Γιατί πρέπει να διαβάζει κάποιος βιβλία;

Πολιτισμός
Γιατί πρέπει να διαβάζει κάποιος βιβλία;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ας πούμε μία αλήθεια. Οι Έλληνες δε ενδιαφέρονται να διαβάσουν. Δεν τους ελκύει η δραστηριότητα να καθίσουν στο σπίτι τους το βράδυ και να έχουν ως συντροφιά ένα βιβλίο.

Οι λόγοι που ο μέσος Έλληνας έχει υιοθετήσει αυτή τη στάση είναι πολλοί και διάφοροι. Οι περισσότεροι πιστεύουν πως ένα βιβλίο δεν προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό. Προτιμούν να «ξοδέψουν τον ελεύθερο χρόνο τους» μπροστά σε μια τηλεόραση ή στην οθόνη ενός υπολογιστή, κάνοντας χρήση των μέσων κοινωνικών δικτύωσης.

Πολλοί επίσης υποστηρίζουν πως ένα βιβλίο είναι ένας άψυχος οργανισμός που απλά διακοσμεί τις σκονισμένες βιβλιοθήκες. Μια τέτοια αντίληψη ασφαλώς έρχεται σε αντίθεση με τις απόψεις μεγάλων στοχαστών, συγγραφέων, δοκιμιογράφων, οι οποίοι πάσχισαν σε όλη τους τη ζωή να καταστήσουν σαφές πως το βιβλίο είναι ένας ζωντανός οργανισμός, το οποίο μετά την έκδοσή του αναπνέει.

Η εφημερίδα Νέα Κρήτη επικοινώνησε με τρεις συγγραφείς, οι οποίοι έχουν καταγωγή από την Κρήτη. Το ερώτημα που τους υποβάλλαμε ήταν απλό και σαφές: Γιατί πρέπει να διαβάζει κάποιος βιβλία? Οι απαντήσεις τους ήταν, αναμφισβήτητα ενδιαφέρουσες.

Ειρήνη Δερμιτζάκη

Μπορώ να φανταστώ τη ζωή μου χωρίς βιβλία. Αν δεν τα έγραφα πιθανότατα θα είχα κατάθλιψη, αν δεν τα διάβαζα θα ήμουν άδεια και ανεπαρκής. Μισός άνθρωπος. Το να μη διαβάζεις βιβλία είναι σαν να μην ταξίδεψες ποτέ. Όταν ανοίγεις ένα βιβλίο είναι σαν να ανοίγεις μια καινούρια πόρτα. Ένας άλλος κόσμος.

Διαβάζοντας θα ανακαλύψεις νέα πράγματα, πώς σκέφτονται και πώς ζουν άλλοι άνθρωποι, θα μάθεις, θα ξεχαστείς από το άγχος και το στρες, θα βοηθήσεις τη μνήμη σου, θα νιώσεις συναισθήματα, θα έρθεις πιο κοντά στον εαυτό σου, θα δοκιμάσεις στη φαντασία σου να συνεχίσεις τις ιστορίες που διάβασες, θα ονειρευτείς. Τα βιβλία μας κάνουν καλύτερους ανθρώπους. Θα έπρεπε να μοιράζονται απλόχερα και δωρεάν στον κόσμο όπως ο αέρας που αναπνέουμε.

Ζανέτα Κουτσάκη

Πιάσε ένα βιβλίο. Νιώσε το βάρος του, την υφή του χαρτιού. Πλησίασε την μύτη σου στο τυπωμένο χαρτί. Κοίτα την ράχη του, το εξώφυλλό του. Είναι η πρώτη επαφή με το «μαγικό αντικείμενο». Τώρα θα μου πεις που είναι η μαγεία. Ξεκίνα να το διαβάζεις και θα δεις! Ταξίδεψε σε κόσμους που έχεις ήδη ονειρευτεί ή και σε εκείνους που δεν έχεις καν φανταστεί. Φτάσε ακόμη και σε μέρη επικίνδυνα, χωρίς να κινδυνέψεις ούτε μια στιγμή.

Καλλιέργησε την φαντασία σου «βλέποντας» τους ήρωες του βιβλίου όπως εσύ θέλεις. Βλέπεις εικόνες να σχηματίζονται, ιστορίες να διαδραματίζονται μπροστά στα καθηλωμένα σου μάτια. Συναντάς πλάσματα άγνωστα. Γνωρίζεις ανθρώπους που ίσως να ταυτιστείς μαζί τους. Αν δεν είναι μαγεία όλο αυτό τότε τι είναι;Και όταν πια φτάσεις στην τελευταία σελίδα, διάβαζε αργά. Γιατί αυτές θα είναι οι τελευταίες στιγμές που θα ζήσεις με ένα φίλο που σου κράτησε μια συντροφιά ευχάριστη. Το βιβλίο!

Κωνσταντίνος Σύρμος

Το βιβλίο είναι ο μόνος τρόπος να γίνεις Θεός, να κοιτάς από απόσταση έναν κόσμο, να παρατηρείς τους κατοίκους του χωρίς να επεμβαίνεις. Να τους κρίνεις, να θυμώνεις, να γελάς, να προβληματίζεσαι, να συμφωνείς ή να διαφωνείς με τις επιλογές τους. Να φιλοσοφείς. Να γίνεσαι μέσα από τους χαρακτήρες όλα όσα δεν είσαι ή όσα θα 'θελες να είσαι. Να ζήσεις μία μοιραία περιπέτεια, να μπεις στα κορμιά και την σκέψη ανθρώπων που πιθανών καθημερινά συναναστρέφεσαι, μα τους αγνοείς.

Το βιβλίο είναι ο μόνος τρόπος να μάθεις για ιστορικά γεγονότα από τους ανθρώπους που τα βίωσαν την στιγμή που συνέβησαν. Να γνωρίσεις νέους τόπους, κουλτούρες και ιδεολογίες. Το πιο σημαντικό όμως κατ' εμέ, είναι πως, ένα βιβλίο μπορεί να γίνει ένα δεύτερο ζευγάρι ματιών, που θα σε κοιτά κατάματα κάθε που το κοιτάς και βλέποντας όσα αντικρίζουν, θα ανακαλύπτεις μέσα από τα χάρτινα μάτια, πράγματα για τον εαυτό σου που, δεν φαντάστηκες ποτέ.

Γιάννης Χανδράκης

Διαβάζοντας ένα βιβλίο, αναπαράγουμε σκέψεις που έχουν γίνει ήδη από το συγγραφέα. Συνεπώς δεν καταναλώνουμε ενέργεια και φαιά ουσία θα να σκεφτούμε ή να δημιουργήσουμε κάτι. Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει όταν ο δάσκαλος σχεδιάζει στο μαυροπίνακα το γράμμα "Α" και οι μαθητές το ανασχεδιάζουν στο τετράδιό τους για να το μάθουν. Για το λόγο αυτό, η ανάγνωση ενός βιβλίου είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκουράσουμε το μυαλό μας από μία καθημερινότητα γεμάτη άγχος και πίεση.

Επίσης, ένα βιβλίο, είτε είναι λογοτεχνικό, ακαδημαϊκό ή ποίησης, εμπλουτίζει το λεξιλόγιό μας με λέξεις που δε γνωρίζαμε πως υπάρχουν και μας μεταφέρει γνώσεις που αν τις υιοθετήσουμε, μπορεί να μας φανούν χρήσιμες σε μελλοντικές καταστάσεις της ζωής μας. Τέλος, ένας από τους σημαντικότερους λόγους που πιστεύω πως οι άνθρωποι θα πρέπει να διαβάζουν περισσότερα βιβλία είναι για να αλλάξουν τον τρόπο σκέψης τους.

Όπως συνέβη και στη δική μου ζωή, ένα βιβλίο που έπεσε τυχαία στα χέρια μου ήταν η αφορμή για να κάνω ριζικές αλλαγές στη ζωή μου, να δω τον κόσμο από μια διαφορετική οπτική γωνία και να κανω σημαντικές αλλαγές. Η δύναμη των λέξεων που βρίσκονται αποτυπωμένες στις σελίδες ενός βιβλίου είναι αδιαμφισβήτητα πολύ μεγάλη κι οποίος το καταλάβει νωρίς θα καρπωθεί τα οφέλη αυτών στο έπακρο.

Επιμέλεια: Νίκος Κοσμαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News