default-image

Δώδεκα στο "σκαμνί" για το νέο παραλιακό δρόμο

Κρήτη
Δώδεκα στο "σκαμνί" για το νέο παραλιακό δρόμο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Στις δικαστικές αίθουσες φτάνει η υπόθεση της νέας παραλιακής λεωφόρου του Ηρακλείου προς τη Νέα Αλικαρνασσό.

Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Ανατολικής Κρήτης, στο Ηράκλειο, θα καθίσουν την Δευτέρα συνολικά 12 άτομα, τα οποία φέρονται να εμπλέκονται στην πολύκροτη υπόθεση.

Πρόκειται για στελέχη προηγούμενων διοικήσεων του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου (ΟΛΗ), κρατικούς λειτουργούς, αλλά και εργολάβους, οι οποίοι κατηγορούνται για τις εξής κακουργηματικές πράξεις:

«Απόπειρα απάτης σε βάρος των οικονομικών συμφερόντων των ευρωπαϊκών κοινοτήτων από κοινού και κατ' εξακολούθηση, συνολικής ζημίας υπερβαίνουσας το ποσό των 50.000.000 δρχ., καθώς και απάτη κατ' εξακολούθηση και από κοινού σε βάρος του Δημοσίου, με την προξενηθείσα (ή οπωσδήποτε απειληθείσα ζημία) να υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ».

Οι κατηγορούμενοι

Ειδικότερα, σύμφωνα με το σχετικό βούλευμα που εκδόθηκε τον Αύγουστο του 2015 από το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, παραπέμπονται σε δίκη ο πρώην γενικός γραμματέας της Περιφέρειας Κρήτης Σεραφείμ Τσόκας, ο πρώην δήμαρχος του καποδιστριακού Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης, τα πρώην στελέχη του ΟΛΗ Νίκος Αντωνακάκης, Μηνάς Καπετανάκης, Γιώργος Βιδάκης, Γιώργος Μηλάκης και Γιώργος Λιόκαλος, οι πρώην προϊστάμενοι της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής της Περιφέρειας Κρήτης Γιώργος Κολυβάκης και Ελένη Μπρεδάκη, ο πρώην προϊστάμενος των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας Κρήτης Κωνσταντίνος Πατεράκης, καθώς και δύο εργολάβοι.

«Έγινε προς όφελος των πολιτών»

Οι κατηγορούμενοι φέρονται να προχώρησαν σε παρατυπίες που αφορούν στο έργο της νέας παραλιακής λεωφόρου. Ωστόσο, όπως τονίζεται από την πλευρά της υπεράσπισης των κατηγορουμένων, το εν λόγω έργο έγινε προς όφελος των πολιτών του Ηρακλείου και στο πλαίσιο της αναβάθμισης της ευρύτερης περιοχής.

«Δεν υπάρχει ποινικό αδίκημα, δεν υπάρχει ουδεμία βλάβη στον προϋπολογισμό των ευρωπαϊκών κοινοτήτων, αλλά ούτε και σε αυτόν του ελληνικού κράτους», είχε επισημάνει, μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη", το προηγούμενο διάστημα, ο δικηγόρος Γιώργος Κοκοσάλης, συνήγορος υπεράσπισης ενός εκ των κατηγορουμένων. Σύμφωνα, μάλιστα, με τον κ. Κοκοσάλη, η παραλιακή οδός αποτελεί ένα έργο που κοσμεί την πόλη του Ηρακλείου.

«Δυστυχώς, στην Ελλάδα βρίσκονται κατηγορούμενοι μόνο αυτοί που προσπαθούν να προσφέρουν στους πολίτες από τις θέσεις στις οποίες έχουν τοποθετηθεί», είχε δηλώσει με τη σειρά του, το προηγούμενο διάστημα, στην εφημερίδα μας ο Μανόλης Μαραζάκης, ο οποίος - επίσης - είναι ένας εκ των συνηγόρων υπεράσπισης. «Όσοι δεν προσπαθούν να κάνουν οτιδήποτε, αυτοί είναι που δε βρίσκονται κατηγορούμενοι», συμπλήρωσε ο κ. Μαραζάκης.

Αθωωτικές αποφάσεις: Τέσσερις δίκες σε ένα χρόνο

Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2016 έως τον Οκτώβριο του 2017 διεξήχθησαν στο Ηράκλειο συνολικά τέσσερις δίκες που σχετίζονται με την υπόθεση της παραλιακής λεωφόρου. Και στις τέσσερις υποθέσεις τα αρμόδια δικαστήρια αθώωσαν άπαντες τους κατηγορούμενους που κάθισαν στο εδώλιο.

Συγκεκριμένα, τον περασμένο Οκτώβριο κρίθηκαν άπαντες οι κατηγορούμενοι, που δικάζονταν από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου για μία από τις - ουκ ολίγες - δίκες που σχετίζονται με την πολύκροτη υπόθεση της παραλιακής λεωφόρου, στη Νέα Αλικαρνασσό, αθώοι. Στο εδώλιο κάθισαν δέκα αυτοδιοικητικοί παράγοντες, μεταξύ των οποίων ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, ο πρώην δήμαρχος Ηρακλείου Γιάννης Κουράκης, καθώς και ο πρώην δήμαρχος Νέας Αλικαρνασσού Βαγγέλης Σισαμάκης.

Και οι δέκα βαρύνονταν με την κατηγορία της παράβασης καθήκοντος. Ειδικότερα, οι κατηγορούμενοι δικάζονταν καθώς φέρονται να μη συμμορφώθηκαν με απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, εφαρμόζοντας το σχέδιο πόλης και προβαίνοντας στις απαραίτητες επεμβάσεις στην παραλιακή λεωφόρο. Κάτι τέτοιο, ωστόσο, δεν αποδείχτηκε στο δικαστήριο, το οποίο απάλλαξε και τους δέκα κατηγορούμενους απ' όσα τους αποδίδονταν.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από ένα χρόνο, τον Οκτώβριο του 2016, τόσο ο κ. Σισαμάκης, όσο και δύο ακόμη στελέχη του πρώην Δήμου της Νέας Αλικαρνασσού, που δικάζονταν για τη σύνδεση της παραλιακής λεωφόρου της περιοχής με την οδό Σεφέρη, είχαν αθωωθεί από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο. Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης είχαν καθίσει πέρυσι ο πρώην δήμαρχος Βαγγέλης Σισαμάκης, ο - τότε - πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλά και ο - τότε - αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων του Δήμου Νέας Αλικαρνασσού.

Υπενθυμίζεται ότι οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι είχαν κριθεί αθώοι τον Απρίλιο του 2016 από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου), μαζί με τους υπόλοιπους 16 συγκατηγορούμενούς τους. Και οι 19 κατηγορούμενοι είχαν απαλλαγεί, καθώς η Έδρα έκρινε ότι «δεν ήθελαν να ωφελήσουν κανέναν άλλον εκτός της κοινωνίας». Ωστόσο, μετά την απαλλακτική απόφαση, η Εισαγγελία είχε ασκήσει έφεση κατά της πρωτόδικης απόφασης όσον αφορά μόνο στους τρεις που δικάστηκαν τελικά - και αθωώθηκαν - τον Οκτώβριο του 2016.

Εξάλλου, λίγες ημέρες νωρίτερα, τον Απρίλιο του 2016, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων είχε αθωώσει τα 27 άτομα που φέρονταν να «επέφεραν με πρόθεση μεταβολή στον αιγιαλό με την εκτέλεση έργου, άνευ αδείας της αρμόδιας Αρχής», καθώς και να «προκάλεσαν με πρόθεση υποβάθμιση του περιβάλλοντος, ασκώντας δραστηριότητα ή επιχείρηση χωρίς άδεια», στα "Θαλασσινά", στη Νέα Αλικαρνασσό.

Ρεπορτάζ: Νικόλας Αγγελίνος

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News