Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η ψυχή του πολιτισμού

Ελλάδα
Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας: Η ψυχή του πολιτισμού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιορτάζουμε σήμερα, την 9η μέρα του Φεβρουαρίου, ως την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας και η χώρας μας συμμετέχει σ' αυτή τη μεγάλη γιορτή!

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ- Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου έστειλαν σε όλα τα μέρη του κόσμου το μήνυμα που έγραψε ο Βαγγέλης Ηλιόπουλος και την εικόνα του Χρήστου Δήμου.

Ο στόχος είναι το μήνυμα αυτό να ταξιδέψει παντού, όπου υπάρχουν Έλληνες, και να μεταφραστεί σε όλες τις γλώσσες του κόσμου.

Όλοι μαζί μπορούμε να βοηθήσουμε την ελληνική γλώσσα να ταξιδέψει, ενθαρρύνοντας τις δημοσιεύσεις σε έντυπα, σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, κ.ά.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Σε κάθε ανάρτηση παρακαλούμε να χρησιμοποιηθούν τα επίσημα hashtags για την ημέρα: #ημέρα_ελληνικής_γλώσσας #greeklangday».

Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας - 9 Φεβρουαρίου 2018

Η ελληνική γλώσσα είναι ψυχή, η ψυχή του πολιτισμού. Μια ψυχή όλο φως, που διαχέεται σε όλη τη Γη, διαθλάται σε πολλές άλλες γλώσσες, αντανακλά την ιστορία της ανθρωπότητας. Κι όπως χωρίς φως δεν υπάρχει ζωή, έτσι και χωρίς γλώσσα δεν υπάρχει πολιτισμός. Σε αυτή τραγούδησε ο Όμηρος, σε αυτή δίδαξαν οι αρχαίοι τραγικοί, σε αυτή έγραψαν οι σύγχρονοι ποιητές.

Σε αυτή τη γλώσσα ο άνθρωπος προσπάθησε να φτιάξει ένα σύστημα δικαίου, να συνυπάρχουμε όλοι οι άνθρωποι μαζί, κι έτσι γεννήθηκε η Δημοκρατία.

Σε αυτή ο άνθρωπος ανέπτυξε τη φιλοσοφία, την επιστήμη, την τέχνη. Ακόμη και σήμερα όταν μια γλώσσα μιλάει για φιλοσοφία, επιστήμη και τέχνη δανείζεται λέξεις από την ελληνική γλώσσα. Αν για κάποιον λόγο οι ελληνικές λέξεις μια μέρα αποφάσιζαν να φύγουν, δεν θα ήταν μόνο οι Έλληνες που δεν θα μπορούσαν να σκεφτούν και να συνομιλήσουν.

Σε όλες τις γλώσσες, ιδίως σε τομείς όπως η φιλοσοφία και οι επιστήμες, θα έπεφτε σκοτάδι. Γιατί η ελληνική γλώσσα είναι φως, το φως του πολιτισμού. Ένα φως όλο ψυχή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News