Ειδήσεις

Ι. Μονή Αγ. Νικολάου, ένα μοναστήρι στολίδι χαμένο στο χρόνο

Στο μοναστήρι του Αγ. Νικολάου στο Ζαρό, μέσα σε ένα μεγαλοπρεπές φυσικό περιβάλλον ξενάγησε την ΚΡΗΤΗ TV, ο αρχιμανδρίτης πατήρ Χαρίτων

Στη νότια είσοδο του φαραγγιού του Αγίου Νικολάου στο Ζαρό βρίσκεται η Μονή του Αγίου Νικολάου άλλοτε μετόχι της μονής Βαλσαμονέρου όπου σήμερα είναι εγκατεστημένη αδελφότητα μοναχών που ακολουθεί το Ιουλιανό ημερολόγιο τηρώντας την εκκλησιαστική παράδοση του πατρώου εκκλησιαστικού εορτολογίου.  

Ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Πατήρ Χαρίτων, μας ξενάγησε στην ιστορία του μοναστηρίου που χάνεται στα βάθη των αιώνων. Στο σύμπλεγμα δύο μονόχωρων αυτόνομων ναών - το μόνο που διατηρείται στην εποχή μας - ο μικρός ναός του Αγίου Νικολάου φέρει τοιχογραφικό διάκοσμο που όμως σώζεται σε κακή κατάσταση μετά την κάλυψη μεγάλων τμημάτων με ασβεστώματα και κονιάματα.

Παρότι η αρχαιολογία προχώρησε σε τμηματική συντήρηση των τοιχογραφιών, ωστόσο μεγάλο μέρος τους εξακολουθεί να είναι καλυμμένο.

Με τα θηρανοίξια του επιβλητικού νεόδμητου ναού της Αναστάσεως να τοποθετούνται προς το τέλος του καλοκαιριού, οι εργασίες διαμόρφωσης του περιβάλλοντος χώρου από τις αρμόδιες υπηρεσίες είναι αναγκαία.

Ρεπορτάζ: Γωγώ Αποστολάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια