default-image

Εισαγόμενοι όλοι οι σπόροι μας, "απάντηση" με τράπεζα υλικού

Κρήτη
Εισαγόμενοι όλοι οι σπόροι μας, "απάντηση" με τράπεζα υλικού

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Μετά την καταστροφή του υπάρχοντος πολλαπλασιαστικού υλικού λόγω αδράνειας, έλλειψης πολιτικού ενδιαφέροντος και έλλειψης ανθρώπινου δυναμικού για τη σωστή συντήρησή του γίνεται από τη σημερινή κυβέρνηση μια νέα προσπάθεια να λειτουργήσει στη Θεσσαλονίκη η Τράπεζα Διατήρησης Γενετικού Υλικού μέσα σε νέο κτήριο, του οποίου τα εγκαίνια έκανε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου.

Η εφημερίδα "Νέα Κρήτη" όμως αποκαλύπτει σήμερα ότι όσοι παραγωγοί σε ολόκληρη τη χώρα προσπάθησαν τα τελευταία χρόνια να καλλιεργήσουν με σπόρους που είχαν προμηθευτεί από την ίδια Τράπεζα στη Θέρμη Θεσσαλονίκης απέτυχαν, αφού το υλικό δεν είχε συντηρηθεί σωστά και ως εκ τούτου δεν έδωσε στους καλλιεργητές τα αναμενόμενα αποτελέσματα παραγωγής και ποιότητας!

Τη σοβαρή αυτή διάσταση, μιλώντας όμως θετικά για τη σημερινή νέα προσπάθεια της κυβέρνησης, αποκάλυψε στην εφημερίδα "Νέα Κρήτη" ο γνωστός χημικός και πρώην πρόεδρος του Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων Νίκος Κατσαρός.

«Από την ίδια τράπεζα είχαμε μέχρι σήμερα το φαινόμενο οι αγρότες να παίρνουν σπόρους οι οποίοι ποτέ δεν αναπτύσσονταν. Επομένως, με μεγάλη καθυστέρηση το κράτος έρχεται να ξανασχοληθεί με την Τράπεζα Γενετικού Υλικού, που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Διότι πρέπει να επισημάνουμε, ότι πάνω από το 93% των σπόρων όλων των ειδών που καλλιεργούνται στη χώρα μας είναι εισαγόμενοι. Καιρός είναι, λοιπόν, να αναπτύξουμε τους δικούς μας, παραδοσιακούς σπόρους»...

«Χρειάζονται όμως και προσλήψεις»

Ο γεωπόνος του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στο Ηράκλειο Στέφανος Λιβέρης βάζει κάποια ερωτήματα. «Κάποτε κάναμε εγκαίνια του Σταθμού Γεωργικής Έρευνας Ιεράπετρας. Η κυβέρνηση της Ν.Δ. τότε μιλούσε για ένα σημαντικό σταθμό. Και ποιο ήταν το αποτέλεσμα; Να μείνουμε στα λόγια, και ο σταθμός να κλείσει», λέει χαρακτηριστικά.

«Εγώ, απ' ό,τι ξέρω, μέχρι σήμερα η Τράπεζα Γενετικού Υλικού στη Θεσσαλονίκη δεν ήταν ότι δεν είχε υποδομές. Τα είχε όλα. Προσωπικό δεν είχε. Δύο άτομα ήταν όλα κι όλα εκεί»... Τη διάσταση αυτή βάζει ο κ. Λιβέρης και επισημαίνει ότι «μέχρι τώρα έχουμε δει ένα σωρό χρήσιμες μονάδες να έχουν κλείσει λόγω έλλειψης προσωπικού. Η Σχολή Ασωμάτων δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο Σταθμός Ιεράπετρας δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Ο Σταθμός Ρόδου, που τον ίδρυσαν οι Ιταλοί, δε λειτουργεί λόγω έλλειψης προσωπικού. Αν ψάξουμε, ξέρετε πόσες τέτοιες χρήσιμες μονάδες θα βρούμε που δε λειτουργούν λόγω έλλειψης προσωπικού;»...

Εκφράζει, δε, την προσωπική του ευχή, να μη μείνει και η σημερινή κυβέρνηση στα λόγια και στα εγκαίνια ενός νέου κτηρίου, αλλά να προχωρήσει σε προσλήψεις τέτοιες που να είναι σε θέση να κρατήσουν "ζωντανή" την «Κιβωτό Γενετικού Υλικού», όπως τη χαρακτήρισε ο ίδιος ο Βαγγέλης Αποστόλου.

«Αναγκαιότητα αξιοποίησης του υλικού»

Την αναγκαιότητα αξιοποίησης του πολλαπλασιαστικού υλικού, καθώς και της προστασίας των φυτογενετικών πόρων και της βιοποικιλότητας που διαθέτει η χώρα μας επισήμανε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Βαγγέλης Αποστόλου, κατά την ομιλία του στα εγκαίνια που πραγματοποιήθηκαν στο Ινστιτούτο Γενετικής Βελτίωσης και Φυτογενετικών Πόρων του ΕΛΓΟ "Δήμητρα" στη Θέρμη Θεσσαλονίκης.

Ο κ. Αποστόλου τόνισε πως αποτέλεσε διακηρυγμένη προτεραιότητα για το ΥΠΑΑΤ η λειτουργία της Τράπεζας Γενετικού Υλικού, η οποία αποτελεί, όπως πρόσθεσε, «την κιβωτό μέσω της οποίας θα διατηρηθεί το πολλαπλασιαστικό υλικό της χώρας μας».

Σύμφωνα με όσα είπε, «οι σπόροι και οι ποικιλίες φυτών στη γεωργία, κατά τους προηγούμενους αιώνες, ανήκαν σε κοινή χρήση. Με την έννοια ότι στο παρελθόν οι αγρότες των παλαιότερων γενιών ό,τι επέλεγαν και βελτίωναν, από το γενετικό υλικό της φύσης, το κληροδοτούσαν στις επόμενες γενιές των αγροτών - συνήθως της κοινότητάς τους.

Όμως όλο αυτό το γενετικό υλικό, που βελτιώθηκε στα χιλιάδες προηγούμενα χρόνια της ανθρώπινης γεωργίας και βρισκόταν σε κοινή αγροτική χρήση, "απαλλοτριώθηκε" επί της ουσίας, από σύγχρονες μεγάλες εταιρείες σποροπαραγωγής, μέσω κυρίως των υβριδίων και της γενετικής τροποποίησης που το μετέτρεψαν σε πλήρη ιδιοκτησία, που προστατεύεται από νόμους πνευματικών δικαιωμάτων και ευρεσιτεχνίας, σχεδόν παντού στον κόσμο. Και σήμερα ο μεγαλύτερος παραγωγός σπόρων στον κόσμο κατέχει μερίδιο αγοράς πάνω από 20% και η τάση είναι όλο και περισσότερο προς τη μονοπώληση», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο υπουργός.

Ρεπορτάζ: Χριστόφορος Παπαδάκης

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News