Δίνουν ξανά «ζωή» στο σπίτι του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα

Κρήτη
Δίνουν ξανά «ζωή» στο σπίτι του Ναπολέοντα στην Ιεράπετρα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Με υπογραφή του Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη ξεκινά η επισκευή του παλιού κτιρίου της αρχαιολογικής συλλογής Ιεράπετρας και του σπιτιού όπου φέρεται ότι έμεινε για μια βραδιά ο Μέγας Ναπολέων, στην παλιά πόλη κοντά στο Φρούριο Καλές.

Την υλοποίηση αυτών των δυο έργων στο δήμο Ιεράπετρας, υπέγραψε ο κ. Σταύρος Αρναουτάκης, παρουσία του δημάρχου Ιεράπετρας κ. Θεοδόση Καλαντζάκη.

Αφορούν την επισκευή του κτιρίου της αρχαιολογικής συλλογής Ιεράπετρας, στην οδό Δημοκρατίας, με προϋπολογισμό 120.000 ευρώ, καθώς επίσης και την επισκευή και συντήρηση του σπιτιού, όπου πέρασε μια βραδιά ο Μέγας Ναπολέων περνώντας με το στόλο του από τη θάλασσα της Ιεράπετρας.

Στην εργολαβία αυτή περιλαμβάνεται και ο ηλεκτροφωτισμός της οδού «Μ. Ναπολέοντα» συνολικού προϋπολογισμού 75.000 ευρώ.

Για την χρηματοδότηση αυτών των έργων τον Περιφερειάρχη επισκέφθηκε στην Περιφέρεια ο δήμαρχος Ιεράπετρας Θεοδόσης Καλαντζάκης όπου και συζητήθηκε η υλοποίηση τους.

Πολιτιστικά ενεργή η Ιεράπετρα

Επειδή έχουν υιοθετήσει στο Δήμο Ιεράπετρας, την άποψη ότι είναι σημαντική για την τουριστική ανάπτυξη της περιοχής η ανάδειξη της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου, είχαν προχωρήσει από το 2016 στην συγκρότηση της Επιτροπής Ανάδειξης Αρχαιοτήτων, με πρόεδρο τον συνταξιούχο εκπαιδευτικό κ. Γιάννη Ροβιθάκη. Η επιτροπή αυτή μετεξελίχτηκε σε Σύλλογο ανάδειξης αρχαιοτήτων πολιτισμού και ιστορίας «Ιεράπυτνα».

Ο Δήμος Ιεράπετρας συνεργάζεται με το Σύλλογο «Ιεράπυτνα» και την Εφορία Αρχαιοτήτων Λασιθίου και ιδιαίτερα με την προϊσταμένη της κ. Χρύσα Σοφιανού, προσφέροντας τη βοήθεια του, στις ανασκαφικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ο Δήμος βοηθά τους αρχαιολόγους στην ανάδειξη των αρχαιοτήτων, στη θέση «Γαϊδουροφάς» Ανατολής, στην ανασκαφή και αποκάλυψη του Ρωμαϊκού θεάτρου στη θέση Βιγλιά, στον Αζοριά Καβουσίου, στο Μύρτο, καθώς επίσης και στη συνέχιση της ανασκαφικής έρευνας στο Μινωϊκό οικισμό της νήσου Χρυσής, όπου έχει βρεθεί το μεγαλύτερο Μινωϊκό εργαστήριο παραγωγής πορφύρας της Μεσογείου, που έχει να κάνει με την επεξεργασία των οστράκων murex.

Όταν ολοκληρωθούν οι ανασκαφικές εργασίες, οι Ιεραπετρίτες ελπίζουν ότι θα γίνουν όλα όσα απαιτούνται ώστε να γίνουν επισκέψιμες αυτές οι θέσεις και να συμπεριληφθούν αυτές οι αρχαιότητες, στους τουριστικούς οδηγούς.

Στο μεταξύ, σύντομα οι κάτοικοι, οι μαθητές και οι επισκέπτες, θα έχουν τη δυνατότητα να μαθαίνουν για την ιστορία και τον πολιτισμό της Ιεράπετρας, με την επίσκεψη τους στο ψηφιακό Μουσείο, το οποίο ετοιμάζεται και θα λειτουργήσει, στο ισόγειο του παλιού Δημαρχείου, δίπλα στο αστυνομικό μέγαρο.

«Εδώ και πολλά χρόνια αποτελεί πάγιο αίτημα των αρχαιόφιλων της Ιεράπετρας, η γη της οποίας βρίθει αρχαιοτήτων, η εξασφάλιση κατάλληλου οικοπέδου για να ανεγερθεί ένα μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο κτίριο το οποίο θα έφτανε για να εκτεθούν όλες εκείνες οι αρχαιότητες που έχουν έρθει στο φως και βρίσκονται στις αποθήκες αλλά και εκείνες που σήμερα εκτίθενται στην μικρό παλιό και ακατάλληλο κτίριο όπου φιλοξενούνται, ελπίζουμε προσωρινά, κάποιοι από τους θησαυρούς της αρχαίας Ιεράπυτνας. Εμείς διεκδικούμε την επέκταση του υπάρχοντος κτιρίου η την κατασκευή νέου σε άλλο καταλληλότερο χώρο», είπε ο πρόεδρος του Συλλόγου ανάδειξης αρχαιοτήτων πολιτισμού και ιστορίας Ιεράπετρας κ. Γιάννης Ροβιθάκης.

Κάθε χρόνο ωστόσο οργανώνονται για το κοινό, εκδηλώσεις γνωριμίας των ξενιτεμένων θησαυρών της αρχαίας Ιεράπυτνας.

Είναι σπουδαία μνημεία τα οποία βρίσκονται είτε σε ξένα είτε σε Ελληνικά Μουσεία, ενώ υπάρχουν πάρα πολλοί αρχαιόφιλοι, οι οποίοι ζητούν να ξεκινήσει μια μεγάλη εκστρατεία διεκδίκησης της επιστροφής όλων εκείνων των μνημείων που βρέθηκαν με τον ένα η τον άλλο τρόπο, μακριά από τον τόπο που τα γέννησε.

Ρεπορτάζ: Νίκος Πετάσης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News