default-image

Ανησυχητική αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων στα Χανιά

Κρήτη
Ανησυχητική αύξηση ακραίων καιρικών φαινομένων στα Χανιά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Παρατεταμένες περιόδους ανομβρίας το χειμώνα, πλημμύρες και διάβρωση των ακτών, αποτελούν λίγες μόνο από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στα Χανιά. Στη διάρκεια ειδικής εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε χθες το απόγευμα στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, τονίσθηκε ότι με έτος βάσης το 2015, η μέση θερμοκρασία στο δήμο Χανίων αυξήθηκε κατά 2% και τα ακραία καιρικά φαινόμενα κατά 7-8%.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης παρουσιάστηκε η μελέτη Σχεδίου Δράσης Αειφόρου Ενέργειας και Κλίματος η οποία εκπονήθηκε για λογαριασμό του δήμου Χανίων.  Η μελέτη αφορά την εκτίμηση κινδύνων που απορρέουν από τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, τα επιστημονικά δεδομένα που συνδέονται με το φαινόμενο ειδικά για την περιοχή των Χανίων, καθώς και μία δέσμη μέτρων και προτάσεων για την αντιμετώπιση των συνεπειών της Κλιματικής Αλλαγής σε όλους τους τομείς.

Όπως προέκυψε από την έρευνα για την κλιματική αλλαγή στα Χανιά, ο κτηριακός τομέας και οι μεταφορές είναι οι μεγαλύτεροι «ρυπαντές» σ αυτή την περιοχή της Δυτικής Κρήτης. Ακολουθούν ο γεωργικός τομέας, ο δημοτικός φωτισμός και άλλοι. Οι συνολικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα που συμβάλλουν στο φαινόμενο της Κλιματικής Αλλαγής στην περιοχή του δήμου Χανίων ανέρχονται στους 434.000 τόνους το έτος 2015.

Σχέδιο Δράσεις, μέτρα και προτάσεις

Το Σχέδιο Δράσης είναι ο κεντρικός πυλώνας των τοπικών πρωτοβουλιών του Δήμου Χανίων που απορρέουν από τη συμμετοχή του δήμου στο Σύμφωνο των Δημάρχων για το Κλίμα, που υπέγραψε πριν από δύο  χρόνια και αποτελεί ευρωπαϊκό θεσμό. Περιλαμβάνει συγκεκριμένα μέτρα και προτάσεις για την προσαρμογή στο φαινόμενο και την αντιμετώπιση των συνεπειών του στην περιοχή των Χανίων, μέσω δράσεων εξοικονόμησης ενέργειας, μείωσης εκπομπών αερίων, περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των πολιτών, βελτίωσης του κυκλοφοριακού και των μεταφορών και  διαχείρισης αποβλήτων.  

«Η δημοτική αρχή έχοντας συνειδητοποιήσει την σημασία των ζητημάτων περιβάλλοντος για τον τόπο μας υπέγραψε το Σύμφωνο των Δημάρχων για την Κλιματική Αλλαγή πριν από 2 χρόνια. Δεν μείναμε όμως μόνο εκεί. Προχωρήσαμε στην εκπόνηση ενός Σχεδίου Δράσης για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής που θα αποτελέσει τον κορμό όλων των πρωτοβουλιών που πρέπει να αναληφθούν τα επόμενα χρόνια για να διαφυλάξουμε το περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας» τόνισε ο Δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας.

«Οι επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή, δεν είναι μόνο ορατές στο κλίμα ή το φυσικό περιβάλλον. Οι περιβαλλοντικές επιπτώσεις είναι άλλωστε η μία όψη του νομίσματος. Η άλλη όψη είναι οι οικονομικές επιπτώσεις του φαινομένου, καθώς επηρεάζει τις σημαντικότερες παραγωγικές δραστηριότητες της περιοχής μας, όπως ο τουρισμός, η αγροτικής και κτηνοτροφική παραγωγή» υπογράμμισε ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Χανίων κ. Δημήτρης Φραγκάκης

Στόχος της χθεσινής εκδήλωσης ήταν να ενημερωθούν οι πολίτες και οι φορείς σχετικά με το πρόβλημα και τις διαστάσεις του, αλλά και να διεξαχθεί συζήτηση για τα μέτρα που μπορούν να ληφθούν για τον περιορισμό και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News