default-image

Τελειώνει το φράγμα... αλλά θα είναι άχρηστο!

Κρήτη
Τελειώνει το φράγμα... αλλά θα είναι άχρηστο!

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ε, αυτό είναι είδηση, είδηση όμως που προκαλεί χαρμολύπη! Μετά από πολυετή αναμονή και υπομονή, ένα μεγάλο υδρευτικό έργο της Κρήτης, που θα ξεδιψάσει την ανατολική Μεσαρά, επιτέλους... τελειώνει, αλλά θα χρειαστούν δυστυχώς χρόνια ακόμα για να χρησιμεύσει...

Για το φράγμα της Πλακιώτισσας ο λόγος, που μετά κόπων και βασάνων, αν αναλογιστεί κανείς ότι το έργο δημοπρατήθηκε το 2008 και ξεκίνησε να κατασκευάζεται το 2010, είναι πλέον στα τελειώματά του.

Βεβαίως, επειδή σε αυτόν τον τόπο και σε αυτή τη χώρα πάντα λειτουργούμε παράδοξα, το φράγμα Πλακιώτισσας μπορεί να τελειώνει προσεχώς, όμως πρακτικά θα είναι άχρηστο για την επόμενη τουλάχιστον 3ετία... Όσο θα χρειαστεί, δηλαδή, για να φτιαχτούν τα αρδευτικά δίκτυα με τα οποία θα αρδεύονται από το φράγμα 37.000 στρέμματα.

Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει τίποτε για το συμπληρωματικό αναγκαίο έργο των αρδευτικών δικτύων. Μόλις χθες η Περιφέρεια Κρήτης, που βαρέθηκε - όπως το είπε εύσχημα μεν, σαφώς δε - ο Σταύρος Αρναουτάκης να περιμένει... αιώνια το κεντρικό κράτος και συγκεκριμένα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ανέθεσε μέσω σύμβασης την εκπόνηση μελέτης, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, για τα δίκτυα της Πλακιώτισσας.

Η μελέτη θα χρειαστεί το λιγότερο 18 μήνες για να ετοιμαστεί. Μετά θα πρέπει να ωριμάσει το έργο των δικτύων και να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση από το τρέχον ΕΣΠΑ 2014-2020. Αν βάλουμε και το χρόνο που θα απαιτήσει κατασκευαστικά το έργο των δικτύων, το φράγμα θα αρχίσει να επιτελεί την αποστολή του, να "ποτίζει" δηλαδή τις καλλιέργειες και τις αγροτικές περιουσίες σε 37.000 στρέμματα της ανατολικής Μεσαράς, από το 2021 και μετά...

Όπως δηλαδή αποδείχτηκε στην πράξη, το φράγμα της Πλακιώτισσας παραπέμπει έντονα στο φράγμα Αποσελέμη, από πλευράς καθυστερήσεων βεβαίως και όχι κόστους, μιας και το κατασκευαστικό κόστος του Αποσελέμη έχει φτάσει στα 230 εκατ. ευρώ, ενώ αυτό της Πλακιώτισσας έχει στοιχίσει κατασκευαστικά γύρω στα 15 εκατ. ευρώ (συν βεβαίως άλλα 28 εκατ. ευρώ για τις απαλλοτριώσεις).

Αναλυτικότερα, δύο συμβάσεις που αφορούν αντίστοιχα α) την ανάθεση μελέτης για την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου του φράγματος Πλακιώτισσας, προϋπολογισμού 2,5 εκατ. ευρώ, και β) την αποκατάσταση-αντικατάσταση των φθαρμένων "στηθαίων" στο οδικό δίκτυο του νησιού, όπου απαιτείται, με προϋπολογισμό 500 χιλ. ευρώ, υπέγραψε χθες ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο περιφερειάρχης μάλιστα τόνισε ότι ο προϋπολογισμός όλων των οδικών έργων που θα αφορά στο επαρχιακό δίκτυο του νησιού θα ανέλθει περίπου στα 100 εκατομμύρια, ενισχύοντας τον τομέα της οδικής ασφάλειας.

Στην υπογραφή των δύο συμβάσεων στην Περιφέρεια από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη παραβρέθηκαν ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Νίκος Ξυλούρης, οι δήμαρχοι Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης και Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης, οι εκπρόσωποι των ανάδοχων και υπηρεσιακά στελέχη της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας.

Αρδευτικό δίκτυο Πλακιώτισσας

«Ολοκληρώνεται το φράγμα της Πλακιώτισσας, ένα έργο ζωής για όλη την ευρύτερη περιοχή. Όμως για το έργο αυτό δεν είχαν προκηρυχθεί τα δίκτυα. Εμείς ως Περιφέρεια δεν μπορούσαμε να περιμένουμε το υπουργείο, από τη στιγμή που είχαν πει ότι δεν υπήρχαν οι χρηματοδοτήσεις για να γίνει η μελέτη των δικτύων. Γι' αυτό τολμήσαμε, διεκδικήσαμε και σήμερα είμαστε στην ευχάριστη θέση να υπογράψουμε με τον εκπρόσωπο των μελετητών τη σύμβαση για τη μελέτη των δικτύων που θα αφορά 37.000 στρέμματα, και θεωρώ ότι θα δώσει μια μεγάλη βοήθεια ανάπτυξης των περιοχών αυτών όπου βρίσκεται», ανέφερε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης και πρόσθεσε: «Εμείς από την πλευρά μας θέλουμε το συντομότερο δυνατόν να ολοκληρωθεί η μελέτη και θεωρούμε ότι μέσα σε ενάμιση χρόνο το αργότερο μπορεί να έχει ολοκληρωθεί, γιατί με την ολοκλήρωσή της θα μπορεί να ενταχθεί στην τρέχουσα προγραμματική περίοδο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες που έχουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από τη στιγμή που ολοκληρώνεται ένα φράγμα και υπάρχει και μελέτη, αυτόματα μπορούν να μπουν τα δίκτυα. Αυτός είναι ο στόχος ο δικός μας, μετά από ενάμιση χρόνο να ενταχθούν και τα δίκτυα, γιατί θα πιάσει ένα μεγάλο ποσό ο προϋπολογισμός, και να προχωρήσουμε να δώσουμε το νερό στους κατοίκους της περιοχής. Δε θα αφήσουμε κανένα έργο ημιτελές σε αυτήν την προγραμματική περίοδο. Όλα τα έργα τα οποία είναι εν εξελίξει στην Κρήτη θα ολοκληρωθούν».

Ικανοποίηση δημάρχων

«Να μη χαθεί άλλος χρόνος»

Ο δήμαρχος Αρχανών-Αστερουσίων Μανόλης Κοκοσάλης τόνισε: «Με χαρά και ικανοποίηση υπογράψαμε σήμερα (σ.σ. χθες) τη σύμβαση για τα αρδευτικά δίκτυα του φράγματος Πλακιώτισσας. Όπως γνωρίζετε, μέσα σε ένα μικρό χρονικό διάστημα από τώρα θα έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες του "σώματος" του φράγματος. Απομένει, λοιπόν, να φτιάξουμε τη μελέτη των δικτύων και να βρούμε τα χρήματα προκειμένου το φράγμα να γίνει λειτουργικό. Με τη σημερινή σύμβαση αυτό επιτυγχάνεται».

Ο δήμαρχος Γόρτυνας Νίκος Σχοιναράκης σημείωσε: «Η μελέτη ολοκληρώνεται σε 18 μήνες, και σε συνδυασμό και το έργο ολοκληρώνεται σε ένα χρόνο από σήμερα. Αυτό είναι πάρα πολύ ευχάριστο, διότι δε θα βρισκόμαστε σε αναμονή μεγάλη για να ολοκληρωθούν οι μελέτες. Το μέλημα όλων μας θα είναι να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση για τα δίκτυα άρδευσης, έτσι ώστε να μην υπάρχει χάσιμο χρόνου για να ολοκληρωθεί το έργο όσο το δυνατόν συντομότερα, ώστε να το διαθέσουμε στους δημότες μας. Με δεδομένα τη σημερινή οικονομική συγκυρία και τα προβλήματα που υπάρχουν, αντιλαμβάνεστε ένα τέτοιο έργο τι σημαντικό ρόλο παίζει στον πρωτογενή τομέα».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News