default-image

«Καμπάνες» στους νεαρούς που μετέφεραν πρόσφυγες στη Σικελία

Κρήτη
«Καμπάνες» στους νεαρούς που μετέφεραν πρόσφυγες στη Σικελία

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βαριές «καμπάνες» επιφύλασσε σήμερα, Πέμπτη, το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης στους τρεις νεαρούς Ουκρανούς, οι οποίοι είχαν συλληφθεί τον περασμένο Απρίλιο, στο Ηράκλειο, κατηγορούμενοι για διακίνηση μεταναστών στην Ιταλία.

Το δικαστήριο επέβαλε στον κάθε έναν από τους τρεις κατηγορούμενους συνολική ποινή κάθειρξης 65 ετών. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι εκτιτέα ποινή κάθειρξης για τους καταδικασθέντες πλέον νεαρούς, είναι τα 25 έτη.

Ο 24χρονος και οι δύο 22χρονοι με καταγωγή από τη Μαριούπολη δικάζονταν για την μεταφορά 60 προσφύγων από τα τουρκικά παράλια στη Σικελία, περνώντας παράνομα μέσα από τα ελληνικά χωρικά ύδατα.

Οι κατηγορούμενοι ανέφεραν στις απολογίες τους ότι ουδέποτε μετέφεραν πρόσφυγες στην Ιταλία. Συγκεκριμένα, υποστήριξαν ότι νοίκιασαν το ιστιοφόρο σκάφος και με αυτό πήγαν διακοπές. Σύμφωνα με τους ίδιους, ξεκίνησαν το ταξίδι τους από τη Μαρμαρίδα και μετέβησαν στη Μάλτα.

Ωστόσο, οι ισχυρισμοί των νεαρών δεν έπεισαν την Έδρα: Κι αυτό, καθώς οι 60 πρόσφυγες από το Πακιστάν, το Ιράκ, το Αφγανιστάν, τη Σομαλία και την Αιθιοπία είχαν καταθέσει στις Ιταλικές Αρχές ότι αναγνωρίζουν τους τρεις Ουκρανούς ως το πλήρωμα που τους μετέφερε από την Τουρκία στην Αβόλα, στην επαρχία Συρακουσών.  Εξάλλου, σύμφωνα με τα όσα είχαν καταθέσει οι πρόσφυγες στις Ιταλικές Αρχές, το ιστιοφόρο τους μετέφερε στη Σικελία από τη Σμύρνη.

Εξάλλου, πέρυσι τον Απρίλιο, οι λιμενικοί που είχαν ελέγξει το «Polina», αφού αυτό ρυμουλκήθηκε στο λιμάνι του Ηρακλείου, είχαν εντοπίσει υπολείμματα φαγητών, πάνες και άλλα ευρήματα που φανέρωναν ότι στο ιστιοφόρο μήκους 12 μέτρων, είχαν στοιβαχτεί 60 ανθρώπινες ψυχές.

Τελικά, το δικαστήριο έκρινε σήμερα ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους. Οι Ουκρανοί καταδικάστηκαν τόσο για την παράνομη διακίνηση, όσο και για την πράξη της πλαστογραφίας.

Ωστόσο, η Έδρα τους αναγνώρισε ελαφρυντικά: Στον 24χρονο που παρουσιάστηκε ως κυβερνήτης του σκάφους, αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου, ενώ στους νεαρότερους συγκατηγορούμενούς χορηγήθηκε το ελαφρυντικό της μετεφηβικής ηλικίας.

Έτσι, τους επιβλήθηκε ποινή κάθειρξης 6 ετών για το κάθε μεταφερόμενο πρόσωπο. Εν τέλει, καταδικάστηκαν σε συνολική ποινή κάθειρξης 65 ετών. Ωστόσο, εκτιτέα ποινή είναι τα 25 έτη.

Σημειώνεται ότι το κλίμα στο ακροατήριο ήταν ιδιαίτερα βαρύ, καθώς σ' αυτό βρίσκονταν στενοί συγγενείς των κατηγορουμένων, οι οποίοι ήρθαν στην Κρήτη από τη Μαριούπολη, προκειμένου να συμπαρασταθούν στα αγαπημένα τους πρόσωπα.

Μεταξύ άλλων στο δικαστήριο βρέθηκαν οι μητέρες δύο εκ των κατηγορουμένων, οι οποίες έκλαιγαν συνεχώς για τα παιδιά τους.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News