default-image

Ίδιες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το καλώδιο

Κρήτη
Ίδιες επιφυλάξεις και ενστάσεις για το καλώδιο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Να που το ενεργειακό, ο ενεργειακός σχεδιασμός για το μεγάλο καλώδιο της Κρήτης και η παραμονή ή μετεγκατάσταση του εργοστασίου της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα ενώνουν αυτοδιοικητικά το Μαλεβίζι!

Με ένα στόμα-μια φωνή εμφανίζονται για το ζήτημα του καλωδίου και των Ληνοπεραμάτων η νυν δημοτική Αρχή και ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Κώστας Μαμουλάκης με τον προκάτοχό του πρώην δήμαρχο Γαζίου Γιώργο Μαρκογιαννάκη.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Κώστας Μαμουλάκης, συνοδευόμενος από αντιπροσωπία του Δήμου μαζί με κυβερνητικούς βουλευτές, είχε επισκεφτεί τον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη και του είχε παραδώσει ένα υπόμνημα με τις αναλυτικές θέσεις του Δήμου.

Θέσεις που ναι μεν επικροτούν ως εγχείρημα τη μεγάλη καλωδιακή διασύνδεση της Κρήτης με την ηπειρωτική χώρα μέσω Κορακιάς, αλλά την ίδια ώρα καταγράφουν σημαντικές επιφυλάξεις και ενστάσεις ως προς το σχεδιασμό που έχει καταρτίσει ο ΑΔΜΗΕ.

Κυρίως σε ό,τι αφορά το προωθούμενο σταθμό μετατροπής του ρεύματος που σχεδιάζεται στη Δαμάστα, τη δημιουργία νέου δικτύου που θα μεταφέρει το ρεύμα από τη Δαμάστα όχι στην Κορακιά αλλά στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, που, ενώ υποτίθεται θα πρέπει να τεθεί σε εφεδρεία ή να κλείσει, εντούτοις θα αναβαθμιστεί σε επίπεδο εγκαταστάσεων.

«Επιμένει ο ΑΔΜΗΕ στους λανθασμένους σχεδιασμούς του, που, αν συνεχιστούν, θα καταστήσουν ανέφικτη την υλοποίηση της μεγάλης καλωδιακής διασύνδεσης.

1. Σχεδιάζει να κατασκευάσει το Σταθμό Μετατροπής κοντά στον οικισμό της Δαμάστας. Και ενώ οι φορείς του χωριού από το καλοκαίρι του 2017 ζητούν αναλυτική ενημέρωση, οι υπεύθυνοι του ΑΔΜΗΕ κωφεύουν και περιφρονούν τις εκκλήσεις της τοπικής κοινωνίας και του Δήμου Μαλεβιζίου.

2. Επιμένει ο ΑΔΜΗΕ να δημιουργήσει νέο δίκτυο που θα μεταφέρει το ρεύμα από τη Δαμάστα στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, ώστε να γίνεται από εκεί η κατανομή στο υπάρχον δίκτυο γραμμών υψηλής τάσης. Αυτό ο Δήμος Μαλεβιζίου δεν πρόκειται να το δεχτεί. Δε δεχόμαστε την προωθούμενη παράνομη αναβάθμιση των εγκαταστάσεων κατανομής στα Ληνοπεράματα, που θα ακύρωνε την απομάκρυνση του ΑΗΣ. Και αντιπροτείνουμε συγκεκριμένη και απόλυτα εφικτή τεχνική λύση», αναφέρεται χαρακτηριστικά, μεταξύ άλλων, στο υπόμνημα που παράδωσε ο δήμαρχος Μαλεβιζίου στον υπουργό Ενέργειας-Περιβάλλοντος και επισημαίνεται:

«Μετά την έναρξη λειτουργίας της μεγάλης διασύνδεσης, θα πρέπει να κλείσει οριστικά ο ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων σύμφωνα με τις πάγιες δεσμεύσεις της Πολιτείας. Για τις τυχόν ανάγκες σε εφεδρεία παραγωγής στην Κρήτη μετά τις δύο διασυνδέσεις (μικρού όγκου ευέλικτες αεριοστροβιλικές μονάδες), μπορεί να χρησιμοποιηθεί η περιοχή της Κορακιάς - και όχι τα Ληνοπεράματα.

Ρεύμα από το καλώδιο που θα έρθει στην Κορακιά δεν πρέπει να καταλήξει, ούτε καν προσωρινά, στον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, κι από εκεί να διαχέεται στο δίκτυο μεταφοράς. Προκύπτει λοιπόν ανάγκη να γίνει κατάλληλη προσαρμογή των δικτύων υψηλής τάσης, ώστε τα Ληνοπεράματα να πάψουν πλέον, εκ των πραγμάτων, να παίζουν οποιοδήποτε ρόλο στο ηλεκτρικό σύστημα Κρήτης.

Απαιτούμε να αποξηλωθεί το δάσος των παλαιών γραμμών υψηλής τάσης γύρω από τον ΑΗΣ Ληνοπεραμάτων, σε μια ακτίνα 10 χιλιομέτρων.

Γ. Μαρκογιαννάκης: Οι ανησυχίες του πρώην δημάρχου Γαζίου

Τις ίδιες πάνω-κάτω θέσεις, τις ίδιες ανησυχίες, επιφυλάξεις και ενστάσεις ως προς το σχεδιασμό του ΑΔΜΗΕ έρχεται να εκφράσει με τη σειρά του και ο πρώην δήμαρχος Γαζίου Γιώργος Μαρκογιαννάκης.

Με αφορμή την αυριανή ενδιαφέρουσα ημερίδα που διοργανώνεται στο Ηράκλειο, και συγκεκριμένα στο ξενοδοχείο "Ατλαντίς" στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης της ηλεκτρικής διασύνδεσης EuroAsia Interconnector, ο πρώην δήμαρχος έστειλε επιστολή - υπόμνημα προς τον υπουργό, τον ΑΔΜΗΕ, τη ΔΕΗ, τον περιφερειάρχη Κρήτης και το δήμαρχο Μαλεβιζίου, όπου κινείται στο ίδιο σκεπτικό με τον Κώστα Μαμουλάκη, κάνοντας λόγο για σχεδιασμό που αντιβαίνει σε προγραμματικές συμφωνίες και για ένα παράδοξο νέο επιβαρυντικό διαβολικό τρίγωνο Κορακιά-Δαμάστα-Ληνοπεράματα...

«Ως δήμαρχος Γαζίου, είχα προτείνει το 2003 το νέο ενεργειακό κέντρο της Κρήτης να γίνει στην περιοχή Κορακιά του δήμου μας, αλλά με βασική προϋπόθεση το κλείσιμο του ρυπογόνου σταθμού παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα. Είχε μάλιστα υπογραφεί και σχετική προγραμματική συμφωνία μεταξύ της κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων φορέων (Δήμος Γαζίου, ΔΕΗ, ΡΑΕ κ.λπ.), η οποία είχε ως βασική επιλογή όλες οι νέες ενεργειακές εγκαταστάσεις να γίνουν στην περιοχή της Κορακιάς, ενώ η συμφωνία προβλέπει και τη διαδικασία για την αποκατάσταση της περιοχής των Ληνοπεραμάτων. Στο πλαίσιο υλοποίησης της ανωτέρω συμφωνίας, το υπουργείο Ανάπτυξης έχει εκδώσει τις υπ' αριθμό 10674/22.5.2007και 22328/19.9.2008 άδειες για νέες μονάδες παραγωγής ενέργειας στην Κορακιά (οι οποίες θα μπορεί να είναι η "ψυχρή εφεδρεία" για την περίπτωση προβλήματος στη λειτουργία του σχεδιασμού EyroAsia», επισημαίνει ο κ. Μαρκογιαννάκης και τονίζει ακόμα:

«Με βάση το σχεδιασμό της μελέτης σας στο "Ενημερωτικό Τεύχος 1", προκύπτει αβίαστα ένα "διαβολικό τρίγωνο" στο νέο πλέον δήμο Μαλεβιζίου, αφού, εκτός από την Κορακιά, την οποία αποδεχόμαστε, θα έχουμε επιπλέον ένα τεράστιο σταθμό μετατροπής της ενέργειας στη Δαμάστα, ενώ θα παραμείνει - αναβαθμιζόμενος μάλιστα - ο σταθμός διανομής και σε "ψυχρή εφεδρεία" η μονάδα του ΑΗΣ-ΔΕΗ στα Ληνοπεράματα. Μετά από αυτό το σχεδιασμό προκύπτουν μια σειρά ερωτημάτων όπως: Γιατί δε λάβατε υπ' όψιν την προγραμματική συμφωνία Γαζίου, αλλά και το ΦΕΚ 260/8.11.2007; Γιατί δε γίνονται όλες οι εγκαταστάσεις υποδοχής, μετατροπής και διανομής στην Κορακιά, όπου υπάρχουν τεράστιες δημοτικές-δημόσιες αλλά και ιδιωτικές εκτάσεις;».

Όπως φαίνεται από τα δύο υπομνήματα του νυν και πρώην δημάρχου, στο Μαλεβίζι υπάρχει ένας κοινός έντονος προβληματισμός ως προς τα όσα σχεδιάζονται ή προωθούνται στο δίπτυχο της μεγάλης καλωδιακής διασύνδεσης της Κρήτης και της τύχης των εγκαταστάσεων της ΔΕΗ στον όρμο των Ληνοπεραμάτων... Γεγονός που αν μη τι άλλο έχει τη σημασία του ενόψει εξελίξεων...

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News