Ειδήσεις

"Σφαγή" για τον ΒΟΑΚ - "Ανεπιθύμητος o υπουργός στο νησί"

Κακό χαμό, για την ακρίβεια διπλή “σφαγή”, είχαμε χθες με φόντο το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης.

Απασφάλισαν όλοι για το ΒΟΑΚ! Κακό χαμό, για την ακρίβεια διπλή "σφαγή", είχαμε χθες με φόντο το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της Κρήτης, που για πολλοστή φορά άναψε πολιτικές "φωτιές" και "ξύπνησε" τα πολιτικά... πάθη!

Ο βουλευτής Λασιθίου της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης και ο υπουργός Υποδομών-Μεταφορών Χρήστος Σπίρτζης "σφάχτηκαν" χθες από τα έδρανα της Βουλής για την αντιμετώπιση του νομού Λασιθίου, με το βουλευτή να κατηγορεί τον υπουργό για διχασμό των Κρητικών και τον τελευταίο να χρεώνει τη Ν.Δ. για μισοτελειωμένα έργα και σχεδιασμούς του ποδαριού.

"Βολές" δέχτηκε όμως ο Χρήστος Σπίρτζης και από τα δυτικά του νησιού. Με αφορμή τους χειρισμούς τού υπουργού Υποδομών και Μεταφορών γύρω από το έργο της ΒΟΑΚ, ο πρόεδρος της αντιπροσωπίας ΤΕΕ-ΤΔΚ Λευτέρης Κοπάσης έκανε λόγο για πρωτοφανή εμπαιγμό και επικοινωνιακές "φούσκες" και μάλιστα κάλεσε τον κρητικό λαό να κηρύξει «persona non grata», ανεπιθύμητο δηλαδή, τον υπουργό Υποδομών στο νησί!

Η κίνηση αυτή πυροδότησε την οργισμένη αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, που κάνει λόγο για πρωτοφανή επίθεση στη μοναδική - όπως σημειώνει - κυβέρνηση που ανέλαβε δράση, δρομολογώντας το έργο του ΒΟΑΚ...

Αναλυτικότερα, τα "μαχαίρια" γύρω από το ΒΟΑΚ βγήκαν χθες στη Bουλή, κατά τη συζήτηση της επίκαιρης ερώτησης που είχε καταθέσει ο βουλευτής Λασιθίου και πρώην πρόεδρος της Ν.Δ. Γιάννης Πλακιωτάκης, με αντικείμενο την εξαίρεση του νομού Λασιθίου από το έργο ανακατασκευής του ΒΟΑΚ.

Ο κ. Πλακιωτάκης εξαπέλυσε σφοδρά "πυρά" κατά της κυβέρνησης για αθέτηση των υποσχέσεών της ως προς το ΒΟΑΚ. Μίλησε για χοντρή αδικία εις βάρος του αδικημένου νομού Λασιθίου και για αναπτυξιακό τεμαχισμό της Κρήτης, ενώ επιτέθηκε προσωπικά στον Χρήστο Σπίρτζη, κατηγορώντας τον για χειρισμούς που συμβάλλουν στο διχασμό των Κρητικών!

Απαντώντας στα "πυρά" Πλακιωτάκη, ο υπουργός είπε πως ο σχεδιασμός για το ΒΟΑΚ γίνεται σε φάσεις και πως δεν υπάρχει αποκλεισμός του νομού Λασιθίου. Διαβεβαίωσε πως μελλοντικά, σε επόμενη φάση, θα οριστεί ανάδοχος για τα έργα στο πλαίσιο του ΒΟΑΚ που θα συνδέσουν τον Άγιο Νικόλαο με τη Σητεία.

Ο Χρήστος Σπίρτζης πέρασε μάλιστα στην αντεπίθεση, λέγοντας πως δεν είναι δυνατόν ο κ. Πλακιωτάκης και η Ν.Δ. γενικότερα να εγκαλεί την κυβέρνηση, όταν η ίδια είχε να επιδείξει ελλιπείς, προβληματικούς σχεδιασμούς και μισά έργα!

Ο βουλευτής επανήλθε αργότερα με σκληρή ανακοίνωση, στην οποία κατηγόρησε τον υπουργό Υποδομών για υπεκφυγές, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά: «Με τη συμπεριφορά του αυτή συνεχίζει να προσβάλλει τη νοημοσύνη των τοπικών φορέων και των πολιτών του Λασιθίου, και να καταδικάζει εσκεμμένα έναν ολόκληρο νομό στην υποβάθμιση και τον οικονομικό μαρασμό»...

«Να κηρυχθεί ανεπιθύμητος!»

Την ίδια ώρα, πολιτική "φωτιά" με φόντο το ΒΟΑΚ ξέσπασε στα Χανιά. Το "φιτίλι" άναψε η σφοδρή, ολομέτωπη επίθεση που εξαπέλυσε, μέσω δημόσιας παρέμβασής του στο ΤΕΕ, ο πρόεδρος της αντιπροσωπίας Τμήματος Δυτικής Κρήτης του Τεχνικού Επιμελητηρίου Λευτέρης Κοπάσης κατά του Χρήστου Σπίρτζη και το κάλεσμά του προς τους Κρητικούς ανακηρύξουν τον υπουργό «persona non grata» στο νησί!

Σε εισήγησή του προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος/Τμήματος Δυτικής Κρήτης, την οποία κοινοποιεί στον πρόεδρο του ΤΕΕ Γιώργο Στασινό, ο Λευτέρης Κοπάσης κάνει έναν απολογισμό των κυβερνητικών χειρισμών, κάνοντας λόγο καυστικά για «τρία χαμένα χρόνια υποσχεσιολογίας και εμπαιγμού».

Ο επικεφαλής της παράταξης ΔΚΜ ζητά να κηρυχθεί ανεπιθύμητος ο υπουργός στην Κρήτη για τους εξής λόγους:

«* Επειδή αποδεικνύεται "φούσκα" η Προγραμματική Σύμβαση που υπέγραψε ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης με τον ΟΑΚ Α.Ε. για τη Μελέτη Στρατηγικού Σχεδιασμού για το ΒΟΑΚ από το Καστέλι μέχρι τη Σητεία, που δεν προκηρύχτηκε ποτέ.

* Επειδή, εντωμεταξύ, ο υπουργός Χρήστος Σπίρτζης ίδρυσε την ΕΥΔΕ Κρήτης και Δωδεκανήσων, με ίδιες αρμοδιότητες, με τον ΟΑΚ Α.Ε., επιχειρώντας την κατάργησή του, επιτείνοντας τη σύγχυση σχετικά με τα θέματα του ΒΟΑΚ.

* Επειδή, την ώρα που χάνεται η χρηματοδότηση από το ενταγμένο στο ΕΣΠΑ έργο "Πάνορμο-Εξάντης" του ΒΟΑΚ, εντάσσεται το "Πύργος-Πάτρα" καταχρηστικά με αλλαγή της νομοθεσίας και τη δημοπράτηση υποέργων κατά παράκαμψη των κανονισμών, χωρίς την έγκριση Φακέλου Μεγάλου Έργου.

* Επειδή η χρηματοδότηση των συγκοινωνιακών έργων στην Κρήτη είναι εξαιρετικά ανισομερής για τα συγκοινωνιακά έργα με 0 € στο Ρέθυμνο, της τάξης των 5 εκατ. € στο Λασίθι και τα Χανιά, και 100 εκατ. € στο Ηράκλειο, το "Γούρνες-Χερσόνησος" στο ΒΟΑΚ και το "Αγία Βαρβάρα-Απομαρμάς" στο ΝΟΑΚ.

* Επειδή από τη διαδικασία που προκρίνεται από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη εξαιρούνται από το διαγωνισμό αναβάθμισης του Βόρειου Οδικού Άξονα Κρήτης (ΒΟΑΚ) το τμήμα από Χανιά έως Καστέλι και Άγ. Νικόλαο έως Σητεία, περιορίζοντας τις τεράστιες προοπτικές ανάπτυξης που διαφαίνονται για τις περιοχές αυτές.

* Επειδή η μέθοδος δημοπράτησης που έχει επιλεγεί από τον υπουργό Χρήστο Σπίρτζη του ανταγωνιστικού διαλόγου, χωρίς μελέτη χάραξης, Μελέτες Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και απαλλοτριώσεων, φέρνει πιο κοντά τις εντυπώσεις και τον ανάδοχο και πρακτικά απομακρύνει χρονικά το έργο».

Απάντηση ΣΥΡΙΖΑ Χανίων

Οργισμένη ήταν η απάντηση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, που αναφέρει: «Με έκπληξη διαβάσαμε την εισήγηση του κ. Ελ. Κοπάση προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδας/Τμήμα Δυτικής Κρήτης, με την οποία ζητά να ανακηρυχθεί ο υπουργός Υποδομών και Δικτύων κ. Σπίρτζης σε "ανεπιθύμητο" πρόσωπο στο νησί! Αναρωτιόμαστε πόσα πρόσωπα από το παλιό πολιτικό προσωπικό θα έπρεπε να έχουν ανακηρυχθεί ανεπιθύμητα στο νησί (πιθανότατα και ο ίδιος). Την εποχή που δένανε τους σκύλους με τα λουκάνικα, την εποχή της Siemens και της Novartis, προφανώς ασχολούμενοι με άλλα, ξεχάσατε να ασχοληθείτε με το ΒΟΑΚ. Επί δεκαετίες δεν πράξατε τίποτα. Τώρα έρχεστε και κουνάτε το δάχτυλο σε μια κυβέρνηση και στον ΟΑΚ, που επιτέλους προχωρούν το έργο»...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

Σχόλια