Μετακομίζει ο οίκος ανοχής, "μούδιασμα" πελατών & περιοίκων

Κρήτη
Μετακομίζει ο οίκος ανοχής, "μούδιασμα" πελατών & περιοίκων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να λοιπόν που η λεγόμενη... "ροζ" επιχειρηματικότητα, ακόμα και όταν γίνεται με κάθε νομιμότητα και τυπικότητα αλλά και με κοινωνικό σεβασμό, έχει τις δυσκολίες, τα "αγκάθια" και τα απρόοπτά της!

Στον Άγιο Νικόλαο, ένας επιχειρηματίας άνοιξε καθ' όλα νόμιμα οίκο ανοχής, και μάλιστα είχε ο ίδιος κάνει κρούση στα αρμόδια όργανα του Δήμου για να του δώσουν άδεια και τις σχετικές εγκρίσεις... Ο ίδιος πήρε, λοιπόν, όλες τις απαιτούμενες άδειες και άνοιξε οίκο ανοχής με βάση τις προϋποθέσεις και τους όρους που του είχαν δώσει από το Δήμο. Λειτούργησε για αρκετούς μήνες, αλλά η πορεία δεν του βγήκε όπως ακριβώς την είχε χαράξει στο μυαλό του και τώρα θέλει να μετακομίσει σε άλλη περιοχή.

Βλέπετε, όπως ο ίδιος εξηγεί σε σχετική επιστολή του προς το Δήμο Αγίου Νικολάου, δε βόλεψε τελικά σε πρακτικό επίπεδο το σημείο που άνοιξε τον οίκο ανοχής (λίγο έξω από τον Άγιο Νικόλαο). Αφενός γιατί δεν εξασφαλίζονται συνθήκες διακριτικής επίσκεψης για τους πελάτες, κάποιοι εκ των οποίων ένιωθαν άβολα, και αφετέρου γιατί υπάρχει μια σχετική δυσφορία από τους λιγοστούς έστω περίοικους για την παρουσία μιας τέτοιας δραστηριότητας στο σημείο.

Για του λόγου το αληθές, στην επιστολή του προς το Δήμο Αγίου Νικολάου ο ιδιοκτήτης του οίκου ανοχής αναφέρει χαρακτηριστικά πως από τη θέση του το μισθωμένο κτήριο δεν πληροί τις προϋποθέσεις της εχεμύθειας και της διακριτικότητας, με αποτέλεσμα κάποιοι πελάτες να φοβούνται να ξαναεπισκεφτούν το "σπίτι" μελλοντικά. Την ίδια ώρα, όπως επισημαίνει, υπάρχουν κοντά με την επιχείρηση του σπίτια κατοίκων, οι οποίοι «δυσανασχετούν».

Δεδομένου, λοιπόν, πως η συγκεκριμένη δραστηριότητα από τη φύση της, και πολύ παραπάνω όταν μιλάμε για την επαρχία, απαιτεί ιδιαίτερη εχεμύθεια για το προσωπικό και για τους πελάτες, ο ίδιος αποφάσισε να αναζητήσει άλλο σημείο, ώστε να μπορεί να προστατεύσει στον επιθυμητό βαθμό την ιδιωτικότητα των πελατών.

Οι δύο αυτές παράμετροι, το "μούδιασμα" κάποιων πελατών αλλά και των περιοίκων, "πονοκεφάλιασαν" αρκετά, όπως φαίνεται, τον επιχειρηματία, ο οποίος απευθύνθηκε εκ νέου τώρα στο Δήμο Αγίου Νικολάου, γνωστοποιώντας την πρόθεσή του να μετακομίσει και ζητώντας κάποιες τροποποιήσεις στους όρους της απόφασης αδειοδότησης, ώστε να μπορέσει να λειτουργήσει σε άλλη περιοχή του δήμου.

Αν μη τι άλλο, η υπόθεση παρουσιάζει δύο αξιοσημείωτα στοιχεία προς συζήτηση: Το ένα είναι ότι η λειτουργία οίκων ανοχής παραμένει ένα πολύ ευαίσθητο θέμα, με ιδιαιτερότητες και κοινωνικές προεκτάσεις. Ένα θέμα που στην επαρχία ειδικά βρίσκει την κοινωνία ή ένα μεγάλο μέρος της "μουδιασμένη", κάτι που φάνηκε στην περίπτωση αυτή με τις αρχικές αντιδράσεις μερίδας της κοινωνίας, όταν ήταν προ των πυλών το άνοιγμα του οίκου ανοχής και κατόπιν με ένα κλίμα δυσφορίας για τη λειτουργία της εν λόγω επιχείρησης στο συγκεκριμένο σημείο.

Το άλλο αξιοσημείωτο γεγονός είναι ότι, αντίθετα με το σκηνικό ανομίας που συνήθως καταγράφεται πίσω από τις "ροζ" δραστηριότητες, στην προκειμένη περίπτωση τού οίκου ανοχής στον Άγιο Νικόλαο τηρήθηκε εξαρχής και συνεχίζεται να τηρείται μια σωστή πρακτική. Έχουμε, δηλαδή, μια περίπτωση όπου ο επιχειρηματίας απευθύνθηκε αυτοβούλως στο Δήμο για να κινηθεί με τα τυπικά και τα δέοντα, αντίθετα με πολλές περιπτώσεις όπου βλέπουμε να ξεφυτρώνουν παράνομα, στη "ζούλα", τα λεγόμενα "κόκκινα φανάρια"!

Και, αξιεπαίνως αν μη τι άλλο, ο επιχειρηματίας, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα, από τη στιγμή που είναι καθ' όλα νόμιμος, να συνεχίσει να λειτουργεί στην ίδια περιοχή, αποφάσισε να "αφουγκραστεί" τις αντιδράσεις, τη δυσφορία έστω άλλων πολιτών και να αναζητήσει άλλο σημείο, πιο πρόσφορο, για να "στεγάσει" την ιδιαίτερης φύσεως επιχείρησή του...

Αυτό μάλιστα, τα κοινωνικά αντανακλαστικά δηλαδή που δείχνει ο επιχειρηματίας αποφασίζοντας να φύγει από την περιοχή όπου δραστηριοποιείται λόγω της όχλησης που φαίνεται ότι προκαλεί έστω και σε μικρό βαθμό, το αναγνωρίζουν και από το Δήμο Αγίου Νικολάου.

Περιμένουν πρόταση για τη νέα "στέγη"

Στο Δήμο έχουν πάρει το έγγραφο, την επιστολή του επιχειρηματία, που τους γνωστοποιεί την πρόθεσή του να μετακομίσει και περιμένουν από 'δω και πέρα νέο έγγραφο, με συγκεκριμένη πρόταση χωροθέτησης για τη νέα "στέγη" του οίκου ανοχής.

Ο επιχειρηματίας έχει ζητήσει να τροποποιηθεί η απόφαση που είχε λάβει το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίου Νικολάου, που όριζε ότι το κτήριο στο οποίο θα λειτουργεί οίκος ανοχής δε θα πρέπει να έχει πρόσοψη σε εθνική ή επαρχιακή οδό...

Θυμίζουμε ότι, όταν η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής είχε εισηγηθεί, έγινε δεκτό και στη σχετική απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αγίου Νικολάου - με την οποία εκδόθηκαν μέχρι δύο νόμιμες άδειες οίκων ανοχής - κάθε οίκος ανοχής να απέχει τουλάχιστον 500 μ. από οικιστική περιοχή και να μην έχει πρόσοψη σε εθνικό ή σε επαρχιακό οδικό δίκτυο.

Το αίτημα του επιχειρηματία για τροποποίηση της απόφασης ως προς το κομμάτι της οδικής πρόσοψης σημαίνει προφανώς πως έχει κάποιο συγκεκριμένο ή συγκεκριμένα ακίνητα κατά νου, σε άλλη περιοχή του δήμου Αγίου Νικολάου, για να λειτουργήσει εκεί, σε πιο εχέμυθο περιβάλλον και μακριά από αδιάκριτα βλέμματα, τον οίκο ανοχής.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News