Ειδήσεις

"Έχασαν" τον ύπνο τους με τα πρόστιμα αυθαιρέτων

Σε ποιους δήμους του νομού Ηρακλείου επιβάλλονται πρόστιμα και που ακολουθείτε διαφορετική πολιτική;

Πολιτική δύο ταχυτήτων και πολίτες δύο ταχυτήτων για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων στο νομό Ηρακλείου!

Στο μεν Ηράκλειο οι πολίτες έχουν χάσει τον ύπνο τους, βλέποντας τη Λότζια να προχωρά - επικαλούμενη την τήρηση της νομιμότητας - τα μέτρα είσπραξης απλήρωτων προστίμων αυθαιρέτων, με πολλές αναφορές να έχουν φτάσει και εδώ στη "Νέα Κρήτη" για δεσμεύσεις ΑΦΜ και αφαίρεση ακόμα και χρημάτων από τραπεζικούς λογαριασμούς. Σε άλλους, δε, δήμους όμως οι πολίτες κοιμούνται ήσυχοι, αφού δεν αποστέλλονται μπιλιετάκια και δεν εφαρμόζονται μέτρα είσπραξης των παλιών προστίμων...

Ίδιος νόμος, διαφορετική όμως γραμμή πλεύσης από τις δημοτικές Αρχές που, απ' ό,τι φαίνεται, επί του πρακτέου έχουν διαφορετική φιλοσοφία. Στο Δήμο Ηρακλείου έχουν τη φιλοσοφία της νομιμοφροσύνης και προχωρούν σε αυτά τα οδυνηρά μέτρα, που έχουν κάνει πολλούς συμπολίτες μας να χάσουν τον ύπνο τους, θέλοντας όπως λένε να διαφυλάξουν τους υπαλλήλους τους, που κινδυνεύουν με επιπτώσεις. Σε άλλους Δήμους, όπως στο Δήμο Μινώα Πεδιάδος και στο Δήμο Φαιστού, οι δημοτικές Αρχές έχουν βάλει πάνω από τη νομοτυπία τα κοινωνικά ζητήματα, έχοντας αποφασίσει πολιτικά να μην "τρομοκρατούν" με τέτοια μέτρα τους δημότες, λειτουργώντας σε μια τέτοια περίπτωση και ως εισπράκτορες του κεντρικού κράτους. Διότι, για να μην ξεχνιόμαστε, από τα πρόστιμα των αυθαιρέτων το μεγαλύτερο ποσοστό αποδίδεται στο κράτος, στο Πράσινο Ταμείο και όχι στους ίδιους τους Δήμους, που υποχρεούνται να λειτουργήσουν ως εισπρακτικοί μηχανισμοί...

Άλλη πολιτική στους Δήμους Μινώα και Φαιστού

Φυσικά και για τους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Φαιστού ισχύει το ίδιο νομικό πλαίσιο όπως για το Δήμο Ηρακλείου. Αυτό που διαφέρει είναι η πολιτική που ακολουθείται. Για να το θέσουμε πολύ απλά, δηλαδή, κάποιες δημοτικές Αρχές μένουν δογματικά στο «εφαρμόζουμε τυπικά ό,τι προβλέπει ο νόμος, δεν μπορούμε να κάνουμε αλλιώς» και κάποιες άλλες το παίρνουν πολιτικά πάνω τους, επιδεικνύοντας ελαστικότητα απέναντι στους πολίτες που ήδη δοκιμάζονται εδώ και χρόνια από την κρίση και το τελευταίο πράγμα που θα ήθελαν να δουν είναι τους λογαριασμούς τους να δεσμεύονται ή να μειώνονται με κατασχετικά μέτρα για αυθαίρετα, που "σήκωσαν" πριν πολλά χρόνια. Αυθαίρετα που "σήκωσαν" αναγκαστικά από τη στιγμή που το ελληνικό Δημόσιο επιμένει να κρατά εγκλωβισμένες τις επεκτάσεις του σχεδίου πόλης!

Το αξιοσημείωτο είναι πως οι δύο Πολεοδομικές Υπηρεσίες που λειτουργούν στους Δήμους Μινώα Πεδιάδος και Φαιστού καλύπτουν πολεοδομικά και άλλους δήμους ή άλλες ενότητες. Το πολεοδομικό γραφείο στο Καστέλι είναι αρμόδιο για ένα μέρος του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων, για τη Βιάννο και ένα μέρος του δήμου Χερσονήσου (συγκεκριμένα την ενότητα του άλλοτε δήμου Επισκοπής).

Το πολεοδομικό γραφείο Μοιρών καλύπτει υπηρεσιακά το δήμο Γόρτυνας και ένα μέρος του δήμου Αρχανών-Αστερουσίων.

Τι σημαίνει αυτό; Πρακτικά, λόγω της τολμηρής πολιτικής απόφασης της δημοτικής Αρχής Μινώα Πεδιάδος και προσωπικά του δημάρχου Ζαχαρία Καλογεράκη, από την εφιαλτική μέγγενη των λεγόμενων μέτρων είσπραξης των προστίμων αυθαιρέτων έχουν γλιτώσει όχι μόνο οι δημότες Μινώα, αλλά και οι εμπλεκόμενοι δημότες των όμορων δήμων ή δημοτικών ενοτήτων που υπάγονται στην Πολεοδομία Καστελίου. Και μιλάμε για ένα σημαντικό ποσό, περί τα 12,5 εκατ. ευρώ σύνολο προστίμων.

Ζ.Καλογεράκης: Εμένα ξεχάστε με για τα πρόστιμα των αυθαιρέτων

Ομοίως ισχύει και στην περίπτωση του Δήμου Φαιστού, που δεν "κυνηγά" κανέναν, ούτε τους δημότες Φαιστού, ούτε τους άλλους δημότες που υπάγονται στην Πολεοδομία Μοιρών.

«Εμένα ξεχάστε με για τα πρόστιμα των αυθαιρέτων», είναι το μήνυμα που έχει διαχρονικά στείλει προς το κράτος ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος, και το οποίο επανέλαβε μιλώντας στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη".

«Υπάρχει ο νόμος, υπάρχει όμως και η κοινωνία. Εγώ το είχα πει ευθέως στον κ. Κουρουμπλή όταν ήταν υπουργός Εσωτερικών. Το είχα πει και στον κ. Τσιρώνη ως αρμόδιο υπουργικό στέλεχος για τα αυθαίρετα. Το έχω πει και σε άλλους υπουργούς. Να με ξεχάσουν ως εισπρακτικό μηχανισμό για τα πρόστιμα αυτά.

Θα τρέχουμε εμείς να κάνουμε τους εισπράκτορες, να "κυνηγάμε" τους πολίτες για τέτοια πρόστιμα που δεν αφορούν σε θέματα ανταποδοτικής φύσεως; Θα κυνηγάμε ανθρώπους επειδή δεν άντεχαν να περιμένουν τα ατελείωτα σχέδια πόλης και έχτισαν ένα αυθαίρετο κεραμίδι πάνω από το κεφάλι τους; Εγώ τέτοια ευθύνη κοινωνική δεν την αναλαμβάνω», ανέφερε ο κ. Καλογεράκης.

Το αυθόρμητο ερώτημά μας βεβαίως ήταν ένα: Μα, δεν ανησυχεί ο δήμαρχος Μινώα Πεδιάδος για τους υπαλλήλους του που μπορεί να έχουν συνέπειες και κυρώσεις επειδή δεν αποστέλλουν μπιλιετάκια και δεν προχωρούν σε κατασχετικά μέτρα; Διότι αυτή είναι η σταθερή επωδός της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου, όταν της τίθεται από κοινωνικούς φορείς, δημοτικές παρατάξεις, πολίτες ή και δημοσιογράφους το ερώτημα γιατί προχωρά τη διαδικασία εισπράξεων για παλιά πρόστιμα αυθαιρέτων, "κεραυνοβολώντας" πολίτες που είχαν ξεχάσει τα τόσο παλιά πρόστιμα!

«Όχι» ήταν η απάντηση του δημάρχου Μινώα Πεδιάδος, που μας εξήγησε: «Πράγματι νομικά ισχύουν τα περί απειλής ποινών για τους υπαλλήλους. Μπορεί όμως η κάθε δημοτική Αρχή να το πάρει πάνω της πολιτικά. Να προσφέρει κάλυψη πολιτική, αναλαμβάνοντας αυτή την ευθύνη.

Εγώ έχω στείλει επίσημο έγγραφο προς το κεντρικό κράτος, όπου ξεκαθαρίζω ότι με δική μου πολιτική ευθύνη, και για συγκεκριμένους λόγους, που έχουν να κάνουν με την υποστελέχωση της υπηρεσίας και με την κατανομή των εσόδων των προστίμων, "παγώνω" βεβαιώσεις και εισπρακτικά μέτρα για αυθαίρετα».

«Ας δείξει πολιτική τόλμη ο Δήμος Ηρακλείου»

Κατηγορηματικός πως το θέμα είναι πολιτικό και όχι νομικίστικο - όπως είπε - εμφανίστηκε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο πρόεδρος του Συλλόγου Οικιστών Εκτός Σχεδίου Ηρακλείου Μιχάλης Βλαχάκης.

«Νομικά μπορεί να συζητάμε ώρες και ημέρες, να αναλύουμε άρθρα κ.τ.λ. Η ουσία είναι μία: Ο Δήμος Ηρακλείου είναι από τους ελάχιστους, για να μη πω και ο μοναδικός, Δήμος στην Κρήτη που κυνηγά τους αυθαιρετούχους για παλιά, ξεχασμένα πρόστιμα. Το έχουμε πει τόσες φορές, πως αυτό είναι κοινωνικά άδικο όσο τα σχέδια πόλης μένουν βαλτωμένα και όσο δε λύνεται η ομηρία με τα εξ αδιαιρέτου, που είναι το μεγάλο μας πρόβλημα εδώ στο Ηράκλειο. Το θέμα του εξ αδιαιρέτου δε λύθηκε ούτε με τη νέα ρύθμιση τακτοποίησης αυθαιρέτων. Πώς λοιπόν να πάει ο αυθαιρετούχος να υπαχθεί στη ρύθμιση; Αυτό προτρέπω τη δημοτική Αρχή να δει. Εκεί να πιέσει και ας σταματήσει το "κυνήγι", που διαρκώς διευρύνεται.

Παλιότερα, ξέρετε, η δημοτική Αρχή προχωρούσε σε εισπρακτικά μέτρα για ποσά άνω των 20.000 ευρώ. Τώρα στέλνει μπιλιετάκια για ποσά κάτω των 20.000 ευρώ. Το επόμενο βήμα θα είναι να πέσει το "πλαφόν" και κάτω από τα 5.000 ευρώ», σημείωσε ο κ. Βλαχάκης και πρόσθεσε: «Ας αλλάξει η δημοτική Αρχή αυτή τη νομολατρεία που τη διακατέχει. Ας δείξει πολιτική τόλμη. Όπως το κάνουν οι άλλοι Δήμοι εδώ στην Κρήτη, όπως το έκανε και η προηγούμενη δημοτική Αρχή. Θυμάμαι πιέσεις από οικονομικούς επιθεωρητές, συγχωρεμένους τώρα, θυμάμαι ελέγχους ασφυκτικούς. Όμως η προηγούμενη δημοτική Αρχή όρθωνε πολιτικό ανάστημα».

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

(Φωτογραφία αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια