default-image

Χάος στο Καλαμάκι δύο μήνες μετά την κατεδάφιση αυθαιρέτων

Κρήτη
Χάος στο Καλαμάκι δύο μήνες μετά την κατεδάφιση αυθαιρέτων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Βομβαρδισμένο τοπίο θυμίζει το τμήμα της παραλίας του Καλαμακίου στα Χανιά, όπου πριν από δύο μήνες κατεδαφίστηκαν από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης δύο αυθαίρετα κτίσματα.

Επιχειρηματίες και κάτοικοι της περιοχής ζητούν την άμεση απομάκρυνση των μπαζών και την ανάπλαση του πεζοδρομίου, ωστόσο σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης, η εργολαβία παραμένει ανοιχτή εξ αιτίας του εντοπισμού αμιάντου σε ένα από τα δύο κτίσματα στο οποίο η κατεδάφιση δεν ολοκληρώθηκε!

Λίγους μόλις μήνες πριν την έναρξη της νέας τουριστικής σεζόν, η εικόνα προκαλεί οργή. Στο χώρο όπου προϋπήρχε το εστιατόριο παραμένουν μέχρι σήμερα μπάζα τα οποία καλύπτουν μικρό τμήμα της ακτής.

Σκουριασμένα σίδερα προεξέχουν στο πεζοδρόμιο, που και αυτό κρύβει επιπλέον παγίδες για τους πεζούς μιας και πολλές πλάκες του έχουν αποκολληθεί από την ημέρα της κατεδάφισης.

Επιχειρηματίες του Καλαμακίου μιλούν για «απαράδεκτη εικόνα» και εκφράζουν φόβους για νέες καθυστερήσεις που θα οδηγήσουν σε στασιμότητα. Όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν στο neakriti.gr: «Δεν είναι δυνατόν να υποδεχτούμε τους πρώτους τουρίστες της σεζόν και η περιοχή μας να παρουσιάζει αυτή τη ντροπιαστική εικόνα. Περιμένουμε πότε θα ολοκληρωθεί η κατεδάφιση ελπίζοντας πως θα αναπλαστεί άμεσα και το τμήμα αυτό της παραλίας».

Αποκεντρωμένη Διοίκηση: Ανοιχτή εργολαβία λόγω αμιάντου

Σύμφωνα με την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης η εργολαβία παραμένει ανοιχτή εξ αιτίας του εντοπισμού αμιάντου. Τις προηγούμενες ημέρες υπεγράφη σύμβαση με ειδική εταιρία απομάκρυνσης επικίνδυνων για τη δημόσια υγεία υλικών και αναμένεται η έναρξη της δεύτερης φάσης των εργασιών. Από την αρμόδια υπηρεσία εκτιμάται ότι η εικόνα της περιοχής θα έχει αποκατασταθεί πριν την έναρξη της νέας τουριστικής περιόδου.

Η συντονίστρια της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ. Μαρία Κοζυράκη εξήγησε στο neakriti.gr ότι «η κατεδάφιση δεν ολοκληρώθηκε λόγω του αμιάντου. Ο εργολάβος ήρθε σε επικοινωνία με εταιρία στην Αθήνα που θα αναλάβει να απομακρύνει το επικίνδυνο υλικό. Μέχρι τον Μάρτιο θα πρέπει η διαδικασία όλη να έχει ολοκληρωθεί, δεν μπορεί να ξεκινήσει η τουριστική περίοδος έτσι».

Στις 27 Νοεμβρίου και μετά από πολλές αναβολές, συνεργείο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης παρουσία κατοίκων της περιοχής και ισχυρής αστυνομικής δύναμης, προχώρησε στην κατεδάφιση των δύο ιστορικών για τα Χανιά καταστημάτων εστίασης. Το πρώτο κατάστημα κυριολεκτικά ισοπεδώθηκε, όμως στο δεύτερο οι εργασίες έμειναν στη μέση όταν διαπιστώθηκε ότι τμήμα της οροφής καλύπτεται από αμίαντο.

Το χρονικό της κατεδάφισης

Υπενθυμίζεται ότι οι τίτλοι του τέλους για το Baboo και το Salavades έπεσαν εν μέσω αντιδράσεων των ιδιοκτητών, των εργαζομένων αλλά και κατοίκων της περιοχής. Τα δύο καταστήματα εστίασης, λειτουργούσαν στο Καλαμάκι από το 1914 και αποτελούσαν σήμα κατατεθέν της περιοχής. Μετά από πολλές αναβολές και με το διοικητικό δικαστήριο Χανίων να απορρίπτει τα ασφαλιστικά μέτρα που κατέθεσαν οι ιδιοκτήτες, σε μια απέλπιδα προσπάθεια να πάρουν μια τελευταία παράταση, άρχισε στις 27 Νοεμβρίου η κατεδάφιση.

Το πρωτόκολλο κατεδάφισης επρόκειτο να εφαρμοστεί το περασμένο καλοκαίρι όμως δόθηκε αναβολή. Στα μέσα Νοεμβρίου, υπάλληλοι της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης ενημέρωσαν τους ιδιοκτήτες ότι η κατεδάφιση θα προχωρήσει την ημερομηνία που είχε καθοριστεί.

Οι ιδιοκτήτες είχαν ζητήσει από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Κρήτης να κατεδαφίσουν με δικό τους εργολάβο τα καταστήματα για να μην επωμιστούν το κόστος των εργασιών από συνεργεία του δημοσίου που ανέρχεται σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ, ωστόσο το αίτημα τους δεν έγινε δεκτό.

Κάτοικοι του Καλαμακίου που διαμαρτύρονταν για την απόφαση κατεδάφισης των δύο καταστημάτων, παρακολούθησαν με δάκρυα στα μάτια τη διαδικασία. Η κατεδάφιση άρχισε από την ταβέρνα Salavades και συνεχίστηκε με το καφέ - μπαρ Baboo χωρίς όμως να ολοκληρωθεί καθώς οι υπεύθυνοι των συνεργείων διαπίστωσαν ότι υπάρχουν τμήματα αμιάντου στην οροφή.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News