default-image

Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας

Υγεία
Ρέθυμνο: Εγκαινιάστηκε η πρώτη Τοπική Μονάδα Υγείας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία της πρώτης τοπικής μονάδας υγείας ΤΟΜΥ στο Ρέθυμνο από τις τρεις που έχουν σχεδιαστεί, με τα εγκαίνιά της να πραγματοποιεί η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας.

«Σήμερα δίνουμε ένα εξαιρετικό σήμα για όλα όσα ξεκινούν αυτή την περίοδο και αφορούν στο σύστημα υγείας το οποίο αναπτύσσεται, διευρύνει την παρουσία του σε ένα πεδίο αυτό της πρωτοβάθμιας υγείας, το οποίο υστερούσε και δεν ήταν ισχυρό», ανέφερε ο υπουργός Ανδρέας Ξανθός επισημαίνοντας και τις δυνατότητες που υπάρχουν για τις τοπικές κοινωνίες, όταν η πολιτεία κι η τοπική αυτοδιοίκηση συνεργάζονται για το κοινό καλό.

Η ΤΟΜΥ Ρεθύμνου στεγάζεται σε κτίριο που διέθεσε η Περιφέρεια στην οδό Ζαμπελίου 12, και από τη Δευτέρα όλοι οι πολίτες, ασφαλισμένοι και μη, μπορούν να εγγράφονται ώστε να τους αναλαμβάνει στο εξής ένας οικογενειακός γιατρός. Το ΤΟΜΥ, σε πρώτο χρόνο είναι στελεχωμένο με οχτώ γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό, στοχεύοντας στην πλήρη καταγραφή των δεδομένων υγείας του νομού, καθώς και παροχής καθαρά πρωτοβάθμιας και προληπτικής φροντίδας.

«Στη νέα δομή στην οποία θα εγγραφούν οι πολίτες, (οι οποίοι θα είναι στην ευθύνη ενός οικογενειακού γιατρού, ο οποίος θα διατηρεί ηλεκτρονικό φάκελο υγείας για κάθε ασθενή και κάθε πολίτη, ασφαλισμένο η μη) θα δημιουργηθεί μέσω πλήρους καταγραφής η υγειονομική εικόνα όλων, για να φτάσουμε τελικά στο επίπεδο, σε κάθε νομό, σε κάθε Περιφέρεια να υπάρχει μια πλήρης εικόνα και πλήρης πρωτοβάθμια φροντίδα των πολιτών», είπε ο κ. Ξανθός.

Από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, επισήμανε πως «η χρηματοδότηση για τις ΤΟΜΥ, έχει εξασφαλιστεί μέσα από ευρωπαϊκούς πόρους για την πρώτη τετραετία, δημιουργώντας 239 μονάδες υγείας, που πρακτικά θα είναι το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη στο σύστημα υγείας και στη συνέχεια τη χρηματοδότηση σε όλο το σύστημα αλλά και για όλες τις ανάγκες που θα έχουν δημιουργηθεί, θα την καλύπτει ο κρατικός Προϋπολογισμός.

Έχει ξεκινήσει η πρώτη φάση του προγράμματος με τις 239 μονάδες που θα καλύψουν 2,3 εκατομμύρια πληθυσμού, με την λογική ότι η ομάδα επιστημόνων υγείας σε κάθε μονάδα, θα έχει υπό την ευθύνη της έναν ολόκληρο πληθυσμό».

Η πρόληψη είναι το βασικότερο στοιχείο για την υγεία έλεγε ο Ιπποκράτης και αυτό υποστηρίζουμε και πάνω σε αυτό δίνουμε όλες μας τις δυνάμεις, ανέφερε η διευθύντρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Ελένη Μαυρομάτη. «Είμαστε σίγουροι ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει την προσπάθεια αυτή, όπως την αγκάλιασε άλλωστε και η τοπική αυτοδιοίκηση, ενισχύοντας, είτε με χώρους, είτε με δομές, το πρόγραμμα μας για την πρωτοβάθμια υγεία.

Ότι συμβαίνει σήμερα στην υγεία, πέραν όλων των άλλων που αφορούν αποκλειστικά το υπουργείο Υγείας, είναι και αποτέλεσμα της συνεργασίας με την τοπική κοινωνία και τις Περιφέρειες. Πρόκειται για μια τομή στην υγεία, η οποία ενδυναμώνεται συνεχώς με νέους ανθρώπους, νέους επιστήμονες και όλοι μαζί θα δώσουμε μια νέα πνοή και ένα άλλο φιλοσοφικό πλαίσιο στην υγεία», είπε η κ. Μαυρομάτη.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News