Ειδήσεις

Σε απόγνωση εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου

Σε απόγνωση βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο

Σε απόγνωση βρίσκονται γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ στο Ρέθυμνο, αφού μετά από υπεράνθρωπες προσπάθειες και επίλυση στοίβας προβλημάτων, τα ζητήματα παραμένουν ανοικτά και σοβαρά, σε ό,τι αφορά τις κτιριακές υποδομές του σχολείου.

Η σχολική κοινότητα με επιστολή, ζητά την άμεση παρέμβαση του υπουργού Παιδείας, ο οποίος καλείται να μεσολαβήσει για να εκδοθεί σχετικό προεδρικό διάταγμα που θα βάλει τέλος στην ιδιότυπη ομηρία του πολύπαθου σχολείου.

Τα χρήματα υπάρχουν, έχουν αναδειχθεί δύο εργολάβοι κι όμως το 1ο ΕΠΑΛ Ρεθύμνου παραμένει με σοβαρά προβλήματα στις υποδομές του. Γονείς και εκπαιδευτικοί έχουν δώσει λύση σε σειρά προβλημάτων από την αρχή της σχολικής περιόδου, όμως έχουμε φτάσει πια στον Φλεβάρη και οι μαθητές ζουν καθημερινά με τον κίνδυνο της σωματικής τους ακεραιότητας στο υποβαθμισμένο αυτό σχολείο.

Ο πρώτος εργολάβος έχει κηρυχθεί έκπτωτος, αφού δε διαθέτει τον κατάλληλο εξοπλισμό για τις εργασίες, ο δεύτερος, που δύναται να προχωρήσει στις εργασίες, εν τέλει δεν μπορεί, λόγω... προσφυγής του πρώτου!

Το αποτέλεσμα βέβαια είναι να καταγράφεται σειρά σοβαρών προβλημάτων στο σχολείο, όπως προβληματική θέρμανση, παντός είδους μόνωση και κουφώματα, δηλαδή εν γένει, ένα σχολείο που αποζητά επειγόντως μια καλή συντήρηση, ακόμη και στους σοβάδες του.

Τι κι αν λειτούργησαν πέντε νέα σχολεία στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στο Ρέθυμνο, όπως και 2ο ΕΠΑΛ, αποσυμφορίζοντας το 1ο, τα προβλήματα παραμένουν "βουνό", με αποτέλεσμα η σχολική κοινότητα να ζητά τη μεσολάβηση του υπουργού παιδείας, ώστε με προεδρικό διάταγμα να διευθετηθεί η αντιδικία των 2 εργολάβων προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών του 1ου ΕΠΑΛ.

Αναλυτικά η επιστολή της σχολικής κοινότητας του 1ου ΕΠΑΛ Ρεθύμνου:

«Κύριε Υπουργέ,

Αφορμή γι' αυτήν την επιστολή διαμαρτυρίας είναι η επί τόσους μήνες, από την έναρξη της σχολικής χρονιάς, να το πούμε αδιαφορίας, επίλυσης των χρόνιων προβλημάτων που αφορούν στο σχολείο μας το 1ο ΕΠΑΛ?Ρεθύμνης.

Ξεκινήσαμε τη φετινή χρονιά με τα ίδια περσινά κτιριακά προβλήματα, για τα οποία είχαμε λάβει, πέρυσι, τη διαβεβαίωση από τον Δήμο Ρεθύμνης ότι θα λυθούν με την εργολαβία συντήρησης που ήταν να ανατεθεί τότε σε κάποιον εργολάβο. Τα προβλήματα επιγραμματικά είναι: το θέμα της θέρμανσης -σωμάτων καλοριφέρ, υγρομόνωσης, θερμομόνωσης, ελαττωματικά κουφώματα, σοβάδες και συνοπτικά συντήρηση του κτηρίου. Έχουμε φτάσει αισίως μέχρι σήμερα, 1-2-2018, και δεν έχει γίνει τίποτα.

Συνομιλώντας στις 31-1-2018 με τον αρμόδιο δημοτικό σύμβουλο για θέματα σχολικής στέγης, κο Γεωργαλή, μας είπε ότι παρ' ότι ο Δήμος διαθέτει κάποια χρήματα για το σχολείο μας, δεν μπορεί να τα διαθέσει γιατί, παρ' ότι έχει γίνει διαγωνισμός, ο εργολάβος που τον κατοχύρωσε δεν διαθέτει τα κριτήρια για να εκτελέσει το έργο με αποτέλεσμα να μείνει ανεκτέλεστη η εργολαβία.

Ο 2ος στη σειρά εργολάβος που κανονικά θα εκτελούσε το έργο, δεν μπορεί να το αναλάβει γιατί ο 1ος έχει καταθέσει ένσταση με αποτέλεσμα να μην εκτελείται το έργο της συντήρησης του κτηρίου. Όλα αυτά βέβαια έχουν σαν συνέπεια το κτήριο να φθείρεται ακόμα περισσότερο, αλλά το κυριότερο όλων, τα παιδιά που φοιτούν να αναγκάζονται να κάνουν μάθημα κάτω από αντίξοες, για να μην πούμε τραγικές συνθήκες και πολλές φορές με κίνδυνο της υγείας τους και της σωματικής τους ακεραιότητας.

Η κατάσταση έχει φτάσει στο μη παρέκει, θέλουμε άμεσα να δοθεί μια λύση στο θέμα της εργολαβίας που αφορά στη συντήρηση-επισκευή του κτηρίου.?Δεν μπορούν τα παιδιά να φοιτούν κάτω από αυτές τις συνθήκες. Μπορείτε με προεδρικό διάταγμα να παρακάμψετε τα προσκόμματα που βάζει ο 1ος τη τάξει εργολάβος, ο οποίος δεν διαθέτει τα κριτήρια εκτέλεσης του έργου και να εκτελέσει άμεσα ο 2ος τη τάξει εργολάβος το έργο. Το κονδύλι υπάρχει, σύμφωνα με τα όσα μας είπε ο αρμόδιος αντιδήμαρχος και το μόνο που μένει είναι να ξεμπλοκαριστεί ο διαγωνισμός. Από 'δω και πέρα είναι στο χέρι σας να δείξετε έμπρακτα ότι νοιάζεστε για τα παιδιά του 1ου ΕΠΑΛ?Ρεθύμνης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια