Ειδήσεις

Ξεμπλόκαρε η διαδικασία των νέων αντικειμενικών αξιών

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το διορισμό εκτιμητών ακινήτων και τη διατύπωση εισηγήσεων για το νέο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να εκδοθεί η υπουργική απόφαση για το διορισμό εκτιμητών ακινήτων και τη διατύπωση εισηγήσεων για το νέο ύψος των αντικειμενικών αξιών.

Από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης, θα αρχίσει να μετρά αντίστροφα το περιθώριο των 20 ημερολογιακών ημερών για τη διατύπωση εισηγήσεων, γεγονός το οποίο σημαίνει πως έως τις 28 Φεβρουαρίου, ή το αργότερο τις πρώτες ημέρες του Μαρτίου, οι εισηγήσεις θα βρίσκονται στη διάθεση της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Οικονομικών.

Η όλη διαδικασία λοιπόν, όπως φαίνεται, "ξεμπλόκαρε", και το υπουργείο Οικονομικών ανοίγει βηματισμό προκειμένου να προλάβει να ολοκληρώσει το εγχείρημα για τις νέες αντικειμενικές με βάση τον αρχικό σχεδιασμό.

Ειδικότερα, σε περίπου 2.700 ζώνες της επικράτειας δεν είχαν εμφανιστεί ενδιαφερόμενοι πιστοποιημένοι εκτιμητές οι οποίοι θα προτείνουν στο υπουργείο Οικονομικών τις νέες τιμές ζώνης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, για το 65% των 10.000 περιοχών έχουν επιλεγεί τρεις εκτιμητές και για το υπόλοιπο 35% δύο εκτιμητές. Οι εκτιμητές θα συμπληρώσουν ειδικό έντυπο εκτίμησης για κάθε μία από τις ζώνες των Δήμων αρμοδιότητάς τους (ένα για κάθε ζώνη) στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων.

Στους υπολογισμούς τους θα λαμβάνεται ως μέση επιφάνεια διαμερίσματος Α' ορόφου τα 75 τ.μ. και μονοκατοικίας τα 100 τ.μ. Ο προσδιορισμός της τιμής θα πρέπει να προκύπτει σύμφωνα με έρευνα της κτηματαγοράς σε συγκεκριμένη υφιστάμενη ζώνη. Επίσης θα πρέπει να παραθέσουν σχετικά συγκριτικά στοιχεία από αιτούμενες τιμές πώλησης, καθώς και πράξεις αγοραπωλησίας σε συνεργασία με μεσιτικά γραφεία.

Όλα τα στοιχεία που εισάγονται από τους εκτιμητές ανά Δήμο και ανά ζώνη μετά την οριστικοποίησή τους θα συγκεντρωθούν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα. Στη συνέχεια θα προστεθούν αντίστοιχα δεδομένα ανά ζώνη από τις τράπεζες για τη διασταύρωση με τα στοιχεία των εκτιμητών.

Ακολούθως, αρχές Μαρτίου, το λόγο θα έχει η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας για την έκδοση των νέων τιμών, αφού νωρίτερα γίνει σύγκριση των εισηγήσεων με τις τρέχουσες τιμές και τα στοιχεία από τις μεταβιβάσεις που έχει στη διάθεσή του το υπουργείο Οικονομικών. Η χρήση αλγορίθμου για τον προσδιορισμό των νέων τιμών ζώνης κρίθηκε στην πράξη αδύνατο να εφαρμοστεί, περιορίζοντας τη δυνατότητα προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών στα επίπεδα των πραγματικά αγοραίων.

Μόλις η Γραμματεία Δημόσιας Περιουσίας εκδώσει τις νέες τιμές, το οικονομικό επιτελείο θα αρχίσει να τρέχει διαφορετικά σενάρια προσαρμογών στον ΕΝΦΙΑ, αν χρειαστεί, ώστε να διατηρηθεί αμετάβλητος ο εισπρακτικός στόχος των 2,650 δισ. ευρώ, όπως προβλέπεται στο επικαιροποιημένο μνημόνιο.

Το υπουργείο Οικονομικών θα προχωρήσει το αργότερο έως το τέλος Μαρτίου στον ορισμό των νέων τιμών ζώνης, οι οποίες, βάσει του σχεδιασμού, θα ισχύσουν αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου του τρέχοντος έτους.

Το ότι θα ισχύσουν αναδρομικά από την Πρωτοχρονιά σημαίνει ότι για όσες μεταβιβάσεις έχουν γίνει και θα γίνουν έως το τέλος Μαρτίου θα γίνει επανυπολογισμός του φόρου που αναλογεί και κατεβλήθη, καθώς και ότι ο φετινός ΕΝΦΙΑ πρόκειται να υπολογιστεί με βάση τις νέες αντικειμενικές αξίες. Τα εκκαθαριστικά του νέου ΕΝΦΙΑ αναμένεται να εκδοθούν το αργότερο έως τον Αύγουστο και ο φόρος να πληρωθεί σε τέσσερις δόσεις, δηλαδή από Σεπτέμβριο έως και Δεκέμβριο.

Σε ό,τι αφορά τις νέες τιμές ζώνης αναμένονται τα εξής:

* Αυξήσεις στις τιμές ζώνης σε ορισμένες περιοχές των αστικών κέντρων της περιφέρειας, στις οποίες οι τιμές διαμορφώνονται σήμερα από 600 έως 800 ευρώ.

* Μειώσεις στις λεγόμενες "ακριβές" περιοχές, οι οποίες θα κυμανθούν από 10% έως και 25%, δηλαδή θα γίνει μια μεσοσταθμική μείωση της τάξης του 15%.

Ρεπορτάζ: Μαρία Αντωνογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια