Κοσμοπλημμύρα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Όσα έγιναν

Ελλάδα
Κοσμοπλημμύρα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία - Όσα έγιναν

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για περίπου 4 ώρες, χιλιάδες πολίτες είχαν συγκεντρωθεί από νωρίς στο Σύνταγμα, καθώς κατέφταναν με κάθε μέσο, από όλη την Ελλάδα, για να μετάσχουν στο συλλαλητήριο για το Μακεδονικό.

Στο ρυθμό του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία κινήθηκε η πρωτεύουσα απο τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής, καθώς το κέντρο ήταν απροσπέλαστο, ενώ είχαν επιβληθεί έκτακτα μέτρα για τη διεξαγωγή του του συλλαλητηρίου.

140.000 διαδηλωτές υπολογίζει η Αστυνομία, 1,5 εκατομμύριο λένε οι διοργανωτές

Σε 140.000 εκτιμά η αστυνομία τους συμμετέχοντες στο πανελλαδικό συλλαλητήριο στο Σύνταγμα. Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε πριν από λίγο από τη ΓΑΔΑ, «από τις 12 το μεσημέρι πραγματοποιείται εκδήλωση με τη συμμετοχή περίπου εκατόν σαράντα χιλιάδων (140.000) πολιτών στην περιοχή της πλατείας Συντάγματος και σε έκταση 50.000 τ.μ. περίπου».

Για την εκδήλωση αφίχθησαν στην Αττική 283 λεωφορεία, εκ των οποίων 189 από τον σταθμό διοδίων Αφιδνών και 94 από το σταθμό διοδίων Ελευσίνας. Τα λεωφορεία φυλάσσονται από αστυνομικές δυνάμεις σε χώρους στάθμευσης.

Επίσης, επισημαίνεται ότι η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Αττικής έλαβε από νωρίς αήμερα το πρωί αυξημένα μέτρα ασφαλείας, τροχαίας και τάξης για την ομαλή διεξαγωγή του συλλαλητηρίου.

Από την πλευρά τους οι διοργανωτές αναφέρουν πως οι συγκεντρωθέντες  στο Σύνταγμα άγγιξαν το 1,5 εκατομμύριο.

Ο ανταποκριτής του Spiegel μέσω twitter σχολίασε μέσω Twitter την προσέλευση του κόσμου.

https://twitter.com/g_christides/status/960125066062303233

Πάντως, κυβέρνηση και αντιπολίτευση επιχειρούν να τα αποκωδικοποιήσουν προκειμένου να βγάλουν τα πολύτιμα συμπεράσματα για τη συνέχεια: Αν το «όχι» που διατράνωσαν οι διαδηλωτές, η οργή και το πάθος τους αφορούσαν μόνο το ονοματολογικό ή αποτυπώνει ευρύτερες και βαθύτερες οσμώσεις στην πολιτική συνείδηση της κοινωνίας που εκφράστηκαν μέσω του συλλαλητηρίου.

"Με ήσυχη συνείδηση και ευθύνη θα συνεχίσω να διαπραγματεύομαι", δηλώνει μέσω twitter ο υπουργός Εξωτερικών κ. Νίκος Κοτζιάς.

Συγκίνησε ο Μίκης Θεοδωράκης με την ομιλία του

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Η ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΕ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ

Ο Μίκης Θεοδωράκης βρέθηκε στην εξέδρα του συλλαλητηρίου για την Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος.

Ο ίδιος είπε από την εξέδρα: "Θα μάθατε ασφαλώς οτι οι πατριώτες που μας κυβερνούν και τα βαποράκια τους μάζευαν υπογραφές και χθες έριξαν μπογιές στο σπίτι μου για να με εμποδίσουν να μιλήσω μπροστά σε εσένα κυρίαρχε λαέ.

Μια πατρίδα που σέβεται και αγαπά όλες τις πατρίδες του κόσμου. Ναι, είμαι πατριώτης διεθνιστής και συνάμα περιφρονώ και μάχομαι το φασισμό. Σε όλες του τις μορφές και προπαντός στην πιο απατηλή και επικίνδυνη μορφή του. Την αριστερόστροφη. Σαν αυτή με τις ομαδούλες των εξτρεμιστών που είναι σκέτοι τρομοκράτες. Σαν αυτή των μειοψηφιών που μας κυβερνούν και καταστρέφουν τη χώρα μας, οχυρωμένοι πίσω από τις εκλογικές αλχημείες των πολιτικών. Θλιβερές αποφύσεις ενός συστήματος που μας πονά γιατί πεθαίνει και το ξέρει. Και γι' αυτό είναι πολύ επικίνδυνο."

Συγκινημένος ο Σαμαράς στο συλλαλητήριο

Και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, βρέθηκε στο Σύνταγμα, ανάμεσα στο πλήθος κόσμου που είχε συγκεντρωθεί για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς σε δηλώσεις του στο συλλαλητήριο στην Αθήνα έκανε την εξής δήλωση: «Αυτή η συγκλονιστική εικόνα ενότητας και αποφασιστικότητας του ελληνικού λαού θα φτάσει έξω. Και ελπίζω να καταλάβουν όλοι». «Είσαι συγκινημένος;», τον ρώτησαν οι δημοσιογράφοι και εκείνος απάντησε: «Ποιος δεν είναι..;».

Οι συγκεντρωμένοι μόλις είδαν τον κ.Σαμαρά τον αποθέωσαν και κάποιοι από αυτούς φώναζαν «ΕΛΛΑΣ, ΕΛΛΑΣ Αντώνης Σαμαράς».

«Η Εκκλησία της Ελλάδος δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία», τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος

Κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου για την ονομασία της πΓΔΜ, μετά τον Μίκη Θεοδωράκη, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης Σύρου, Δωρόθεος, ο οποίος, συνοδευόμενος από τους μητροπολίτες Δράμας, Παύλο και Χίου, Μάρκο, διάβασε το μήνυμα της Ιεράς Συνόδου.

«Η Εκκλησία της Ελλάδος, που διαχρονικά βρίσκεται στο πλευρό του Έθνους, στηρίζει κάθε έκφραση υπεράσπισης των δικαίων της Μακεδονίας, αρκεί αυτή να είναι γνήσια, ανιδιοτελής και μακριά από κομματικούς χρωματισμούς. Σέβεται τον διαχωρισμό κράτους-Εκκλησίας αλλά και τις ανησυχίες του κλήρου και των πολιτών. Γι' αυτόν τον λόγο δεν μπορεί να αποδεχθεί τον όρο Μακεδονία ή οποιοδήποτε άλλο παράγωγο ως συστατικό τού ονόματος άλλου κράτους» τόνισε ο μητροπολίτης Σύρου.

«Με το όνομα Μακεδονία, το κράτος των Σκοπίων εκφράζει αλυτρωτικές διαθέσεις. Είναι ιερή ευθύνη της Εκκλησίας να διακονεί την ενότητα όλων των Ελλήνων αδιακρίτως» σημείωσε ο κ. Δωρόθεος, για να επισημάνει: «Ας γίνει αυτό το συλλαλητήριο σήμερα μήνυμα εθνικής ομοψυχίας. Η Μακεδονία είναι στις καρδιές όλων των Ελλήνων».

Δε συμβιβαζόμαστε, τόνισε ο δήμαρχος Αμαρουσίου Γ. Πατούλης

«Αυτό το συλλαλητήριο δείχνει πως το ποτάμι της οργής ξεχείλισε», τόνισε κατά τον χαιρετισμό του στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία στην πλατεία Συντάγματος, ο δήμαρχος Αμαρουσίου και πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης. Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης είπε: «Σήμερα στην καρδιά της Αθήνας, πάνω από 1,5 εκατομμύριο άνθρωποι φωνάζουν πως η Μακεδονία είναι ελληνική. Στέλνουμε καθαρό μήνυμα σε αυτούς που είναι έτοιμοι να συμβιβαστούν πως εμείς δεν θα συμβιβαστούμε»

Συνεχίζοντας στους ίδιους υψηλούς τόνους, ο δήμαρχος Αμαρουσίου ζήτησε: «Μην τολμήσει κανείς να ξεπουλήσει το όνομα της Μακεδονίας» τονίζοντας πως κάτι τέτοιο δεν θα το ανεχτούμε.

«Οι τοπικές κοινωνίες δίνουν σήμερα δυναμικό παρών και βροντοφωνάζουν ενωμένες και χωρίς κομματάρχες πως η Μακεδονία είναι μία και είναι ελληνική» είπε ακόμα ο κ. Πατούλης που κατέληξε: «Όλοι όσοι είμαστε εδώ είμαστε πατριώτες, είμαστε Έλληνες και όχι εθνικιστές όπως μας λένε κάποιοι».

Κόλλια-Τσαρουχά: «Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, δεν είναι "εθνικισμός"»

Το να είσαι παρών για την πατρίδα σου, για την ταυτότητά σου, για την ειρήνη, δεν είναι "εθνικισμός", ούτε κάποιου είδους "ακρότητα" σημείωσε σε σημερινή της δήλωση η υφυπουργός Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης) Μαρία Κόλλια-Τσαρουχά, αναφερόμενη στο συλλαλητήριο στην πλατεία Συντάγματος.

"Εθνικισμός και ακρότητα είναι να "εξαγιάζεις" τον αλυτρωτισμό. Να επιτρέπεις τη συνέχιση πονηρών σχεδιασμών που βασίζονται στο ψέμα και στην προπαγάνδα. Να βλέπεις τους λαούς ως εργαλεία για να σχεδιάζεις "μεγάλους χάρτες", πολέμων και κατακτήσεων που θα καταστρέψουν και άλλες ζωές στα Βαλκάνια" είπε και πρόσθεσε: "Το σημερινό συλλαλητήριο, όπως και εκείνο της 21ης Ιανουαρίου στη Θεσσαλονίκη, έχει ως βάση τη γνήσια έκφραση των συνανθρώπων μας, που καταγγέλλουν έναν ολοφάνερο επεκτατικό σχεδιασμό που ξεκίνησε χρόνια πριν σε βάρος της ειρήνης στα Βαλκάνια".

"Είναι η ιερή απαίτηση των συμπολιτών μας για τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων μας και η δήλωση ότι είμαστε παρόντες για να προστατεύσουμε το μέλλον των οικογενειών και των συνανθρώπων μας.

Όπως είχε γράψει και ο Αλμπέρ Καμύ, "αγαπάμε πολύ την πατρίδα μας για να είμαστε εθνικιστές". Την αγαπάμε πολύ για να επιτρέψουμε να χρησιμοποιήσουν κάποιοι την έκφραση των συμπολιτών μας για ακραία, πολιτικά και κομματικά συμφέροντα.

Για αυτό και ξεκαθαρίζουμε ότι οι προσπάθειες κάποιων να το μετατρέψουν σε έκφραση ακραίων και παραπολιτικών πεποιθήσεων, δεν εκφράζουν ούτε εμάς ούτε το σύνολο των συμπολιτών μας", είπε η κ.Τσαρουχά.

Spiegel: Εκτός από τον πατριωτισμό, υπάρχει πραγματική οργή

Πέρα από τους αριθμούς - και φυσικά τα μεμονωμένα επεισόδια με Χρυσαυγίτες, αντιεξουαιαστές και ΜΑΤ αίσθηση προκαλεί το πάθος και η οργή την οποία εντόπισε και ο ανταποκριτής του γερμανικού Spiegel στην Αθήνα.

Οπως ανέφερε ο δημοσιογράφος του Spiegel Γιώργος Χρηστίδης σε tweet του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου 'Μακεδονία' - εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που 'ξεπουλάνε το έθνος'. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι - αυτή τη φορά από τη δεξιά».

Πολάκης: Η λαοθάλασσα δεν ήρθε τελικά

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, απέφυγε να σχολιάσει το πολιτικό μήνυμα αλλά και την ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Εμεινε στο σχολιασμό του μεγέθους του πλήθους που συγκεντρώθηκε στο Σύνταγμα, υποστηρίζοντας πως «η λαοθάλασσα που περίμεναν οι διοργανωτές δεν ήρθε»

Η ανάρτηση του Παύλου Πολάκη:

«Για τον Μίκη δεν θα πω κουβέντα......ο καθένας είναι οι πράξεις του σε ΚΑΘΕ περίοδο της ζωής του .... Θα πω όμως: Η λαοθάλασσα που περίμεναν οι "διοργανωτές "ΔΕΝ ΗΡΘΕ! Γιατί ο κόσμος κατάλαβε .....και δε θέλει ο πατριωτισμός του να γίνει το εφαλτήριο κάποιων για να ξαναγυρίσουν στο φαγοπότι...».

Τζανακόπουλος:«Μία κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων πάντα ασκεί επιρροή»

Λίγο πριν ξεκινήσει το συλλαλητήριο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημ. Τζανακόπουλος παραδέχθηκε ότι «μια κινητοποίηση κοινωνικών δυνάμεων πάντα ασκεί επιρροή» ωστόσο κατηγόρησε την ΝΔ ότι επιχειρεί να δώσει αντικυβερνητικά χροιά στην συγκέντρωση. Σημείωσε μάλιστα ότι «ένα αντικυβερνητικό συλλαλητήριο έχει οριζόντια συμμετοχή από όλο το πολιτικό φάσμα, ενώ τον τόνο στο συγκεκριμένο το δίνουν ακραίες συλλογικότητες»

ΝΔ: Πανικόβλητη η κυβέρνηση

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Κυριάκος Μητσοτάκης θα σχολιάσει με δήλωσή του αργότερα, το συλλαλητήριο, Σε μια πρώτη αντίδραση, ο γραμματέας της ΝΔ, Λευτέρης Αυγενάκης, σε ομιλία του στην Πάρο σχολίασε: «Η κυβέρνηση μοιάζει πανικόβλητη από τα συλλαλητήρια και δεν αντιλαμβάνεται καν ότι μόνη της προκάλεσε την εύλογη αντίδραση των πολιτών με τον τρόπο που χειρίστηκε και εξακολουθεί να χειρίζεται το εθνικό θέμα των Σκοπίων».

Πρόσθεσε σε πως η κυβέρνηση «αντί να συνειδητοποιήσει ότι με τη στάση της υποδαυλίζει τις αντιδράσεις, συνεχίζει να διχάζει τους πολίτες, χαρακτηρίζοντας αυτούς που θα συμμετέχουν στα συλλαλητήρια ακραίους και ακροδεξιούς. Είναι τουλάχιστον ανεύθυνο -με πρόσχημα μεμονωμένα περιστατικά που άλλωστε και η ΝΔ καταδίκασε- να "χαρίζει" στην ακροδεξιά εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες, οι οποίοι το μόνο που κάνουν είναι να εκφράζουν την ευαισθησία τους για αυτό το κρίσιμο εθνικό ζήτημα» πρόσθεσε.

Τζιτζικώστας: Δεν μπορεί να κάνει ότι δεν βλέπει πλέον η κυβέρνηση

«Η κυβέρνηση δεν μπορεί να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει» σημειώνει ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, αναφερόμενος στο συλλαλητήριο της Αθήνας με ανάρτησή του στο Twitter.

Αναλυτικά, ο κ.Τζιτζικώστας έγραψε:

«Στο μεγαλειώδες συλλαλητήριο της Αθήνας σήμερα για τη Μακεδονία, με μία συγκλονιστική ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη. Η κυβέρνηση δεν μπορεί μετά και τη σημερινή συγκέντρωση να συνεχίσει να κάνει πως δεν βλέπει και δεν ακούει!».

Πρώτο θέμα στα ξένα ΜΜΕ το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία

Αφιερώματα στο συλλαλητήριο για τη Μακεδονία φιλοξένησαν ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, που έδειξαν ενδιαφέρον για τη μεγάλη συγκέντρωση στο κέντρο της Αθήνας.

Η πλειοψηφία των δημοσιευμάτων έκανε ειδική αναφορά στο πλήθος των διαδηλωτών και στον παλμό της κινητοποίησης, σημειώνοντας ότι Έλληνες ταξίδεψαν από κάθε γωνιά της χώρας ή ακόμα και από το εξωτερικό για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στην κυβερνητική γραμμή για συμβιβασμό στο θέμα του ονόματος.

BBC: «Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας»

«Μαζική διαδήλωση στο κέντρο της Αθήνας με επίκεντρο τη διαμάχη για το όνομα της Μακεδονίας». Με αυτόν τον τίτλο, ένα εκτενές δημοσίευμα του BBC που βρίσκεται στην κορυφή της αρχικής σελίδας του ιστότοπου καταγράφει τον παλμό του μεγάλου συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό που πραγματοποιήθηκε σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα.

Όπως επισημαίνει το άρθρο, πολλοί Έλληνες αντιδρούν σε μια ονομασία των Σκοπίων που περιλαμβάνει το όνομα «Μακεδονία», λέγοντας ότι «κρύβει» εδαφικές διεκδικήσεις από τους κατοίκους της ΠΓΔΜ. «Οι διαδηλωτές είναι αντίθετοι στις προτάσεις της κυβέρνησης για την επίλυση του ζητήματος», αναφέρει το άρθρο κάνοντας ειδική αναφορά στην ομιλία του Μίκη Θεοδωράκη αλλά και την χθεσινή επίθεση στο σπίτι του μουσικοσυνθέτη από αντιεξουσιαστές.

Spiegel: Υπάρχει πραγματικός θυμός

Μεταξύ των ΜΜΕ που κάλυψαν το συλλαλητήριο ήταν και το Spiegel, με τον ανταποκριτή της Γιώργο Χρηστίδη να αναφέρει σε tweet του: «Πέρα από την πατριωτική θέρμη, υπάρχει πραγματική οργή για τη διαμάχη του όρου 'Μακεδονία' - εναντίον των πολιτικών, της ελίτ, εκείνων που 'ξεπουλάνε το έθνος'. Συναισθήματα παρόμοια με εκείνα των διαμαρτυριών για την λιτότητα. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα αμφισβητήθηκε και πάλι - αυτή τη φορά από τη δεξιά».

Sky News: Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στον συμβιβασμό για τη Μακεδονία

«Οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στον συμβιβασμό για τη Μακεδονία» αναφέρει σε εκτενές δημοσίευμά του το Sky News.

Στο άρθρο του ιστότοπου αναφέρεται ότι δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι συγκεντρώθηκαν στο Σύνταγμα, από κάθε γωνιά της χώρας και ακόμα και από το εξωτερικό, προτρέποντας την κυβέρνησή τους να απορρίψουν τον συμβιβασμό σε μια «μακρά κόντρα» με την ΠΓΔΜ.

Το δημοσίευμα φιλοξενεί μάλιστα και τις δηλώσεις μιας ομογενούς από την Αμερική, που ταξίδεψε στην Αθήνα ειδικά για να παρευρεθεί στο συλλαλητήριο. «Προσπαθούν να κλέψουν την ιστορία μας», δήλωσε χαρακτηριστικά η διαδηλώτρια.

Reuters: Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας

«Οι Έλληνες συγκεντρώνονται στην Αθήνα για το όνομα της Μακεδονίας» είναι ο τίτλος του Reuters, που αναφέρει ότι η συγκέντρωση, έξω από το Κοινοβούλιο, γίνεται επειδή οι Έλληνες διαμαρτύρονται ενάντια στη χρήση του όρου Μακεδονία σε ενδεχόμενο συμβιβασμό της κυβέρνησης με την πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία, τερματίζοντας μια διαμάχη δεκαετιών. Το πρακτορείο αναφέρεται στις διπλωματικές κινήσεις που γίνονται μεταξύ των δύο χωρών.

Για τους… μικροπωλητές μιλά η Washington Post

«Οι διαδηλωτές φτάνουν στην Αθήνα για μια μαζική συγκέντρωση» αναφέρει η Washington Post που αναμεταδίδει τηλεγράφημα του Associated Press. Ειδική αναφορά γίνεται στις προετοιμασίες. «Εκατοντάδες λεωφορεία ναυλώθηκαν για να φέρουν διαδηλωτές από όλη τη χώρα στην ελληνική πρωτεύουσα, ενώ πολλοί έφθασαν με πλοία από τα νησιά» σημειώνει το δημοσίευμα, που κάνει ειδική αναφορά στα μέτρα ασφαλείας, αλλά και στους μικροπωλητές που έχουν βγει στους δρόμους πουλώντας ελληνικές και βυζαντινές σημαίες.

Ειρωνικοί και οι Times

Ειρωνικοί είναι οι κυριακάτικοι Times: «Χιλιάδες Έλληνες συγκεντρώνονται στην πρωτεύουσα της χώρας για να διαμαρτυρηθούν για ένα πιθανό συμβιβασμό που θα μπορούσε να λύσει μία από τις πιο ανυπόστατες διαφορές: πώς να αποκαλείται η Μακεδονία», αναφέρουν.

Μικροεπεισόδια και συλλήψεις

Μικρή ένταση σημειώθηκε περίπου στις 4 το μεσημέρι στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, κατά τη διάρκεια του συλλαλητηρίου που βρισκόταν σε εξέλιξη, όταν ομάδα αγνώστων επιτέθηκε στη διμοιρία των ΜΑΤ, που έχει σχηματίσει φραγμό στο σημείο.

Οι αστυνομικοί τούς απώθησαν χωρίς να υπάρξει συνέχεια και επικράτησε ηρεμία.

Σημειώνεται, ότι, σύμφωνα με την αστυνομία, το επεισόδιο σημειώθηκε μετά την αντισυγκέντρωση των αντιεξουσιαστών στα Προπύλαια και ενώ οι συγκεντρωθέντες είχαν ήδη αποχωρήσει και απομακρύνονταν.

Ένα άτομο συνελήφθη από την αστυνομία κατα τη διάρκεια του επεισοδίου που σημειώθηκε στις 15:45 στη συμβολή των οδών Πανεπιστημίου και Αμερικής, μεταξύ ακροδεξιών και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Όπως εγινε γνωστό από την ΕΛΑΣ, το επεισόδιο σημειώθηκε από ομάδα νεαρών, που φορούσαν κράνη και κρατούσαν ρόπαλα και ελληνικές σημαίες, οι οποίοι επιχείρησαν να περάσουν από την περιοχή του Συντάγματος προς τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου, όπου νωρίτερα πραγματοποιούσαν αντισυγκέντρωση αντιεξουσιαστές, η οποία είχε ήδη ολοκληρωθεί και οι συγκεντρωθέντες είχαν αποχωρήσει.

Οι συμμετέχοντες στο επεισόδιο επιτέθηκαν στη διμοιρία των ΜΑΤ με πέτρες και άλλα αντικείμενα και κατάφεραν να φθάσουν στα Προπύλαια, όπου για λίγη ώρα συνέχισαν τον πετροπόλεμο προς τα ΜΑΤ, αλλά τελικά απωθήθηκαν προς την πλευρά της Ομόνοιας από τις αστυνομικές δυνάμεις, που έκαναν χρήση χειροβομβίδων κρότου λάμψης και μικρής έκτασης χρήση χημικών.

Την ίδια ώρα, ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε έναν μοτοσικλετιστή που κρατούσε ελληνική σημαία, στη συμβολή των οδών Σόλωνος και Θεμιστοκλέους, τον οποίο χτύπησαν και διακομίστηκε με ασθενοφόρο σε νοσοκομείο.

Επεισόδιο μικρής έκτασης, που δεν είχε συνέχεια, σύμφωνα με την αστυνομία, σημειώθηκε και στην οδό Κλεισόβης στα Εξάρχεια, έξω απο τα γραφεία του ΑΝΤΑΡΣΥΑ, μεταξύ ατόμων που ήταν συγκεντρωμενα εκεί και αστυνομικών των ΜΑΤ.

Το κέντρο της Αθήνας είχε κλείσει από νωρίς το πρωί, όπως και οι σταθμοί του μετρό Σύνταγμα, Ομόνοια και Πανεπιστήμιο. Εκατοντάδες πολίτες κατευθύνονταν προς το κέντρο, για να δώσουν το παρών στην κινητοποίηση.

Επειτα από τη μαζική συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη, πριν από δύο εβδομάδες, το ραντεβού δόθηκε το μεσημέρι της Κυριακής, για το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» στην ονομασία των Σκοπίων.

Από νωρίς το μεσημέρι στο Σύνταγμα ο Θεοδωράκης

Όταν ο μεγάλος μουσικοσυνθέτης, Μίκης Θεοδωράκης, έφτασε στο Σύνταγμα, οι παρευρισκόμενοι τον χειροκρότησαν, αποθεώνοντας τον.

Γιγάντια ελληνική σημαία στο Σύνταγμα -Με τον ήλιο της Βεργίνας

Μία τεράστια ελληνική σημαία μεταφέρθηκε στην πλατεία του Συντάγματος, για το συλλαλητήριο κατά της χρήσης του όρου «Μακεδονία» από τα Σκόπια.

Η σημαία έχει τον ήλιο της Βεργίνας και με εμβαδόν περίπου 150 τ.μ. και για την κατασκευή της χρειάστηκε δουλειά επτά ημερών.

Παράλληλα, πέρα από τις εκατοντάδες σημαίες που κρατούν στα χέρια τους οι συγκεντρωμένοι, μία τεράστια ελληνική σημαία κυματίζει από γερανό στο Σύνταγμα.

Λίγο πριν τις 11 το πρωί χριστιανικά σωματεία της Θεσσαλονίκης κατέβηκαν την οδό Ιπποκράτους τραγουδώντας το «Μακεδονία Ξακουστή».

Σε κλίμα αποθέωσης η αλλαγή φρουράς στο Σύνταγμα

Οι Εύζωνες καταχειροκροτήθηκαν από το πλήθος που είχε ήδη κατακλύσει την πλατεία για το συλλαλητήριο για τη Μακεδονία.

Εν μέσω αποθέωσης από το συγκεντρωμένο πλήθος έγινε το πρωί της Κυριακής και η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα.

Χιλιάδες Έλληνες πολίτες που είχαν ήδη κατακλύσει την πλατεία ενόψει του συλλαλητηρίου για τη Μακεδονία καταχειροκρότησαν τους Εύζωνες της Προεδρικής Φρουράς, ενώ η μπάντα τους έπαιζε το «Μακεδονία Ξακουστή».

Έδιωξαν από το Σύνταγμα των βουλευτή των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνο Κατσίκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο βουλευτής των ΑΝΕΛ Κωνσταντίνος Κατσίκης, είχε φτάσει μπροστά στην εξέδρα που είχε στηθεί στην είσοδο της οδού Ερμού στην πλατεία Συντάγματος, όταν οι διοργανωτές του συλλαλητηρίου τον πλησίασαν και του ζήτησαν να αποχωρήσει.

Ο κ. Κατσίκης, δεν θέλησε να δώσει συνέχεια και αναγκάστηκε να αποχωρήσει.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΟΙ ΚΡΗΤΙΚΟΙ ΠΑΤΗΣΑΝ ΠΟΔΙ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Οι διοργανωτές εκτιμούν ότι περισσότερα από 1.500 πούλμαν θα μεταφέρουν στην πρωτεύουσα πολίτες που θέλουν να πάρουν μέρος στο συλλαλητήριο.

Από τα ξημερώματα της Κυριακής, πούλμαν ξεκίνησαν από πολλές πόλεις σε όλη την Ελλάδα, με προορισμό την Αθήνα, ενώ νωρίς το πρωί έφτασαν στον Πειραιά εκατοντάδες Κρητικοί.

Τα μέτρα της αστυνομίας

Επί ποδός ήταν περίπου 19.000 αστυνομικοί, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια. Οι δρόμοι στο κέντρο έκλεισαν από νωρίς το πρωί, ενώ από τις 10 π.μ. είναι κλειστοί και σταθμοί του μετρό.

Η αστυνομία έχει δημιουργήσει ειδικές ζώνες και φραγμούς με λεωφορεία των ΜΑΤ σε Σταδίου, Πανεπιστημίου και Ακαδημίας στο ύψος της οδού Αμερικής και στο ύψος της οδού Ομήρου.

Οι ομιλητές

Στους κεντρικούς ομιλητές στο συλλαλητήριο ήταν ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Γιώργος Κασιμάτης, ενώ χαιρετισμό εκ μέρους της Εκκλησίας απηύθυναν οι Μητροπολίτες Σύρου, Χίου και Δράμας. Χαιρετισμούς  απηύθυναν εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Το Σάββατο, η επίθεση στο σπίτι του Μίκη Θεοδωράκη- με μπογιές και συνθήματα στους τοίχους- προκάλεσε την έντονη αντίδραση του πολιτικού κόσμου. «Η ιστορία σου ξεκινάει από το βουνό και καταλήγει στον εθνικό βούρκο της Πλατείας Συντάγματος», έγραψαν οι δράστες στον τοίχο του σπιτιού του.

«Είμαι ήρεμος και έτοιμος», ήταν η απάντηση του κ. Θεοδωράκη και όταν ρωτήθηκε ποιο μήνυμα θέλει να στείλει στον για το συλλαλητήριο απάντησε: «Να μην πτοηθούν. Να αυξήσουν την θέληση, τον θυμό, την αποφασιστικότητα και την ορμητικότητά τους».

Πηγή: iefimerida.gr, eleftherostypos, enikos, ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News