Ειδήσεις

Ξεσηκωμός στη Δαμάστα για τη μεγάλη διασύνδεση

«Ναι» στο μεγάλο έργο, «όχι» στο σταθμό μετατροπής στη Δαμάστα - Αντιδράσεις για τη λειτουργία σταθμού ηλεκτρικής ενέργειας στα Ληνοπεράματα

Ξεσηκωμός στο Δήμο Μαλεβιζίου και στη περιοχή της Δαμάστας για τα όσα σχεδιάζονται στο πλαίσιο της μεγάλης διασύνδεσης Euroasia Interconnector, ο οποίος δημιουργεί ένα διάδρομο ηλεκτρικής ενέργειας από Ισραήλ, Κύπρο, Κρήτη και Αττική.

Λένε «ναι» στο μεγάλο ενεργειακό έργο, «όχι» στην εγκατάσταση σταθμού μετατροπής στη Δαμάστα και όχι στη λειτουργία σταθμού κατανομής ηλεκτρικής ενέργειας στα Ληνοπεράματα.

Ζητούν αλλαγή στο σχεδιασμό, ώστε ο σταθμός μετατροπής να λειτουργήσει στην Κορακιά…

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, από το σημείο προσαιγιάλωσης στη περιοχή Κορακιά, εναέρια καλώδια ξηράς συνεχούς ρεύματος υψηλής τάσης θα εγκατασταθούν μέχρι το σταθμό μετατροπής στη περιοχή Δαμάστα και στη συνέχεια προβλέπεται σύνδεση με υφιστάμενη γραμμή μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας 150 kw, η οποία καταλήγει στο Κέντρο Υψηλής Τάσης Λινοπεραμάτων.

Τραβούν κόκκινη γραμμή και στέλνουν το μήνυμα για δυναμικές αντιδράσεις.

Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η δήλωση του μηχανικού περιβάλλοντος, ο οποίος έχει και την ευθύνη της σύνταξης Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων του μεγάλου έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης, ότι σύμφωνα με πληροφορίες που διαθέτουν… δεν είναι στα άμεσα σχέδια της κυβέρνησης να γίνει σταθμός παραγωγής στη Κορακιά.

Μεταξύ άλλων ο Δήμος Μαλεβιζίου διεκδικεί

*Οριστικό κλείσιμο του ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων μετά την έναρξη λειτουργίας της μεγάλης διασύνδεσης. Για τις τυχόν ανάγκες σε εφεδρεία παραγωγής στην Κρήτης μετά τις δύο διασυνδέσεις, μπορεί να χρησιμοποιηθεί η περιοχή της Κορακιάς - και όχι τα Ληνοπεράματα.

*Ρεύμα από το καλώδιο που θα έρθει στην Κορακιά δεν πρέπει να καταλήξει, ούτε καν προσωρινά στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων

*Αποξήλωση των παλαιών γραμμών υψηλής τάσης γύρω από τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων και αντ' αυτών να εγκατασταθούν 4 νέα υπόγεια καλωδιακά κυκλώματα κατά μήκος της εθνικής οδού.

Ρεπορτάζ: Γεωργία Μακάκη

Σχόλια