Χανιά: Μείωση διακομιδών σωτηρίας χάρη στη Μονάδα Νεογνών

Κρήτη
Χανιά: Μείωση διακομιδών σωτηρίας χάρη στη Μονάδα Νεογνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στο υψηλότερο επίπεδο ανάπτυξης της, αν και περιορισμένη να παρέχει υπηρεσίες ενδιάμεσης νοσηλείας λόγω του οργανισμού λειτουργίας του νοσηλευτικού ιδρύματος που δεν της επιτρέπει να εξελιχθεί σε τριτοβάθμια, βρίσκεται η μονάδα νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων. Η μονάδα που πέρασε από σαράντα κύματα για να λειτουργήσει τελικά το 2008, κατάφερε να μειώσει τις διακομιδές νεογνών στο Ηράκλειο κατά 20%.

«Η μονάδα ενδιάμεσης νοσηλείας νεογνών είναι απ' τα διαχρονικά προβλήματα που αντιμετωπίζει το νοσοκομείο Χανίων», αναφέρει ο Διοικητής του Νοσοκομείου Χανίων κ. Μηνάς Βουλγαρίδης. «Το 2017 πιστεύω πως ήταν μια πολλή καλή χρονιά για την έναρξη της προσπάθειας λύσης των προβλημάτων που αντιμετωπίζει», τονίζει

Έχει μειωθεί το ποσοστό των διακομιδών κατά ένα μικρό αριθμό αλλά σημαντικό και γίνεται μια σημαντική προσπάθεια ώστε οι διακομιδές των νεογνών να γίνονται με τις καλύτερες δυνατές συνθήκες, αναφέρει ο παιδίαρος - επιμελητής Α' Μονάδας Νεογνών του νοσοκομείου Χανίων κ. Μανόλης Καραβιτάκης.

«Δηλαδή σε συνεργασία με όλο το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του τμήματος και με όλο τον απαραίτητο εξοπλισμό που μας έχει εξασφαλίσει η διοίκηση μας, μπορούμε να σταθεροποιούμε τα νεογνά και να τα μεταφέρουμε τις καλύτερες δυνατές συνθήκες όταν δεν γίνεται η ενδομήτρια μεταφορά τους», διευκρινίζει.

Μειώθηκαν οι διακομιδές

Το 2017 τα νεογνά που διακομίσθηκαν από το Νοσοκομείο Χανίων σε τριτοβάθμιες Μονάδες Νεογνών του Ηρακλείου μειώθηκαν σε 16% από 20,5% το 2016.

«Ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο. Σαφώς υπάρχει πεδίο βελτίωσης της κατάστασης, σαφώς μπορεί να στελεχωθεί καλύτερα η μονάδα νεογνών και σαφώς μπορεί να προχωρήσει σε ένα υψηλότερο επίπεδο νοσηλείας πρόωρων και πασχόντων νεογνών και με τη βοήθεια της διοίκησης κάποια στιγμή ενδεχομένως να το καταφέρουμε να γίνει», τονίζει ο κ. Καραβιτάκης.

Για να γίνει η Μονάδα Ενδιάμεσης Νοσηλείας Νεογνών του νοσοκομείου Χανίων τριτοβάθμια και να μηδενιστούν οι διακομιδές στο Ηράκλειο, που πάντα συνοδεύονται από κινδύνους για τα πρόωρα ή με σοβαρά προβλήματα υγείας νεογνά, απαιτείται ουσιαστική παρέμβαση του Υπουργείου Υγείας για την οποία μέχρι σήμερα δεν έχει υπάρξει πολιτική βούληση.

«Το οποιοδήποτε τμήμα μέσα σε ένα δευτεροβάθμιο νοσοκομείο, για να μπορέσει να μεταβεί στο επίπεδο της τριτοβάθμιας νοσηλείας, δεν μπορεί να το κάνει μόνο του, πρέπει να υπάρξουν ένα σορό υποειδικότητες γύρω από αυτό το τμήμα, το οποίο θα πρέπει να το υποστηρίξουν έτσι ώστε να μπορέσει να αναβαθμιστεί», αναφέρει Καραβιτάκης.  

Η Μονάδα ενδιάμεσης νοσηλείας νεογνών του Νοσοκομείου Χανίων είναι εξοπλισμένη με θερμοκοιτίδες τελευταίας τεχνολογίας και στελεχωμένη με υψηλού επιστημονικού επιπέδου ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, το 2017 το ποσοστό κάλυψης της ανήλθε σε 31,3% ενώ αυξημένος κατά 28% σε σχέση με το 2016 ήταν και ο αριθμός των νεογνών που εξετάστηκαν από παιδιάτρους της ΜΕΝ.

Ρεπορτάζ: Βίκυ Παπαδογιαννάκη

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News