default-image

Στον Δήμο Χανίων για 99 χρόνια το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

Κρήτη
Στον Δήμο Χανίων για 99 χρόνια το Στρατόπεδο Μαρκοπούλου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο δήμο Χανίων παραχωρείται για ενενήντα εννέα χρόνια το σύνολο της έκτασης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου, μετά την αποδοχή του αιτήματος του δημάρχου Χανίων και των βουλευτών του νομού από τον κ. Πάνο Καμμένο με τον οποίο συναντήθηκαν το μεσημέρι. Στη συνάντηση στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας αποφασίστηκε η παραχώρηση να γίνει έναντι ετήσιου τιμήματος, που αναλογεί στο 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου.

Η απροσδόκητα θετική εξέλιξη ήρθε λίγες μόλις μέρες μετά τη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Χανίων, κατά την οποία το σώμα απέρριψε κάθε άλλη συμβιβαστική λύση, εκδίδοντας ψήφισμα με το οποίο ζητούσε παραχώρηση του 100% της έκτασης.

Όλα αυτά, την ώρα που ήδη έχει εκδοθεί απόφαση από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας για μετατροπή τμήματος του στρατοπέδου Μαρκοπούλου σε Σημείο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων Οπλιτών, για το οποίο έχουν ξεκινήσει οι προετοιμασίες. Η απόφαση αυτή εξάλλου ήταν η αφορμή για να τεθεί την προηγούμενη εβδομάδα στην ημερήσια διάταξη του δημοτικού συμβουλίου το θέμα, για το οποίο ο Πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας είχε δεσμευτεί κατά την κάθοδο του στην Κρήτη το φθινόπωρο, από το βήμα του Αναπτυξιακού Συνεδρίου.

«Επιστρέφουμε με μία εξαιρετική λύση - πρόταση, που αφορά την παραχώρηση του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου στον Δήμο Χανίων και τους Δημότες του», δήλωσε ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, μετά το τέλος της συνάντησης με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, στην οποία συμμετείχαν επίσης ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης, οι Βουλευτές Χανίων κ. Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, συνεργάτες του Υπουργού, στελέχη του Ταμείου Εθνικής Άμυνας.  

Όπως επισημάνθηκε στη χθεσινή συνάντηση,  ένα αίτημα της κοινωνίας των Χανίων που τέθηκε για πρώτη φορά πριν από εξήντα έξι ολόκληρα χρόνια, μπαίνει επιτέλους σε τροχιά υλοποίησης με τους ευνοϊκότερους όρους, σύμφωνα με το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο.  Η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, αποδέχτηκε το Στρατόπεδο να παραχωρηθεί για 99 χρόνια με την ελάχιστη προβλεπόμενη από το νόμο καταβολή ετήσιου τιμήματος, ίσου με το 5% της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου, η οποία σήμερα είναι ιδιαίτερα χαμηλή, λόγω του ότι βρίσκεται εκτός σχεδίου πόλεως και θα ανέρχεται σε 80.000 ευρώ ετησίως.

Σε ανακοίνωση που εκδόθηκε νωρίς χθες το απόγευμα από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας γίνεται λόγος για «εκκίνηση της διαδικασίας παραχώρησης του στρατοπέδου Μαρκοπούλου στα Χανιά, που ανήκει στο Ταμείο Εθνικής Άμυνας, σύμφωνα με τη νομοθεσία της Υπηρεσίας Αξιοποίησης Ακίνητης Περιουσίας Ενόπλων Δυνάμεων, όπως ανακοίνωσε και ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στο περιφερειακό συνέδριο Κρήτης».

Σε γραπτή δήλωση του ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας εξέφρασε τη βεβαιότητα του ότι «η πολύ καλή για το δήμο και τους δημότες συμφωνία, θα βρει την ευρύτατη στήριξη της τοπικής κοινωνίας και του Δημοτικού Συμβουλίου. Θέλω ιδιαιτέρως να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, για την αποδοχή του μακροχρόνιου αιτήματος της κοινωνίας των Χανίων, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ.Πάνο Καμμένο, τον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας κ.Παύλο Πολάκη, τον Υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Γιώργο Σταθάκη καθώς και τους Βουλευτές των Χανίων για την συμπαράσταση και τη σημαντική συμβολή τους στην επίτευξη του στόχου μας».

Ζήτησαν αναστολή της απόφασης δημιουργίας σημείου υποδοχής νεοσυλλέκτων

Στη διάρκεια της χθεσινής τους συνάντησης με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας κ. Πάνο Καμμένο, ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας ,ο αναπληρωτής Υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης,  οι βουλευτές Χανίων και τα τοπικά στελέχη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ζήτησαν την άμεση αποδέσμευση του στρατοπέδου ώστε να προχωρήσουν οι διαδικασίες παραχώρησης και έθεσαν αίτημα μη λειτουργίας τμήματος της μονάδας ως Σημείου Κατάταξης Νεοσυλλέκτων. Από την πλευρά του υπουργείου Εθνικής Άμυνας επισημάνθηκε ότι το αίτημα θα εξεταστεί και θα υπάρξει επίσημη απάντηση τις επόμενες ημέρες. Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι υπάρχει δυνατότητα αναστολής της απόφασης.

Πληροφορίες ωστόσο αναφέρουν ότι το Σημείο Υποδοχής Νεοσυλλέκτων στις 12 Μαρτίου θα υποδεχτεί τους πρώτους εκατόν είκοσι νεοσύλλεκτους της Εκπαιδευτικής Σειράς Στρατεύσιμων Οπλιτών Μαρτίου. Μάλιστα, για τη διαμόρφωση μέρους του στρατοπέδου Μαρκοπούλου έχουν διατεθεί περί τις 100.000 ευρώ, ενώ μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου οι τοπικές στρατιωτικές αρχές θα πρέπει να έχουν δηλώσει ετοιμότητα.

Αξίζει να αναφερθεί πως το στρατόπεδο Μαρκοπούλου που βρίσκεται στη συνοικία του Αγίου Ιωάννη, μέσα στον αστικό ιστό, είναι στην ουσία ανενεργό και φιλοξενεί μικρό αριθμό στρατιωτών. Πριν από μια δεκαετία μεταφέρθηκε στο βορειοανατολικό τμήμα του στρατοπέδου η Στρατολογία που μέχρι τότε λειτουργούσε στους παλιούς Ιταλικούς Στρατώνες. Για τη διεκδίκηση του συστάθηκε πριν από αρκετά χρόνια Πρωτοβουλία Πολιτών η οποία έχει πρωτοστατήσει στους αγώνες υπέρ της παραχώρησης του στρατοπέδου στην τοπική κοινωνία, για τη δημιουργία σχολείων και χώρου πρασίνου.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News