Πριν 26 χρόνια, υπεγράφη μία θεμελιώδης συνθήκη για την Ε.Ε.

Πριν 26 χρόνια, υπεγράφη μία θεμελιώδης συνθήκη για την Ε.Ε.

Μία πολύ σημαντική συνθήκη υπεγράφη, σαν σήμερα, πριν από 26 χρόνια. Παράλληλα, ο σπουδαίος Βρετανός λογοτέχνης γεννήθηκε το 1812, ενώ σήμερα συμπληρώνονται 10 χρόνια από τότε που ενθρονίστηκε Αρχιεπίσκοπος ο Ιερώνυμος Β'.

1992: Υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ

Πριν από ακριβώς 26 χρόνια υπογράφεται η Συνθήκη του Μάαστριχτ, στην ομώνυμη ολλανδική πόλη. Στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, τα 12 - τότε - μέλη της ΕΟΚ, στα οποία συμπεριλαμβάνεται και η Ελλάδα, συνάπτουν τη Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση (όπως είναι επισήμως γνωστή), η οποία ήταν η τρίτη κατά σειρά θεμελιώδης συνθήκη με την οποία ολοκληρωνόταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ως σύγχρονος θεσμός.

Είχαν προηγηθεί λίγα χρόνια νωρίτερα η Συνθήκη της Ρώμης και η Ενιαία Ευρωπαϊκή Πράξη. Εκ μέρους της Ελλάδας, η Συνθήκη του Μάαστριχτ υπογράφηκε από τον - τότε - υπουργό Εξωτερικών Αντώνη Σαμαρά και τον - τότε - υπουργό Εθνικής Οικονομίας Ευθύμιο Χριστοδούλου.

Μπορεί η Συνθήκη να υπογράφηκε στις 7 Φεβρουαρίου του 1992, ωστόσο τέθηκε σε ισχύ την 1η Νοεμβρίου του 1993. Οι 12 χώρες που την υπέγραψαν ήταν το Βέλγιο, η Δανία, η Γερμανία, η Ισπανία, η Γαλλία, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, η Ολλανδία, η Πορτογαλία, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα.

Η γέννηση του μεγάλου Βρετανού λογοτέχνη

Σαν σήμερα, στις 7 Φεβρουαρίου του 1812, γεννιέται στο νησί Πόρτσι της νότιας Αγγλίας ο μεγάλος λογοτέχνης και δημοσιογράφος Τσαρλς Ντίκενς. Ο Τσαρλς Τζον Χάφαμ Ντίκενς, όπως ήταν το πλήρες του όνομα, υπήρξε ο κορυφαίος μυθιστοριογράφος της βικτωριανής εποχής, αλλά κι ένας από τους σπουδαιότερους λογοτέχνες σε παγκόσμιο επίπεδο. "Δαβίδ Κόπερφιλντ", "Όλιβερ Τουίστ", "Χριστουγεννιάτικη Ιστορία" και "Μεγάλες Προσδοκίες" είναι κάποια από τα πιο γνωστά έργα του Ντίκενς, ο οποίος έφυγε από τη ζωή στις 9 Ιουνίου του 1870.

Ιερώνυμος Β': Δέκα χρόνια Αρχιεπίσκοπος

Το ημερολόγιο έδειχνε 7 Φεβρουαρίου του 2008, όταν ο Μητροπολίτης Θηβών και Λεβαδείας Ιερώνυμος Β' εκλέγεται νέος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, διαδεχόμενος τον Χριστόδουλο. Ο Ιερώνυμος εξελέγη στη δεύτερη ψηφοφορία που διεξήχθη, συγκεντρώνοντας 45 ψήφους, έναντι 27 του Μητροπολίτη Σπάρτης Ευσταθίου.

Ο Ιωάννης Λιάπης, όπως είναι το κοσμικό του όνομα, γεννήθηκε στις 10 Μαρτίου του 1938 στα Οινόφυτα της Βοιωτίας. Σε νεαρή ηλικία εντάχθηκε στα κατηχητικά σχολεία, όπου γνώρισε τον πνευματικό του καθοδηγητή, Μητροπολίτη Θηβών και Λεβαδείας, Νικόδημο Γραικό. Ο ίδιος υπηρέτησε στην εν λόγω θέση από το 1981 μέχρι το θάνατο του Χριστόδουλου, το 2008. Για μεγάλο χρονικό διάστημα, ο Ιερώνυμος υπήρξε στενός συνεργάτης του Αρχιεπίσκοπου Σεραφείμ, ενώ το 1998 διεκδίκησε τη θέση του Αρχιεπισκόπου. Ηττήθηκε, ωστόσο, από τον Δημητριάδος, Αρχιεπίσκοπο Χριστόδουλο, κατά την τρίτη ψηφοφορία.

Καθ' όλη τη δεκαετία της Αρχιεπισκοπίας του Χριστόδουλου, ο Ιερώνυμος ήρθε σε αντιπαράθεση μαζί του ουκ ολίγες φορές. Αυτό συνέβη κυρίως για θέματα που άπτονταν των σχέσεων της Εκκλησίας με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, αλλά και τις συγκεντρώσεις που έλαβαν χώρα σε όλη την Ελλάδα εναντίον της απόφασης για παύση της αναγραφής του θρησκεύματος στις αστυνομικές ταυτότητες.

Σημειώνεται ότι ο Ιερώνυμος υπήρξε συνεργάτης της Εν Αθήναις Αρχαιολογικής Εταιρείας, ενώ έχει βραβευθεί για το έργο του "Μεσαιωνικά Μνημεία της Εύβοιας" από την Ακαδημία Αθηνών.

Επιμέλεια: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News