Οικογενειάρχες θα μείνουν στο δρόμο λόγω.... απολυτηρίου

Κρήτη
Οικογενειάρχες θα μείνουν στο δρόμο λόγω.... απολυτηρίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Και τώρα ο εφιάλτης της... ανεργίας! Οριστικά χωρίς δουλειά θα μείνουν μετά τις 31 Μαρτίου οι συμβασιούχοι της καθαριότητας σε τοπικό και κεντρικό επίπεδο που τελείωσαν μόνο το Δημοτικό μετά το 1980, αφού βάσει του ισχύοντος νομικού πλαισίου έμειναν τελεσίδικα εκτός του διαγωνισμού που προκηρύχτηκε για τις 8.166 μόνιμες προσλήψεις στους ΟΤΑ.

 Σαν να μην έφτανε ο αποκλεισμός από τις μόνιμες προσλήψεις, οι εν λόγω συμβασιούχοι δεν μπορούν να συμμετάσχουν ούτε σε διαγωνισμούς για συμβάσεις ορισμένου χρόνου...

Εφιαλτικό σκηνικό απλώνεται μπροστά από πολλές πολύτεκνες οικογένειες στο Ηράκλειο, καθώς 37 συμβασιούχοι της Υπηρεσίας Καθαριότητας που διαθέτουν απολυτήριο Δημοτικού και όχι Γυμνασίου θα μείνουν στο δρόμο μετά τις 31 Μαρτίου...

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΡΙΣΤΙΚΑ ΕΚΤΟΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΔΕΚΑΔΕΣ ΣΥΜΒΑΣΙΟΥΧΟΙ

Το θέμα το είχαμε αναδείξει το προηγούμενο διάστημα εδώ από τη "Ν.Κ.". Είχαμε γράψει για την κινητοποίηση εκ μέρους του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και για την κινητοποίηση σε πανελλαδικό επίπεδο από πλευράς της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους ΟΤΑ. Είχαμε γράψει για τις επαφές και τα ραντεβού με τους αρμόδιους υπουργούς, πρωτίστως τον υπουργό Εσωτερικών Πάνο Σκουρλέτη...

Τελικά οι συμπολίτες μας μάταια περίμεναν. Οι υποσχέσεις για άρση της αδικίας με το πρόβλημα που προέκυψε με τη νομοθετική ρύθμιση Σκουρλέτη, η οποία εξαιρεί από το δημόσιο διαγωνισμό μέσω ΑΣΕΠ τους συμβασιούχους στην καθαριότητα που δεν έχουν απολυτήριο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, έμειναν... υποσχέσεις!

Δεν άλλαξε κάτι και ο διαγωνισμός για τις μόνιμες προσλήψεις που βγήκε ήδη σε ΦΕΚ δεν περιλαμβάνει αποφοίτους Δημοτικού.

Όπως γράψαμε χθες, η υποβολή αιτήσεων θα διεξαχθεί, μάλιστα, σε διαφορετικά στάδια και προθεσμίες, ανάλογα με την κατηγορία εκπαίδευσης για τις μόνιμες θέσεις στους ΟΤΑ, με την "αυλαία" να ανοίγει στις 20 Φεβρουαρίου με την κατηγορία της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για την κατηγορία της Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων ξεκινά στις 8 Μαρτίου. Η κατηγορία αυτή περιλαμβάνει πανελλαδικά 5.235 θέσεις Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης (ΥΕ): βοηθητικό προσωπικό, εργάτες γενικών καθηκόντων, εργάτες καθαριότητας, εργάτες αποχέτευσης, οδοκαθαριστές, εργάτες αποκομιδής απορριμμάτων, συνοδούς απορριμματοφόρων, εργάτες ύδρευσης, εργάτες υδρονομής, εργάτες-φύλακες, καταμετρητές ύδρευσης, χωματουργούς ύδρευσης κ.ά.

Εδώ ακριβώς είναι ο άδικος αποκλεισμός για εκατοντάδες συμβασιούχους σε όλη τη χώρα και για 37 συμβασιούχους στην Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου που θα μείνουν οριστικά χωρίς... δουλειά!

«Περιμέναμε ότι η ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα διόρθωνε τις αστοχίες που αφορούν στη ζωή μας», ξέσπασε με πόνο ψυχής ο συμβασιούχος Λεωνίδας Βασιλείου, ο οποίος μιλώντας στο Ράδιο 98,4 και στην Αγγέλα Δουλγεράκη είπε: «Γύρω στα 35 άτομα είμαστε που δε θα ξαναδουλέψουμε. Δε θα έχουμε δικαίωμα ούτε στις 2μηνες συμβάσεις. Τελείωσε δηλαδή για εμάς. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ στον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, τον κ. Βοργιά. Για τα υπόλοιπα, συναντήσεις ΠΟΕ-ΟΤΑ, υπουργούς δεν τα γνωρίζουμε τι ακριβώς έγινε. Το αποτέλεσμα κοιτάμε... Προσωπικά πιστεύω ότι δεν είχαν καμία θέληση να αλλάξουν κάτι και να διορθώσουν αυτή την αδικία», υποστηρίζει και συνεχίζει: «μιλάμε για ανθρώπους πολύτεκνους. Στην Καθαριότητα έχουμε άνθρωπο με 9 παιδιά... Που μπαίνει στο καφενείο και του λέμε "παρήγγειλε καφέ, κερασμένο" και δεν το κάνει, γιατί δεν έχει για να σε κεράσει την επομένη. Δεν έχει λεφτά τώρα που δουλεύει. Σκεφτείτε τι έχει να γίνει όταν θα μείνει στο δρόμο με τόσα στόματα να θρέψει»...

«Εξετάζουμε το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη»

«Εξετάζουμε ακόμα και το ενδεχόμενο της νομικής προσφυγής, αρκεί να μην επιβαρυνθούν οι άνθρωποι που δε θα έχουν να ζήσουν», είπε στο Ράδιο 98,4 ο πρόεδρος του ΕΚΗ Στέλιος Βοργιάς, ο οποίος σχολίασε αρνητικά τη στάση του υπουργού Εσωτερικών που δεν έδωσε λύση στο θέμα επιβίωσης των συμβασιούχων. «Μιλάμε για τους ανθρώπους που καθημερινά δίνουν μάχη με τα σκουπίδια για να ζούμε όλοι μας σε καθαρό και πολιτισμένο περιβάλλον. Ο κ. Σκουρλέτης νομοθέτησε με τέτοιο τρόπο ώστε να ζητά αποφοίτους Γυμνασίου και να πετά χιλιάδες κόσμο εκτός ΑΣΕΠ. Ως Εργατικό Κέντρο τού είχαμε πει ότι πρέπει να έχουν δικαίωμα συμμετοχής στο διαγωνισμό όλοι. Από εδώ και πέρα κοιτάμε να δούμε αν υπάρχει νομική δυνατότητα να το αλλάξουμε αυτό. Είμαστε σε συνεννόηση με νομικούς, όμως να δούμε τι πραγματικά προοπτικές υπάρχουν για να μη συρθούν οι άνθρωποι αυτοί - μεροκαματιάρηδες, πολύτεκνοι - σε ένα νομικό αγώνα που θα κοστίσει και χρήματα. Ο διαγωνισμός που αποκλείει τους αποφοίτους Δημοτικού θα πάρει χρόνο. Υπάρχουν διαδικασίες χρονοβόρες. Όλο αυτό το διάστημα η Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ηρακλείου δεν μπορεί να μείνει χωρίς προσωπικό. Εδώ είναι το άλλο μεγάλο θέμα. Οι άνθρωποι αυτοί αποκλείονται και από συμβάσεις δίμηνες κ.τ.λ. Η κατάσταση θα είναι γενικώς δύσκολη. Ο κ. Σκουρλέτης - και κάθε υπουργός - όταν νομοθετεί, καλό θα είναι να αφουγκράζεται την κοινωνία».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News