Μετά τις αντιδράσεις, ξεκινούν ξανά τα μαθήματα αλβανικών

Κρήτη
Μετά τις αντιδράσεις, ξεκινούν ξανά τα μαθήματα αλβανικών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αρχίζουν ξανά τα μαθήματα Αλβανικών στο Γυμνάσιο των Χανίων, έπειτα από την αναστολή τους, εξαιτίας της έκτασης που έλαβε η συγκεκριμένη υπόθεση, έπειτα από την τοποθέτηση της αλβανικής σημαίας δίπλα στην ελληνική και τις αντιδράσεις του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Τώρα, σε κοινή ανακοίνωση, ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Χανίων, αναφέρεται στην επανέναρξη των μαθημάτων το απόγευμα της Κυριακής 11 Φεβρουαρίου, καλώντας - παράλληλα - όλους τους Χανιώτες να υποδεχτούν τα παιδιά με αλβανική καταγωγή, έξω από το σχολείο.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΣΗΜΑΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΑΛΒΑΝΙΚΑ ΕΦΕΡΑΝ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και η ΕΛΜΕ Χανίων θεωρούμε ότι η ματαίωση των μαθημάτων της Αλβανικής γλώσσας σε απογευματινά τμήματα στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου αποτελεί ντροπή για την εκπαίδευση και τον τόπο. Πέρα από τις όποιες δικαιολογίες και προσχήματα έγινε με μοναδικό κριτήριο την καταγωγή αυτών των παιδιών και γι' αυτό αποτελεί μια ρατσιστική και φασιστική πράξη. Ακριβώς γι' αυτό το λόγο δεν μπορεί να γίνει ανεκτή καμία δικαιολογία η οποία θα έχει ως αποτέλεσμα την διαιώνιση του καθεστώτος αποκλεισμού που έχει δημιουργηθεί στα σχολεία της περιοχής μας.

Οι μετανάστες 2ης και 3ης γενιάς με καταγωγή από την Αλβανία είναι μαθητές μας. Είναι παιδιά μας. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν υπόδικο για εγκληματική οργάνωση να πανηγυρίζει για το «κατόρθωμά» του αποκλεισμού των παιδιών αυτών από το δικαίωμά τους να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που ΟΛΑ τα παιδιά, ανεξάρτητα από καταγωγή, φυλή, φύλο, τάξη, σωματικές ικανότητες θα έχουν την ίδια πρόσβαση σε αυτό και στη γνώση. Το σχολείο των διακρίσεων, στη δομή και στο περιεχόμενό του, αποτελεί μια αποκρουστική ανάμνηση του παρελθόντος και δεν θα επιτρέψουμε να ανασυσταθεί.

Ο φασισμός, ο ρατσισμός και ο εθνικισμός έχουν οδηγήσει την ανθρωπότητα σε εκατόμβες με εκατομμύρια νεκρούς. Είναι καθήκον μας ως εργαζόμενοι, παιδαγωγοί, γονείς να μην αφήσουμε τα φαντάσματα του παρελθόντος να σηκώσουν κεφάλι με όποια μορφή και αν εμφανίζονται. Η κοινωνία μας και ειδικά στην Κρήτη, έχει και μνήμη και γνώση. Δεν θα επιτρέψουμε σε μικρές μειοψηφίες να εισάγουν το δηλητήριο τους στα σχολειά μας.

Χαιρετίζουμε ως διοικητικά συμβούλια τις ομόφωνες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, της ΕΛΜΕ και της γενικής συνέλευσης του ΣΕΠΕ, καθώς και την απόφαση του συλλόγου διδασκόντων και των μαθητών του 1ου Γυμνασίου Ελευθερίου Βενιζέλου για την άμεση επανέναρξη των μαθημάτων. Την Κυριακή 11 Φλεβάρη στις 6μ.μ. υλοποιούμε αυτές τις αποφάσεις σε συνεργασία με την Αλβανική κοινότητα.

Καλούμε όλους τους Χανιώτες στη μεγάλη γιορτή υποδοχής των παιδιών με αλβανική καταγωγή την Κυριακή στις 5:30μ.μ. μπροστά από το 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου στη Χρυσοπηγή.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News