default-image

Βενιζέλειο: Που θα προστεθούν οι 86 νέες κλίνες;

Κρήτη
Βενιζέλειο: Που θα προστεθούν οι 86 νέες κλίνες;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιτέλους "φως" για την πολυπόθητη κτηριακή επέκταση του Βενιζέλειου Νοσοκομείου, που θα δώσει σημαντική "ανάσα" στο χώρο της τοπικής δημόσιας υγείας... Το Ελεγκτικό Συνέδριο, που εξέτασε όλο το φάκελο της εργολαβίας μετά την τυπικού χαρακτήρα εμπλοκή που προέκυψε λόγω του νέου νόμου για τις δημοπρατήσεις των δημόσιων έργων, άναψε το "πράσινο φως", ανοίγοντας το δρόμο για να υπογραφεί η σύμβαση του έργου. Έργο το οποίο θα πάρει και με τη βούλα του Ελεγκτικού Συνεδρίου η εταιρεία "ΤΟΜΗ", που είχε αναδειχθεί πρώτος μειοδότης στη δημοπράτηση στα τέλη της περασμένης άνοιξης, προσφέροντας τότε τη μεγαλύτερη έκπτωση, της τάξεως μάλιστα του 61%.

Τα χαρμόσυνα μαντάτα για το οριστικό πλέον ξεμπλοκάρισμα του έργου, που αναμένουμε εδώ και χρόνια στο Ηράκλειο, ανακοίνωσε επισήμως χθες η Περιφέρεια Κρήτης.

Όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της η Περιφέρεια Κρήτης, «με απόφασή του το Ελεγκτικό Συνέδριο του υπουργείου Δικαιοσύνης (38/2018 Πράξη του Ε' Κλιμακίου) "άναψε" το "πράσινο φως" για την κατασκευή των νέων πτερύγων του Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου "Βενιζέλειο-Πανάνειο", 3ο υποέργο "Ανέγερση νέων πτερύγων". Με την εξέλιξη αυτή ολοκληρώνεται η διαδικασία για την υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του σημαντικού για την αναβάθμιση της δημόσιας υγείας έργου»...

Το έργο της τριώροφης επέκτασης του νοσοκομείου, που προβλέπει νέες πτέρυγες φιλοξενίας 86 επιπλέον κλινών, είχε δημοπρατηθεί με μεγάλη επιτυχία (είχαν υποβληθεί 20 προσφορές!) τον περασμένο Μάιο. Τότε η εργολαβία όχι απλά προσέλκυσε το ενδιαφέρον των τεχνικών εταιρειών, αλλά έγινε κανονική "σφαγή"! Στο διαγωνισμό πήραν μέρος συνολικά 20 εταιρείες, οι μεγαλύτερες του κλάδου, μεταξύ αυτών η "Δομική", η "ΙΝΤΡΑΚΑΤ", η "Κάππα Τεχνική", η "Λατομική", η "JP ΑΒΑΞ", Η "PC Development" κ.ά.

Η εταιρεία "ΤΟΜΗ" ήταν η πρώτη μειοδότρια με έκπτωση 61,2%! Δεύτερη μειοδότρια εταιρεία ήταν η "Ρόμβος Α.Ε." και ακολούθησαν η "ΣΟΛΙΣ-Εγνατία" και η "Κάντια Τεχνική" - όλες με μικρές διαφορές κοντά στο 59-60%.

>> ΔΙΑΒΑΣΤΕ: ''ΠΡΑΣΙΝΟ" ΦΩΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΠΤΕΡΥΓΕΣ ΤΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΕΙΟΥ

Η εμπλοκή

Η πετυχημένη δημοπράτηση και ο μεγάλος αριθμός προσφορών είχαν δημιουργήσει τότε ένα κλίμα ενθουσιασμού. Όμως προέκυψαν περιπέτειες.

Το έργο είχε "κολλήσει" σε γραφειοκρατικά ζητήματα και σε μια εμπλοκή τυπικού καθαρά χαρακτήρα, που προκλήθηκε λόγω του νέου νόμου για τις δημοπρατήσεις των δημόσιων έργων και αφορούσε στο θέμα των εγγράφων των ποινικών μητρώων των εταιρειών.

Δεκάδες έργα σε ολόκληρη τη χώρα - ανάμεσά τους και αυτό της επέκτασης του Βενιζελείου - μπλόκαραν σε μια διαδικαστική πράξη που αφορά στην κατάθεση των ποινικών μητρώων των διοικήσεων των εταιρειών, τα οποία κατέθεταν συνολικά οι διευθύνοντες σύμβουλοι χωρίς να υπογράψει ξεχωριστά κάθε μέλος της διοίκησης, όπως ο νέος νόμος ορίζει. Με αφορμή αυτό το καθαρά τυπικής σημασίας ζήτημα κατατέθηκαν ενστάσεις, με αποτέλεσμα τα έργα να μπλοκάρουν.

Στη μέγγενη αυτή της τυπικής εμπλοκής πιάστηκε και το έργο της κτηριακής επέκτασης του Βενιζελείου. Χρειάστηκαν κάποιοι μήνες, μάλιστα, για να διευθετηθεί νομικά το θέμα των υπογραφών για την κατάθεση του ποινικού μητρώου.

Όταν έγινε αυτό, η Οικονομική Επιτροπή της Περιφέρειας Κρήτης συνεδρίασε και αποφάνθηκε οριστικά υπέρ της ανάθεσης του έργου στον πρώτο μειοδότη, δηλαδή στην εταιρεία "ΤΟΜΗ". Μετά την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής της Περιφέρειας, εκκρεμούσε το "ναι" του Ελεγκτικού Συνεδρίου.

Το Ελεγκτικό εξέτασε εξονυχιστικά όλο το φάκελο και αποφάσισε να ανάψει το "πράσινο φως" και να προχωρήσει η συμβασιοποίηση του έργου. Πλέον αναμένεται η υπογραφή της σύμβασης ώστε να αρχίσουν οι εργασίες, που έχουν χρονοδιάγραμμα 24 μήνες από την υπογραφή της. Αυτό σημαίνει πως, αν μέσα στην άνοιξη πέσουν οι τζίφρες στη σύμβαση και όλα πάνε καλά με την εργολαβία, την άνοιξη του 2020 θα ολοκληρωθεί το έργο.

Θα προστεθούν 86 νέες κλίνες

Το έργο αφορά στην επέκταση του Βενιζελείου με την κατασκευή προσθήκης τριώροφου κτηρίου νοσηλευτικών μονάδων, το οποίο θα περιλαμβάνει λειτουργικά τμήματα που συμπληρώνουν την κτηριακή του υποδομή, ώστε να καλύψει τις σημερινές απαιτήσεις εξυπηρέτησης της υγειονομικής του περιφέρειας. Το κτήριο αυτό θα είναι συνδεδεμένο και θα λειτουργεί σε συνεργασία και συμπληρωματικά με το υφιστάμενο νοσοκομείο σε όλα τα επίπεδα. Η συνολική δυναμικότητα των νέων πτερύγων σε κλίνες ανέρχεται συνολικά σε 80 κλίνες Παθολογικής Νοσηλευτικής Μονάδας, 3 κλίνες σε εφημερία και 3 κλίνες σε Μονάδα Ειδικών Λοιμώξεων.

Η συνολική μικτή επιφάνεια των νέων πτερύγων θα είναι 6.530,33 τ.μ., κατανεμημένη σε 4 επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και δύο ορόφους), με επιπλέον 569,66 τ.μ. ημιυπαίθριων χώρων.

Παράλληλα διαμορφώνεται ο περιβάλλων χώρος, έκτασης άνω των 3.000 τ.μ., με τη δημιουργία χώρων πρασίνου, προσπελάσεων, δικτύων κ.λπ.

Ρεπορτάζ: Μπάμπης Σαββίδης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News