Ειδήσεις

Ο υδράργυρος στα ύψη τελικά προκαλεί... "κακοκαιρία" στην Κρήτη

Οι νοτιάδες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάθε άλλο παρά χειμώνα θυμίζουν με αρνητικό τελικά αντίκτυπο στις καλλιέργειες του νησιού.

"Η καλοκαιρία συνεχίζεται στο νησί μας, αν και θα έπρεπε να την χαρακτηρίζουμε ως "κακοκαιρία" για την εποχή που διανύουμε" , ναφέρει χαρακτηριστικά  ο μετεωρολόγος κ. Μανόλης Λέκκας.

"Οι μελλοντικές τάσεις του καιρού δεν μας ευνοούν καθόλου και η μόνη ελπίδα μας είναι να πραγματοποιηθεί μια αιφνίδια μεταβολή από τα Βόρεια που είναι δυνατό να σηματοδοτήσει μια σημαντικά αλλαγή σε αυτή την αρνητική για τον τόπο μα εξέλιξη. Σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για πρακτικές εξοικονόμησης του νερού μιας και η αναπλήρωση αυτής της παρατεταμένης έλλειψης βροχομετρικών την τελευταία περίοδο δεν είναι ότι  καλύτερο για την Κρήτη".

Και ενώ σε κάποιες περιοχές της χώρας ο υδράργυρος θα βρεθεί αρκετά κοντά στο μηδέν, στην Κρήτη όχι μόνο δεν ισχύει κάτι τέτοιο αλλά από ότι φαίνεται το νησί κρατάει και σήμερα τα σκήπτρα πανελλαδικά αναφορικά με τις πιο υψηλές θερμοκρασίες.

Οι νοτιάδες σε συνδυασμό με τις υψηλές θερμοκρασίες κάθε άλλο παρά χειμώνα θυμίζουν με αντίκτυπο δυστυχώς αρνητικό στις καλλιέργειες του νησιού.

Άλλωστε τα στοιχεία του meteo είναι χαρακτηριστικά όπου κυρίως ο Άγιος Νικόλαος θα καταγράψει σήμερα την υψηλότερη θερμοκρασία πανελλαδικά, φθάνοντας τους 21 βαθμούς, ενώ ακολουθούν τα Σταυράκια στο νομό Ηρακλείου, αλλά και η πόλη του Ηρακλείου.

ΥΨΗΛΟΤΕΡΕΣ

ΑΓ.ΝΙΚΟΛΑΟΣ      21°C

ΣΤΑΥΡΑΚΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ      21°C

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ      20°C

ΑΙΓΙΝΑ      20°C

ΣΠΕΤΣΕΣ      20°C

ΧΑΜΗΛΟΤΕΡΕΣ

ΜΕΤΣΟΒΟ      3°C

ΟΡΕΙΝΗ ΦΩΚΙΔΑ      4°C

ΘΕΟΔΩΡΙΑΝΑ      6°C

ΚΑΡΠΕΝΗΣΙ      7°C

ΒΟΥΡΓΑΡΕΛΙ ΑΡΤΑΣ      7°C

Αναλυτικά ο καιρός για την εβδομάδα που έρχεται στην Κρήτη

Χωρίς ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από πλευράς καιρικών φαινομένων, αναμένεται να κυλήσει και η ερχόμενη εβδομάδα, με το κύριο χαρακτηριστικό του καιρού να είναι η διατήρηση των υψηλών θερμοκρασιών για την εποχή.  

Οι αλλαγές στη διεύθυνση του ανέμου και η πρόσκαιρη αύξηση των νεφώσεων κατά διαστήματα δεν δίνουν δυστυχώς ελπίδες για αλλαγή στην τάση ανομβρίας που συνεχίζει να ταλαιπωρεί την Κρήτη. Οι όποιες ελπίδες δημιουργούνται, προς το επόμενο Σαββατοκύριακο, μιας και εμφανίζεται η δημιουργία η ενός Βαρομετρικού Χαμηλού στα ΝΔ της Κρήτης,  δυστυχώς και πάλι υποβαθμίζονται λόγω του ότι τα προγνωστικά δεδομένα δίνουν μετακίνηση του προς τη  ηπειρωτική χώρα διατηρώντας στην Κρήτη μια τάση για επικράτηση μόνο Νοτίων ανέμων.

Επιπλέον, και τις επόμενες ημέρες θα συνεχίσει να ευνοείται μία μεταφορά Αφρικανικής σκόνης η οποία όμως δεν σημειώνει μεγάλες συγκεντρώσεις και σε καμία περίπτωση δεν εγκυμονεί κάποια ανησυχία.

Δευτέρα

Αναμένεται γενικά καλός καιρός με περισσότερη ηλιοφάνεια και παρά το γεγονός ότι ο άνεμος θα στραφεί από Βόρειες διευθύνσεις με την ένταση του φθάνει στα 3 - 4 Μποφώρ, η θερμοκρασία θα διατηρηθεί σε αρκετά υψηλά επίπεδα εποχής με την ελάχιστη κοντά στους 11°C και τη μέγιστη έως και τους  20°C κατά τόπους.

Τρίτη

Θα συνεχίσουν οι καλές καιρικές συνθήκες σε ολόκληρη την Κρήτη, ενώ από τις βραδινές ώρες αναμένεται να αυξηθούν οι νεφώσεις με τις πιθανότητες για κάποια ασθενή φαινόμενα,  περιορισμένου χαρακτήρα σε τοπικό επίπεδο, να είναι πολύ μικρές. Οι άνεμοι θα στραφούν γενικά από Ανατολικές διευθύνσεις με την ένταση του να φθάνει στα 3 - 4 Μποφώρ και η θερμοκρασία θα διατηρηθεί στα ίδια επίπεδα.

Τετάρτη

Καλός θα είναι ο καιρός για τα δυτικά του νησιού ενώ στα ανατολικά θα επικρατήσουν το πρωί πρόσκαιρα κάποιες αυξημένες νεφώσεις με τις πιθανότητες όμως και πάλι, έστω και για τοπικά ασθενή βροχή, να είναι περιορισμένες. Οι άνεμοι θα στραφούν από ΝΑ διευθύνσεις με την μέση ένταση τους να κυμαίνεται στα 3 - 4 Μποφόρ, ενώ κατά τόπους θα φθάνει έως και τα 5 Μποφόρ. Μικρή αύξηση της θερμοκρασίας θα σημειωθεί ως προς τις μέγιστες τιμές.

Πέμπτη - Παρασκευή

Και τις δύο ημέρες αναμένεται να διατηρηθούν  οι καλές καιρικές συνθήκες με λίγες περισσότερο αυξημένες τις νεφώσεις την Παρασκευή. Οι άνεμοι θα στραφούν από Δυτικές διευθύνσεις διατηρώντας εντάσεις στα 3 - 4 Μποφόρ. Η θερμοκρασία διατηρείται επίσης στα ίδια σχεδόν επίπεδα.

Μόνο μια αιφνίδια και απρόσμενη διαταραχή από τα Βόρεια είναι δυνατό να προκαλέσει μια σημαντική αλλαγή σε αυτή την όχι και τόσο ευχάριστη εξέλιξη του καιρού για τον τόπο μας. Σε κάθε περίπτωση βέβαια καλό είναι να αρχίσουμε να μιλάμε για πρακτικές εξοικονόμησης του νερού μιας και η αναπλήρωση αυτής της παρατεταμένης έλλειψης βροχομετρικών την τελευταία περίοδο δεν είναι ότι  καλύτερο για την Κρήτη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια