Ειδήσεις

Νέο «θερμό επεισόδιο» με τα μαθήματα των Αλβανικών

Νέο περιστατικό σημειώθηκε σε Γυμνάσιο στα Χανιά, αναφορικά με το ζήτημα για την διεξαγωγή μαθημάτων της Αλβανικής Γλώσσας.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων, μετά το περιστατικό στο 1ο Γυμνάσιο Ελευθερίου Βενιζέλου, ακόμη ένα παρόμοιο «κρούσμα» ήρθε να προστεθεί πριν από 2 ημέρες, αυτή τη φορά στο Γυμνάσιο της Παλαιοχώρας, όποτε και ομάδα πολιτών παρεμπόδισε την διεξαγωγή μαθημάτων αλβανικών.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΚΡΕΜΑΣΑΝ ΤΗΝ ΑΛΒΑΝΙΚΗ ΣΗΜΑΙΑ ΔΙΠΛΑ ΣΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΣΗΜΑΙΑ ΕΦΕΡΕ ΠΑΡΑΙΤΗΣΗ

Αναλυτικά η ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ:

Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων διαπιστώνει με φανερή ανησυχία τα κρούσματα μισαλλοδοξίας και εθνικιστικού φανατισμού να επεκτείνονται στα δημόσια σχολεία των Χανίων. Έτσι, μετά την παρεμπόδιση των μαθημάτων αλβανικής γλώσσας στο 1ο Γυμνάσιο Ελ. Βενιζέλου, παρόμοιο κρούσμα εμφανίστηκε το Σάββατο 3 Φλεβάρη και στο Γυμνάσιο της Παλαιοχώρας.

Ομάδα πολιτών επιχείρησε να πάρει «τον νόμο στα χέρια της» και να παρεμποδίσει τα μαθήματα μητρικής γλώσσας που οργανώνει η αλβανική κοινότητα. Ως πρόσχημα χρησιμοποιήθηκαν τυπικές αβλεψίες κατά την υποβολή του αιτήματος και υποτιθέμενες εκδηλώσεις αλυτρωτικού χαρακτήρα.

O ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι:

•      Η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας είναι πανανθρώπινο μορφωτικό δικαίωμα κάθε πολίτη όπου γης. Στα Χανιά μάλιστα παρόμοια μαθήματα γίνονται για πολλές από τις εθνικές κοινότητες που διαβιούν στα Χανιά όπως η Γερμανική, η Ολλανδική, η Πολωνική ή η Σερβική). Είναι απαράδεκτο να στερείται το δικαίωμα αυτό στην πολυπληθή αλβανική κοινότητα που ζει δίπλα μας, χωρίς σοβαρά προβλήματα στην Κρήτη. Είναι η κοινότητα που πάνω από 25 χρόνια τώρα μαζεύει τις ελιές και τα αμπέλια μας, φροντίζει τους υπερήλικες γονείς μας, πλένει τα εκατομμύρια πιάτα των -επίσης αλλόγλωσσων- τουριστών.

•      Η Ελλάδα οφείλει να παρέχει στους μετανάστες που διαβιούν στην επικράτειά της ό,τι ακριβώς απαιτεί και λαμβάνει για τους μετανάστες μας που ζουν όπου γης: σεβασμό της εθνικής ταυτότητας και εργασιακά και μορφωτικά δικαιώματα. Άλλωστε η εκμάθηση της μητρικής γλώσσας ανοίγει για τα μεταναστόπουλα 2ης και 3ης γενιάς ένα παράθυρο επιστροφής στην χώρα καταγωγής. Μια δυνατότητα που δεν πρέπει να αφαιρεθεί.

•      Σίγουρα ανάμεσα στην αλβανική κοινότητα υπάρχουν και άτομα με εθνικιστικές απόψεις. Δυστυχώς ο εθνικισμός, ο αλυτρωτισμός και η μισαλλοδοξία είναι συχνά φαινόμενα στα Βαλκάνια.  Η ύπαρξη μεμονωμένων ακραίων φωνών δεν πρέπει  να στερεί τα δικαιώματα των πολλών.

•      Τα γεγονότα της Χρυσοπηγής και της Παλαιοχώρας έχουν υποκινηθεί πολιτικά από τους εγχώριους φασιστικούς σχηματισμούς που με τον τρόπο αυτό κάνουν επίδειξη δύναμης. Ο δηλητηριώδης λόγος της Χρυσής Αυγής ενισχύεται και «νομιμοποιείται», ιδιαίτερα σήμερα, σε πλατύτερα στρώματα της κοινωνίας από την υπερεθνικιστική ρητορική που έχει αναπτυχθεί τελευταία γύρω από το «Μακεδονικό».

•      Ο στιγματισμός του νησιού ως τόπος όπου ανθούν ρατσιστικές πρακτικές μίσους έρχεται σε αντίθεση με το αξιακό φορτίο κάθε δημοκράτη Κρητικού και βλάπτει την εικόνα της Κρήτης ως προορισμό των λαών όλου του κόσμου.

Με τα δεδομένα αυτά ο ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θεωρεί ότι άμεσα πρέπει:

•      Οι σχολικές επιτροπές των Δήμων όπου υπάρχει ενδιαφέρον για την διδασκαλία της μητρικής γλώσσας, σε συνεργασία με τις σχολικές κοινότητες, να προχωρήσουν στην ανανέωση των παραχωρήσεων σχολικών αιθουσών, σύμφωνα με το νόμο, για την εκμάθηση της αλβανικής όπως και κάθε μητρικής γλώσσας.

•      Οι δημοκράτες πολίτες των Χανίων να συμβάλλουν στην διαμόρφωση ήρεμου κλίματος και να απομονώσουν ακραίες φωνές.

•      Οι εκπαιδευτικοί να συνεχίσουν απρόσκοπτα το έργο τους στηρίζοντας και προστατεύοντας τους μικρούς μαθητές τους από όπου και αν προέρχονται.

•      Οι κοινότητες των μεταναστών να συνεχίσουν τις μορφωτικές τους δραστηριότητες απομονώνοντας κι αυτές στο εσωτερικό τους τυχόν ακραίες φωνές που υπονομεύουν την συνύπαρξη.

Κλιμάκιο της ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων θα επισκεφτεί άμεσα τις περιοχές όπου δημιουργήθηκε παρόμοια ένταση.

(Φωτογραφία από τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν σε σχολείο των Χανίων, όπου είχε υψωθεί η Αλβανική σημαία)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια