες και δημιουργούνται δύο νέες», είπε χθες στη "Νέα Κρήτη" υψηλόβαθμο στέλεχος της ΔΕΗ.

«Αυτές οι νέες κατηγορίες θα έχουν τιμή τιμολόγησης του ρεύματος πολύ χαμηλή. Δηλαδή η μία θα είναι 0,075 και η άλλη 0,045 ευρώ ανά Κιλοβατώρα», μας είπε χαρακτηριστικά.

Εξάλλου, οι αιτήσεις θα γίνουν μέχρι τις 30 Απριλίου. Όπως διευκρινίζει ο ίδιος υπηρεσιακός παράγοντας, «από 30 Απριλίου και μετά θα ισχύει το νέο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο για ένα χρόνο. Έτσι αίτηση θα κάνουν όσοι έχουν ήδη κοινωνικό τιμολόγιο για να διεκδικήσουν την επανάκτησή του, αλλά και όσοι θεωρούν ότι θα έπρεπε να έχουν ενταχθεί σε αυτό και δεν το είχαν καταφέρει μέχρι σήμερα». Οι αιτήσεις γίνονται μέσω ίντερνετ.

«Ειδικά στη δεύτερη κατηγορία ΚΟΤ, η τιμή του ρεύματος (0,045 ευρώ) είναι σημαντικά μειωμένη σε σχέση με τη σημερινή τιμή, δηλαδή σε ένα ποσοστό τουλάχιστον 70%. Είναι ασύλληπτο το μέγεθος της μείωσης. Ενώ μέχρι τώρα οι εκπτώσεις ήταν πολύ μικρές. Την ίδια ώρα, όμως, όλοι που έχουν μεγάλες καταναλώσεις δε θα εντάσσονται στο ΚΟΤ. Εδώ, δηλαδή, υπάρχει κάποιος "κόφτης". Και αντιμετωπίζεται έτσι και το φαινόμενο που είχαμε μέχρι σήμερα, κάποιος να έχει ενταχθεί στο Κοινωνικό Τιμολόγιο και να δίνει ρεύμα και σε δύο-τρία άλλα σπίτια», καταλήγει προς την εφημερίδα μας ο υπηρεσιακός παράγοντας της ΔΕΗ.

Οι αιτήσεις

Οι αιτήσεις θα κατατίθενται στο νέο σύστημα που είχε ενεργοποιηθεί για το κοινωνικό μέρισμα, και το οποίο θα τηρείται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης και θα υπάρξει μεταβατική περίοδος μέχρι την 30ή Απριλίου, κατά την οποία όλοι οι δικαιούχοι θα έχουν το χρόνο να υποβάλουν τη νέα αίτηση ένταξης με βάση τα νέα στοιχεία, ακόμα κι αν υπάγονται ήδη στο ΚΟΤ.

Όπως σημειώνει το υπουργείο, το νέο ΚΟΤ «αποτελεί μια παρέμβαση-σταθμό στη διαρκή μάχη της κυβέρνησης για την καταπολέμηση της ενεργειακής φτώχιας στη χώρα. Με αυτό εισάγονται νέα κριτήρια που το καθιστούν δικαιότερο, εστιάζοντας στους πλέον ευάλωτους καταναλωτές».

Με το νέο σύστημα προβλέπονται εκπτώσεις έως και 70% για όσους έχουν εξαιρετικά χαμηλά εισοδήματα, ποσοστό υπερδιπλάσιο - σημειώνει το υπουργείο - εκείνου που ίσχυε με το προηγούμενο σύστημα.

Ειδικότερα, καθιερώνονται δύο κατηγορίες ΚΟΤ: Στην πρώτη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν τα κριτήρια λήψης Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ). Αυτοί θα έχουν έκπτωση στην τιμή του ρεύματος (ανταγωνιστικό τιμολόγιο) 75 ευρώ/MWh και απαλλαγή από χρεώσεις χρήσης δικτύου (ΔΕΔΔΗΕ) και διανομής (ΑΔΜΗΕ). Στο σύνολο του τιμολογίου εκτιμάται ότι η έκπτωση φτάνει το 70%.

Στη δεύτερη κατηγορία υπάγονται όσοι πληρούν κριτήρια αντίστοιχα με εκείνα που ορίστηκαν για τη λήψη κοινωνικού μερίσματος. Σε αυτήν την περίπτωση η έκπτωση στην τιμή του ρεύματος είναι 45 ευρώ/MWh, με αποτέλεσμα στο σύνολο του τιμολογίου η έκπτωση να διαμορφώνεται περί το 35%.

Ποιοι έχουν δικαίωμα ένταξης: Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια

Τα νέα εισοδηματικά κριτήρια διαμορφώνονται ως εξής:

- 1 άτομο: 9.000 ευρώ

- μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 13.500 ευρώ

- μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 15.750 ευρώ

- μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 18.000 ευρώ

- μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοί + 1 ανήλικος: 24.750 ευρώ (από 20.250 ευρώ)

- μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 27.000 ευρώ (από 22.500 ευρώ).

Επίσης, η συνολική φορολογητέα αξία ακίνητης περιουσίας όλων των μελών του νοικοκυριού, στην Ελλάδα ή το εξωτερικό, δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 120.000 ευρώ για νοικοκυριά με ένα μέλος, όριο που προσαυξάνεται κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος μέχρι το ποσό των 180.000 ευρώ.

Τα κριτήρια για υπαγωγή στην πρώτη κατηγορία ΚΟΤ

Στην πρώτη κατηγορία ισχύουν κριτήρια λήψης του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης: Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό των 90.000 ευρώ για το μονοπρόσωπο νοικοκυριό, προσαυξανόμενη κατά 15.000 ευρώ για κάθε πρόσθετο μέλος και έως 150.000 ευρώ.

Η αντικειμενική δαπάνη της κινητής περιουσίας του νοικοκυριού (επιβατικά Ι.Χ. αυτοκίνητα ή και δίκυκλα) δεν μπορεί να υπερβαίνει στο σύνολό της το ποσό των 6.000 ευρώ.

Το συνολικό ύψος εισοδήματος, έως έξι μήνες πριν από την υποβολή της αίτησης, δεν μπορεί να υπερβαίνουν τα ποσά στον παρακάτω πίνακα:

* 1 άτομο: 1.200 ευρώ

* μονογονεϊκή + 1 ανήλικος ή 2 ενήλικοι: 1.800 ευρώ

* μονογονεϊκή + 2 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.100 ευρώ

* μονογονεϊκή + 3 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι: 2.400 ευρώ

* μονογονεϊκή + 4 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 3 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 1 ανήλικος: 2.700 ευρώ

* μονογονεϊκή + 5 ανήλικοι ή 2 ενήλικοι + 4 ανήλικοι ή 3 ενήλικοι + 2 ανήλικοι ή 4 ενήλικοι: 3.000 ευρώ.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News