default-image

Ενστάσεις του Πανεπιστημίου για τη μονάδα καρκίνου

Κρήτη
Ενστάσεις του Πανεπιστημίου για τη μονάδα καρκίνου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ανακοίνωση του υπουργείου για την ανάθεση στο ΙΤΕ του ρόλου συντονιστή της Μονάδας του Εθνικού Δικτύου Εξατομικευμένης Ιατρικής για πρόληψη και θεραπεία του καρκίνου προκάλεσε την παρέμβαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης με μια σειρά από επισημάνσεις που καταλήγουν στο ότι η Ιατρική Σχολή του Ιδρύματος δεν μπορεί να έχει ενεργό ρόλο σε αυτήν την πρωτοβουλία «έως ότου μπουν στέρεες επιστημονικές βάσεις στην προσπάθεια αυτή, και αφού προηγηθεί απόφαση της γενικής της συνέλευσης».

Η ανακοίνωση έρχεται λίγες ημέρες μετά την υπουργική απόφαση, ότι σε πρώτη φάση το Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας, όπως αποκαλείται, θα εστιαστεί στην Ογκολογία και θα απαρτίζεται από τέσσερις Μονάδες Ιατρικής Ακριβείας, από τις οποίες δύο στην Αττική, μία στη Θεσσαλονίκη και μία στην Κρήτη. Το ΙΤΕ έχει αναλάβει το συντονισμό της Μονάδας της Κρήτης και εκπροσωπεί την Ελλάδα στο Πανευρωπαϊκό Δίκτυο Εξατομικευμένης Ιατρικής για τον Καρκίνο.

Η ανακοίνωση

Στην εξέλιξη αυτή παίρνει θέση με τη χθεσινή της ανακοίνωση, η οποία τιτλοφορείται "Εξατομικευμένη Ιατρική - Ιατρική Ακριβείας", η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κρήτης, τονίζοντας ότι «το Πανεπιστήμιο Κρήτης ανέκαθεν υποστήριζε και υποστηρίζει κάθε καινοτόμο ερευνητική δραστηριότητα. Ωστόσο, σχετικά με τις πρόσφατες εξαγγελίες για την ανάπτυξη του προγράμματος της "Εξατομικευμένης Ιατρικής", ως Πανεπιστήμιο αλλά και ως Ιατρική Σχολή έχουμε να επισημάνουμε τα κάτωθι:

• Το πρόγραμμα ασφαλώς κινείται στην κατεύθυνση της έρευνας, αλλά και ενδεχόμενων μελλοντικών κλινικών εφαρμογών, προληπτικών ή θεραπευτικών. Ως εκ τούτου, είναι προφανές ότι ο ρόλος της Ιατρικής θα πρέπει να είναι πρωτεύουσας σημασίας στη συνεργασία για την ανάπτυξη του προγράμματος αυτού. Αυτό συνεπάγεται μια σειρά επιμέρους κοινών συνεδριάσεων, δράσεων και αποφάσεων.

• Επιπλέον, το ίδιο πρόγραμμα προβλέπει έναν αριθμό δράσεων όπου θα εμπλακούν περισσότεροι του ενός φορείς, αλλά κυρίως πάνω απ' όλα αφορά στον ευαίσθητο χώρο ασθενειών και ασθενών, στον οποίο υπάρχουν ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα, αλλά και σημαντικά ηθικά ζητήματα. Θεωρούμε ότι το θέμα της "Εξατομικευμένης Ιατρικής", ως επιστημονική δράση, είναι ένα εξαιρετικά σοβαρό εγχείρημα που ξεπερνάει τις διαφημιστικές εξαγγελίες.

Η Ιατρική Σχολή, έως ότου μπουν στέρεες επιστημονικές βάσεις στην προσπάθεια αυτή και αφού προηγηθεί απόφαση της γενικής της συνέλευσης, δεν μπορεί να έχει ενεργό ρόλο», καταλήγει η ανακοίνωση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Το Εθνικό Κέντρο

Υπενθυμίζεται ότι, όπως ανακοινώθηκε από τον τομέα Έρευνας και Καινοτομίας του υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας θα συμμετέχει ενεργά, έχοντας συντονιστικό ρόλο, στο πρωτοποριακό σε ευρωπαϊκό επίπεδο Εθνικό Δίκτυο Ιατρικής Ακριβείας (Εξατομικευμένης Ιατρικής), το οποίο χαρακτηρίζεται από την Πολιτεία ως μια εμβληματική πρωτοβουλία με άμεσο κοινωνικό όφελος.

Όπως διευκρίνιζε η σχετική ανακοίνωση, στόχος του Δικτύου είναι να αναπτύξει προηγμένες διαγνωστικές τεχνολογίες και υπηρεσίες υγείας, ώστε να εντοπίζεται η προδιάθεση εκδήλωσης μιας συγκεκριμένης νόσου, αλλά και η εφαρμογή εξειδικευμένης θεραπείας ανάλογα με τα μοναδικά χαρακτηριστικά του κάθε ασθενούς. Για το λόγο αυτό, θα δημιουργηθούν εξειδικευμένες μονάδες γονιδιακής και μοριακής ανάλυσης DNA. Η εφαρμογή ειδικά προσαρμοσμένης θεραπείας σε κάθε ασθενή θα είναι ταχύτερη και πιο αποτελεσματική, με σημαντικό πλεονέκτημα την εξοικονόμηση πόρων.

Είναι αξιοσημείωτο ότι οι υπηρεσίες του Εθνικού Δικτύου Ιατρικής Ακριβείας θα είναι προσβάσιμες σε όλους τους πολίτες μέσω του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ). Η Μονάδα Ιατρικής Ακριβείας στην Κρήτη θα λειτουργήσει σε νέες εγκαταστάσεις του ΙΤΕ, που ήδη διαμορφώνονται για το σκοπό αυτό. Θα περιλαμβάνει, δε, εξελιγμένο εξοπλισμό τελευταίας γενιάς για ανάλυση DNA και βιοϊατρική απεικόνιση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News